Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

LIKVIDÁTOR pečene v obľúbených NÁPOJOCH: ZABÍJA orgán hlavne u TEJTO skupiny ľudí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sladká chuť na jazyku a osvieženie vďaka bublinkám patria medzi dôvody, prečo mnohí často siahajú po sladkých nápojoch. Stojí vám to však aj za cenu toho, ak by ste kvôli tomu mali ohroziť vašu pečeň?

Milióny ľudí na celom svete dávajú stále prednosť sladeným nápojom pred obyčajnou vodou, ktorá je najzdravšia. Zmeniť tento návyk by mali všetci, hlavne staršie ženy, ktorým hrozí vyššie riziko rakoviny pečene a úmrtia na chronické ochorenie tohto dôležitého telesného orgánu, ako zistila nová štúdia, publikovaná v lekárskom časopise JAMA.

Vedci sledovali výber nápojov u takmer 100 000 žien vo veku 50 až 79 rokov v USA, pričom sa zamerali na ich zdravotný stav počas dvoch desaťročí. V porovnaní so ženami, ktoré konzumovali menej sladených nápojov, tie, ktoré ich pili  každý deň, čelili vyššej miere rakoviny pečene a úmrtia na chronické ochorenie pečene, píše sa na cnn.com.

Počas celej štúdie účastníčky uvádzali, ako často konzumujú sladené nealkoholické nápoje a ovocné nápoje na stupnici od „nikdy alebo menej ako raz za mesiac“ po „6- alebo viackrát za deň“. Výskumníci sa tiež zamerali na počet tých žien, ktorým bola diagnostikovaná rakovina pečene alebo zomreli na chronické ochorenie pečene počas obdobia štúdie v priemere takmer 21 rokov.

Účastníčky boli súčasťou Women’s Health Initiative, dlhodobej národnej štúdie financovanej Národným inštitútom pre srdce, pľúca a krv, ktorá sa začala koncom 90. rokov minulého storočia. Približne 7 % žien v štúdii pilo denne sladené nápoje, ako uvádza správa a viac ako 13 % konzumovalo každý deň umelo sladené nápoje.

LIKVIDÁTOR pečene v obľúbených
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dôkaz o negatívnom dopade sladených nápojov

Vedci prišli na to, že ženy, ktoré pili aspoň jeden sladený nápoj denne, mali 1,75-krát vyššiu pravdepodobnosť, že budú diagnostikované s rakovinou pečene, v porovnaní s tými, ktoré konzumovali tri alebo menej týchto nápojov za mesiac. Denní konzumenti alkoholu zase mali takmer 2,5-krát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na chronické ochorenie pečene.

Na druhej strane ženy, ktoré pili nápoje, ktoré boli umelo sladené, nemali oveľa vyššie riziko týchto problémov s pečeňou, bez ohľadu na to, či nápoje konzumovali denne alebo nie.

Ide o jasný ďalší dôkaz, aké negatívne účinky má konzumácia sladených nápojov na naše zdravie,“ povedala Dr. Karina Loraová, odborná asistentka vied o cvičení a výžive na Univerzite Georgea Washingtona, ktorá sa nezúčastnila štúdie. "Zároveň dokazuje, že dobrá strava je s pribúdajúcim vekom ešte dôležitejšia."

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb každoročne zomiera v USA na chronické ochorenie pečene viac ako 56 000 ľudí. Asi 11 000 žien dostane rakovinu pečene a 9 000 na ňu každý rok zomrie.

LIKVIDÁTOR pečene v obľúbených
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

S mierou

Zatiaľ čo zistenia poukazujú na potenciálnu súvislosť medzi ochoreniami pečene a pravidelným pitím sladkých nápojov, štúdia nepreukazuje príčinný a následný vzťah medzi nápojmi sladenými cukrom a problémami s pečeňou. Vedci tiež nedokážu určiť, ako môže cukor zvýšiť riziko ochorenia pečene na biologickej úrovni, uvádza sa v správe.

Výskumníci tiež zaznamenali pitné návyky účastníkov iba na začiatku štúdie, začiatkom 90. rokov a ešte raz o tri roky neskôr. Ich pitné návyky - a množstvo cukru v nealkoholických nápojoch - sa pravdepodobne počas týchto dvoch desaťročí zmenili a mohli zmeniť ich riziko vzniku rakoviny pečene a chronického ochorenia pečene.

Napriek určitým obmedzeniam sa odborníci zhodujú, že odkaz je jasný: buďte opatrní pri pití sladených nápojov. Uprednostnite obyčajnú vodu, no ostatné nápoje si nemusíte zakazovať. Raz za čas neublíži, ak si oživíte pitný režim i sladším nápojom. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPečeňRakovina pečeneSladké nápoje
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9