Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bežný LIEK s veľkým potenciálom: Jeho ÚČINOK sa prejaví tam, kde by ste to NEČAKALI

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Najstarší syntetický liek užívali už naše staré mamy. Keď ich skolila chrípka, horúčka alebo iný zápal, vždy sa mohli spoľahnúť na aspirín. Dokonca pomôže aj v inej situácii.

Denné užívanie aspirínu by mohlo pomôcť znížiť šancu na rozvoj cukrovky, píše sa na dailymail.co.uk. Štúdia zistila, že ľudia nad 65 rokov, ktorí užívali nízku dávku 100 mg každý deň, mali o 15 percent menšiu pravdepodobnosť, že sa stanú diabetikom 2. typu. Podľa odborníkov by za tým mohol byť fakt, že tabletka zníži zápal, teda kľúčovú hybnú silu ochorenia.

Napriek tomu však treba byť opatrní s užívaním tabletky. U starších je totiž zvýšené riziko krvácania, čo znamená, že aspirín je potrebné brať len na odporúčanie lekára, napríklad po infarkte. 

Znižuje rozvoj cukrovky

Vedci chceli otestovať účinok lieku na cukrovku a hladinu glukózy v plazme nalačno (FPG) – hladinu cukru v krvi v období nejedenia – u starších dospelých. Pozreli sa na viac ako 16 000 ľudí, ktorí boli zdraví na začiatku obdobia štúdie, pričom polovica dostávala 100 mg aspirínu denne a ostatní placebo.

O päť rokov neskôr bolo diagnostikovaných 995 ľudí s cukrovkou – 459 bolo tých, ktorí užívali aspirín v porovnaní s 536 v skupine s placebom, čiže išlo o 15-percentné zníženie. Zistilo sa tiež, že mali pomalší nárast hladín glukózy v plazme nalačno.

Bežný LIEK s veľkým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je potrebný ďalší výskum

Profesorka Sophia Zoungasová z Monash University z austrálskeho Melbourne uviedla, že protizápalové látky, ako je aspirín, si vyžadujú ďalšie štúdie v prevencii cukrovky.

„Liečba aspirínom znížila výskyt cukrovky a spomalila nárast plazmatickej glukózy nalačno v priebehu času u pôvodne zdravých starších dospelých. Vzhľadom na zvyšujúcu sa prevalenciu diabetu 2. typu medzi staršími dospelými si potenciál protizápalových látok, ako je aspirín, na prevenciu diabetu 2. typu alebo na zlepšenie hladín glukózy, vyžaduje ďalšie štúdium," dodala odborníčka. 

Výskum prišiel po predchádzajúcej štúdii, ktorá prišla na to, že denný príjem aspirínu zvýšil riziko vnútorného krvácania o 38 percent bez toho, aby sa znížilo riziko infarktu a mŕtvice.

„Aj keď sú tieto nové zistenia zaujímavé, nemenia v súčasnosti klinické rady o užívaní aspirínu u starších ľudí," uvádza profesorka. 

Viac o téme: ZdravieCukrovkaPrevenciaAspirín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9