Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čo spraví jeden BANÁN v našom TELE? Po tomto ZISTENÍ prehodnotíte, či pridáte ovocie do SMOOTHIE!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Neexistujú presné pravidlá, čo by malo chutné smoothie obsahovať. Fantázii sa medze nekladú, je na vás, či rozmixujete porciu orechov s čučoriedkami a špenátom a pridáte ešte banán. Alebo nie?

Podľa vedcov z Kalifornskej univerzity v Davise, ktorých štúdia bola zverejnená v časopise Food and Function, treba byť v prípade poslednej zložky opatrní! Hoci ide o jedno z najčastejšie pridávaných surovín do smoothie a vôbec najobľúbenejšie ovocie, mohlo by spôsobiť určité škody. Váš organizmus by nemusel dostať množstvo výživných látok! To je dôvod, prečo sa treba vyhnúť niektorým druhom ovocia a ich miešaním s inými zložkami v nápoji, ako informuje medicalexpress.com

Flavonoly v tele

Štúdia použila smoothies na testovanie toho, ako rôzne hladiny polyfenoloxidázy, enzýmu v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, ovplyvňujú hladiny flavanolov v potravinách, ktoré absorbuje telo. Flavanoly sú skupinou bioaktívnych zlúčenín, prospešných pre vaše srdce a kognitívne zdravie a prirodzene sa nachádzajúch v jablkách, hruškách, čučoriedkach, černiciach, hrozne a kakau – bežných zložkách smoothie.

"Snažili sme sa pochopiť, ako bežné jedlo a príprava jedla, ako je smoothie na báze banánov, môže ovplyvniť dostupnosť flavanolov, ktoré sa majú absorbovať po užití," povedal hlavný autor Javier Ottaviani, riaditeľ Core Laboratory of Mars Edge.

Čo spraví jeden BANÁN
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak nakrájate jablko alebo ošúpete banán, ovocie rýchlo zhnedne. Je to kvôli polyfenoloxidáze alebo PPO, enzýmu prirodzene prítomnému v týchto potravinách. K zhnednutiu dochádza, keď je potravina obsahujúca tento enzým vystavená vzduchu, je narušená alebo pomliaždená. Výskumníci chceli vedieť, či konzumácia čerstvo pripravených smoothies vyrobených z rôznych druhov ovocia s obsahom PPO ovplyvňuje množstvo flavanolov dostupných pre telo.

Banány verzus bobule

Výskumníci dali účastníkom piť smoothie vyrobené z banánov, ktoré majú prirodzene vysokú aktivitu PPO, a smoothie vyrobené z rozmixovaných bobúľ, ktoré majú zase prirodzene nízku aktivitu PPO. Účastníci tiež brali flavanolovú kapsulu v kontrolnej skupine. Po požití smoothie a kapsuly boli účastníkom odobraté vzorky krvi a moču z dôvodu analýzy hladiny flavanolov prítomných v tele. Vedci zistili, že tí, ktorí pili banánové smoothie, mali o 84 % nižšie hladiny flavanolov v tele v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Čo spraví jeden BANÁN
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Boli sme prekvapení, ako rýchlo pridanie jediného banánu znížilo hladinu flavanolov v smoothie a hladinu flavanolu absorbovaného v tele," povedal Ottaviani. "To zdôrazňuje, ako môže príprava a kombinácie potravín ovplyvniť absorpciu dietetických zlúčenín v potravinách."

Radšej ananás či mango

Minulý rok Akadémia výživy a dietetiky vydala odporúčanie týkajúce sa stravovania, v ktorom odporúčala ľuďom konzumovať 400 až 600 miligramov flavanolov denne pre ich kardiometabolické zdravie. Ottaviani povedal, že ľudia, ktorí sa snažia konzumovať tieto flavanoly, by mali zvážiť prípravu smoothies kombináciou ovocia bohatého na flavanol, ako sú bobule, s inými prísadami, ktoré majú tiež nízku aktivitu PPO, ako je ananás, pomaranče, mango alebo jogurt.

Povedal tiež, že banány zostávajú skvelým ovocím na jedenie alebo konzumáciu v smoothies. Pre tých, ktorí chcú konzumovať nápoje s banánmi alebo iným ovocím a zeleninou s vysokou PPO aktivitou, ako je repa, odporúčame nekombinovať ich s ovocím bohatým na flavanol, ako sú bobule, hrozno a kakao.

Viac o téme: BanánSmoothie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9