Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedľajší ÚČINOK populárnych liekov: Zvýšené riziko vzniku DEMENCIE, beriete ich aj VY?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Milióny ľudí sa na ne spoliehajú, že im pomôžu zmierniť nepríjemné príznaky pálenia záhy. Hoci v tomto sú naozaj účinné, podľa novej štúdie by mohli mať svoju temnú stránku.

Pacienti, ktorí užívajú inhibítory protónovej pumpy (PPI) na liečbu refluxu každý deň štyri a pol roka alebo dlhšie, majú podľa najnovšej štúdie publikovanej v časopise Neurology o 33% zvýšené riziko vzniku demencie. Tá spôsobuje stratu schopností ako je myslenie, pamäť a rozhodovanie, pričom viac ako 55 miliónov ľudí na celom svete trpí demenciou, ako informuje medicaldaily.com

O aké lieky ide? 

Inhibítory protónovej pumpy sú lieky, ktoré sa používajú na liečbu stavov vrátane refluxu kyseliny, gastroezofageálnej refluxnej choroby (GERD) a žalúdočných vredov. Fungujú tak, že znižujú množstvo žalúdočnej kyseliny produkovanej v žalúdočnej výstelke. Medzi PPI patria patria napr. liečivá ako sú omeprazol, esomeprazol, lansoprazol, rabeprazol, pantoprazol a pod. 

Súvislosť s demenciou

Výskumníci analyzovali 5 712 účastníkov vo veku 45 a viac rokov, ktorí na začiatku štúdie nemali demenciu. Boli rozdelení do štyroch skupín podľa príjmu spomínaných liekov: v prvej skupine boli tí, ktorí neužívali PPI, druhú tvorili pacienti, ktorí ho užívali do 2,8 roka, tretia definovala pacientov, ktorí ho užívali od 2,8 do 4,4 roka a nakoniec boli tí, ktorí ho mali vo svojej lekárničke viac ako 4,4 roka. Vedci ich sledovali v priemere 5,5 roka.

Vedľajší ÚČINOK populárnych liekov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Z účastníkov 26 % užívalo PPI. Na konci štúdie sa u 10 % z celkového počtu účastníkov vyvinula demencia. Zistenia naznačujú, že ľudia, ktorí brali PPI viac ako 4,4 roka, mali o 33% vyššiu šancu na rozvoj demencie v porovnaní s tými, ktorí ich nikdy neužívali.

"Táto štúdia nedokazuje, že lieky na reflux spôsobujú demenciu. Ukazuje len súvislosť. Je potrebný ďalší výskum, aby sme potvrdili naše zistenia v iných veľkých študijných skupinách a pochopili možnú súvislosť medzi dlhodobým užívaním týchto liekov a vyšším rizikom demencie," povedal Dr. Kamakshi Lakshminarayan, hlavný autor štúdie.

Môže za to nízka hladina vitamínu

Vedci sa domnievajú, že nadmerné užívanie PPI môže spôsobiť nedostatok vitamínu B12 a narušiť metabolizmus amyloidu, čo sú faktory spojené s demenciou.

Vedľajší ÚČINOK populárnych liekov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Niektoré štúdie ukázali, že užívanie liekov na kyslý reflux môže súvisieť s nízkou hladinou B12. Tá by zase mohla byť za zhoršeným myslením a slabou pamäťou," dodal Lakshminarayan.

Štúdia však nehodnotila hladiny vitamínu B12 účastníkov.

Ako zvládnuť reflux bez liekov?

Zakaždým sa poraďte so svojím lekárom, ak budete chcieť urobiť nejaké zmeny v liečbe. Či už beriete lieky alebo nie, nasledujúce tipy môžu pomôcť pri tomto nepríjemnom stave. 

  • Zmeny životného štýlu - jednoduché zmeny, ako je chudnutie u obéznych ľudí a odvykanie od fajčenia, môžu pomôcť zlepšiť problémy s refluxom kyseliny.
  • Iná poloha pri spaní – štúdie ukazujú, že spánok na ľavej strane môže pomôcť znížiť reflux kyseliny v noci. Pomôcť môže aj zvýšená poloha hlavy pomocou vankúša počas spánku.
  • Skorá večera - vyhýbanie sa ťažkým jedlám v noci a jedenie večere niekoľko hodín pred spaním zníži príznaky refluxu v noci. Vyhýbanie sa jedlu s vysokým obsahom tukov a sacharidov a obmedzenie sýtených nápojov tiež pomáha pri riešení problémov s trávením a pálením záhy.
  • Obmedzte alkohol a kofeín – pitie kávy a nadmerné množstvo alkoholu zvyšuje závažnosť tohto nepríjemného stavu.
Viac o téme: LiekyLiečbaTabletkyPrevenciaDemenciaRefluxPálenie záhy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9