Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Céčko ani déčko nestačia: Pozor na NEDOSTATOK tohto prehliadaného VITAMÍNU, veľký HAZARD!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Presne toto sú dva vitamíny, ktoré sa najčastejšie spomínajú v súvislosti s pevným zdravím. Často sa však zabúda na jeden nedocenený vitamín. Ak ho telu nedoprajete v dostatočnom množstve, hneď to pocítite.

Vitamín K je nevyhnutný pre mnoho telesných funkcií, vrátane zrážania krvi, pevnosti kostí a zdravia srdca. Nová štúdia odhalila, že nízke hladiny tohto vitamínu môžu viesť k problémom so zdravím pľúc, ako sa píše na medicaldaily.com

Zdravé pľúca vďaka vitamínu

Tím vedcov z Copenhagen University Hospital a University of Copenhagen zistil, že ľudia s nedostatočnou hladinou vitamínu K trpia astmou, chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (CHOCHP) a sipotom. Štúdia sa pozrela na 4 092 účastníkov vo veku 24 až 77 rokov, ktorí absolvovali testy funkcie pľúc, krvné vzorky a odpovedali na dotazníky o svojom zdraví a životnom štýle. Tí s nízkymi hladinami vitamínu K mali nižší úsilný expiračný objem (množstvo vzduchu vydýchnutého za sekundu) a nižšiu nútenú vitálnu kapacitu (množstvo vzduchu vdýchnutého pri jednom nádychu).

"To, že vitamín K plní dôležitú úlohu v krvi, je jasné. Výskumy však začínajú ukazovať, že je dôležitý aj pre zdravie srdca a kostí, hoci sa doteraz zrealizovalo veľmi málo výskumov, zameraných na vitamín a pľúca. Ide o prvú štúdiu o vitamíne K a funkcii pľúc v bežnej populácii. Naše výsledky naznačujú, že by mohol zohrávať úlohu pri udržiavaní zdravého orgánu,“ uviedol vedúci štúdie Dr. Torkil Jespersen v správe.

Céčko ani déčko nestačia:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zdravá strava je istota

Odborník dodáva, že tieto zistenia síce nemenia súčasné odporúčania, čo sa týka príjmu vitamínu K, ale naznačujú, že je potrebný ďalší výskum, ktorý by sa bližšie pozrel na to, či niektorí ľudia, ako napr. tí s pľúcnym ochorením, by mohli mať prospech z užívania vitamínu. Výskumníci zatiaľ pracujú na klinickej štúdii, aby mohli vyhodnotiť účinok vitamínu K na zdravie srdca a kostí.

"Štúdia naznačuje, že ľudia s nízkou hladinou vitamínu K v krvi môžu mať horšiu funkciu pľúc. Ďalší výskum nám pomôže lepšie pochopiť túto súvislosť a zistiť, či zvýšenie vitamínu K môže zlepšiť funkciu pľúc alebo nie. Zatiaľ sa treba sústrediť na konzumáciu zdravej a vyváženej stravy, aby sme podporili svoje zdravie. Pľúca možno chrániť aj tým, že nebudeme fajčiť a budeme sa venovať cvičeniu,“ povedal Dr. Apostolos Bossios z Karolinska Institutet vo Švédsku, ktorý nebol zapojený do štúdie. 

Príznaky nedostatku vitamínu K

  • Malé zrazeniny pod nechtami
  • Krvácanie v sliznici
  • Tmavá stolica
  • Ľahká tvorba modrín
  • Ospalosť
  • Bledá koža
  • Krvácanie z ďasien
  • Silná a bolestivá menštruácia
  • Časté zlomeniny a bolesti kĺbov

Potravinové zdroje bohaté na vitamín K

  • Listová zelenina – špenát, kapusta, kel, brokolica, ružičkový kel, šalát a pod
  • Sójový a repkový olej
  • Mäso, syr a vajcia
  • Avokádo, olivy a orechy
Viac o téme: ZdraviePľúcaPrevenciaVitamín K
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9