Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Veľká CHYBA, ktorú robia MILIÓNY ľudí denne: Takto sa má SPRÁVNE používať zubná PASTA

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Všetkého veľa škodí! Lekár upozorňuje na častý zvyk, ktorému mnohí nepripisujú žiadny význam. Ide pritom o dôležitú vec, ktorá hrá úlohu v ochrane zubov pred zubným kazom.

Ruku na srdce. Koľko zubnej pasty si zvyknete dávať na zubnú kefku? Pravdepodobne patríte ste jedným z dvoch typov ľudí. Jedny si umývajú zuby s pastou, ktorá pokryje vrch všetkých štetín na kefke, ďalší sa uspokoja s menším množstvom. V každom prípade väčšina má dobrý pocit z poriadnej dávky, keďže čím viac napenenej zubnej pasty v ústach, tým si zuby vyčistia dôkladnejšie. Aspoň to si myslia. Z miery vás vyvedie jeden zubár, podľa ktorého treba použiť na zuby asi zlomok množstva pasty, na ktoré ste zvyknutí, píše sa na health.com

Nepodceňujte to!

Gao Jye Teh, DDS, zubár so sídlom v Malajzii, sa v roku 2020 stal virálnym na TikToku vďaka svojim radám, týkajúcim sa ústneho zdravia. Jednou z nich bolo, koľko zubnej pasty by sme mali použiť pri čistení zubov. Doktor Gao Jye ukázal divákom vo videu, ako vyzerá správne množstvo zubnej pasty. Ukázalo sa, že vám stačí množstvo vo veľkosti hrášku. V skutočnosti je to napísané aj na obale zubnej pasty, no realitou je, že to málokto číta.

Lekár dodal, že používanie väčšieho množstvo zubnej pasty, ako je veľkosť hrášku, by sa nemalo podceňovať. Predstavuje najväčšie riziko pre deti, ktorým sa ešte poriadne nevyvinuli zuby. 

Veľká CHYBA, ktorú robia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Je to preto, že fluorid, požívaný vo veľkých množstvách, môže spôsobiť kozmetický stav známy ako dentálna fluoróza na vyvíjajúcich sa zuboch," vysvetlil zubár. "Dôsledky siahajú od mierneho sfarbenia cez žlté a hnedé škvrny až po zjavné jamky v zuboch."

Zubár Geoffrey Morris, DMD v Boca Raton na Floride potvrdzuje odporúčania Dr. Gao Jye a hovorí, že odporúčané množstvo zubnej pasty pre dospelých je približne veľké ako hrášok na mäkkej štetinke alebo elektrickej zubnej kefke.

Ani veľa ani málo

Pokiaľ ide o deti mladšie ako tri roky, podľa doktora Gao Jyea je zubná pasta dobrá na "namazanie", a tým aj lepší pohyb zubnou kefkou. Pri menšom množstve neprehltnú toľko fluoridovej zubnej pasty. V tomto prípade sa oplatí vedieť, že by mali začať s čistením hneď, ako im približne v šiestich mesiacoch prerazí prvý zub.

Pre dospelých môže byť používanie príliš malého množstva zubnej pasty rovnako zlé ako príliš veľa. V prvom prípade by vaše zuby nemuseli čerpať všetky ochranné výhody fluoridu. Navyše, výskum zistil, že správna koncentrácia fluoridovej zubnej pasty – nie príliš veľa ani príliš málo – predchádza zubnému kazu. To by ste nedosiahli, ak by ste si dali na kefku len štipku pasty. 

"Problém s použitím príliš malého množstva zubnej pasty je ten, že nebudete mať k dispozícii dostatok povrchovo aktívnej látky na vytváranie bublín, ktoré pomáhajú pri čistení, ako aj dostatok fluoridu na ochranu zubov," súhlasí Dr. Morris.

Nevyplachovať

Doktor Gao Jye taktiež pridal praktický tip pri čistení zubov. Podľa neho by ste mali pri umývaní vypľuť prebytok pasty a pozor, nevyplachovať si potom ústa vodou, ako to mnohí zvyknú robiť! Fluorid, nachádzajúci sa v paste, totiž potrebuje čas, aby pôsobil na vaše zuby. 

Viac o téme: ZdravieZubyPrevenciaZubná pastaČistenie zubná hygiena
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9