Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Môžu byť RAJČINY jedovaté? PRAVDA o toxickej látke v zelenine, TAKTO to s ňou je!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Bojíte sa zelených paradajok ako čert kríža? Nezrelé plody majú zvyčajne horkú chuť, čo by mnohých mohlo odradiť. Avšak, či už sú paradajky zrelé alebo nie, obsahujú jeden alkaloid. Je škodlivý?

Zrejme ste už neraz počuli, že látka zvaná tomatín, nachádzajúca sa v šťavnatých zrelých paradajkách, by mohla spôsobiť tráviace problémy. Jej hladiny sú však extrémne nízke, takže sa nie je sa čoho báť! Podľa dietológa Bhakti Samant z Kokilaben Dhirubhai Ambani Hospital v Bombaji je to však iné v nezrelých plodoch a listoch, kde sú hladiny tomatínu vyššie, informuje indianexpress.com. Museli by ste však zjesť veľké množstvo, aby sa dostavil účinok!

Vylúči sa z tela

Navyše, zatiaľ neexistuje žiadna štúdia, ktorá by potvrdila, že konzumácia zelenej odrody a listov by mohla spôsobiť ochorenie. Napríklad jedna v roku 2000 prišla na to, že laboratórne zvieratá, ktoré požívali tomatín, ho vylúčili zo svojho systému nevstrebané. Alkaloid sa viaže na LDL cholesterol v tráviacom systéme a odstraňuje sa cez exkrementy. Prekvapivé však je, že tomatín, resp. jeho forma, ktorá sa vytvára v tele po užití, by mohla mať prospešné účinky. 

Väčšie svaly vďaka látke

V dôsledky choroby alebo starnutia dochádza postupne k atrofii kostrového svalstva alebo úbytku svalov. Pri dosiahnutí 80 rokov je 50-percentná pravdepodobnosť, že sa u človeka vyvinie tento stav. Atrofia kostrového svalstva, spôsobená stavmi od podvýživy až po poranenie miechy alebo rakovinu, predstavuje obrovskú záťaž pre pacientov aj rodiny. Strata sily môže viesť k zlomeninám kostí, únave a strate vytrvalosti. Mnohí pacienti kvôli tomu skončia v domove dôchodcov. Podľa jednej štúdie by sa mohlo riešenie na atrofiu kostrového svalstva nachádzať v našich záhradách, akio informuje research.va.gov.

Môžu byť RAJČINY jedovaté?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tím výskumníkov z University of Iowa a Iowa City VA Medical Center zistil, že tomatidín, zlúčenina vytvorená v tele, po tom, čo ľudia zjedia zelené paradajky, buduje svalovú hmotu, chráni pred atrofiou a pomáha znižovať tuk. Výsledky boli publikované ešte pred 9 rokmi v časopise Journal of Biological Chemistry a naznačujú, že chorí alebo starnúci pacienti by mohli mať prospech z konzumácie väčšieho množstva zelených paradajok.

Vedecký tím sa zameral na tomatidín, ktorý vzniká pri trávení alfa-tomatínu. U myší, kŕmených tomatidínom, sa vyvinuli väčšie svaly ako tým, ktoré látku neužívali. Je zaujímavé, že tie isté myši si udržali svoju váhu, čo naznačuje, že tomatidín by mohol mať význam aj v znižovaní hmotnosti. Zatiaľ čo štúdia sa zamerala iba na účinok tomatidínu u myší, vedci sa domnievajú, že rovnaké by to bolo aj u ľudí.

Záver? Neodmietajte konzumáciu paradajok! Ak neodoláte a odtrhnete si zo svojej záhrady zelené plody, nič sa nedeje. Dajte však prednosť šťavnatým červeným kúskom, ktoré sú nabité zdraviu prospešným látkami a ich chuť je sladšia. Čím sú totiž bližšie k plnej zrelosti, tým menej toxických látok obsahujú. 

Viac o téme: ZeleninaZdravieParadajkyTomatín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9