Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Účinok PELENDREKU šokuje: NÁDEJ pre pacientov s RAKOVINOU pankreasu v obľúbenej SLADKOSTI

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Bojuje proti tichému zabijakovi! Tak znie tvrdenie vedcov, ktorí prišli na pozoruhodné zistenie. Je možné, že tým prispeli k budúcemu vývoju novej chemoterapeutickej liečby.

Dočkáme sa nových a vylepšených liečebných postupov? 

Isoliquiritigenín (ISL) je zlúčenina nachádzajúca sa v sladkom drievku. Práve tá sa ukázala ako účinná v boji proti rakovine pankreasu, ako tvrdí nová štúdia Hong Kongskej univerzity. Podľa vedcov by mohlo ísť o nový liek proti tichému zabijakovi, píše sa na gbnews.com. Rakovina pankreasu má totiž jednu z najnižších mier prežitia spomedzi všetkých druhov rakoviny. Iba 5 percent ľudí s touto chorobou prežije viac ako 10 rokov po diagnóze. 

Usmrtí rakovinové bunky

Podľa vedcov ISL dokázala znížiť mieru prežitia rakovinových buniek v laboratórnych experimentoch na myšiach. Keď sa zlúčenina vstrekla do nádorov, táto miera prežitia klesla o 50 až 80 percent, v závislosti od dávky. Asi 11 až 13 percent buniek vstúpilo do neskorého štádia apoptózy alebo bunkovej smrti, v porovnaní s menej ako piatimi percentami buniek, ktoré nedostali ISL.

Účinok PELENDREKU šokuje: NÁDEJ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"ISL má jedinečnú vlastnosť inhibovať progresiu rakoviny pankreasu prostredníctvom blokády autofágie, čo je prirodzený proces, pri ktorom bunky tela odstraňujú poškodené alebo nepotrebné zložky," povedal odborník. "Blokáda autofágie v neskoršom štádiu vedie k smrti rakovinových buniek."

Menší nádor

Výskumníci tiež testovali účinky ISL na chemoterapeutické lieky gemcitabín (GEM) a 5-fluóruracil (5-FU). Tieto lieky majú tendenciu mať nízku úspešnosť - len 10 percent. Mnohí pacienti sa na ne po niekoľkých mesiacoch liečby stanú odolnými.

Štúdia zistila, že použitie 30 miligramov ISL na nádor viedlo k zmenšeniu približne 500 kubických milimetrov, čo je približne polovica veľkosti nádoru v kontrolnom experimente.

Joshua Ko Ka-Shun, docent na univerzitnej fakulte čínskej medicíny, ktorý viedol štúdiu, povedal: „Táto zlúčenina stojí za zváženie pre ďalší vývoj novej generácie chemoterapeutickej liečby."

Viac o téme: SladkosťPrevenciaPankreasRakovina pankreasu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9