Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ako si udržať POSTAVU aj v PÄŤDESIATKE? Takto SCHUDNETE a nenaberiete kilá naspäť dlhé ROKY

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie je krajší pocit, ako keď na váhe zbadáte vysnívané číslo! Číslo, vďaka ktorému sa cítite lepšie, čo prezrádzajú tiež hodnoty na krajčírskom metri. Staré nohavice opäť zapnete, no do kedy? Často sa stáva, že po čase sa dostanete opäť tam, kde ste boli. 

Výsledkom sú získané kilogramy, ktoré ste zhodili. Zvyčajne sa to spája s jojo efektom, čo znamená, že keď rýchlo schudnete, rýchlo to naberiete späť. Avšak stať sa to môže aj v iných prípadoch. 

Faktom je, že chudnutie prebúdza produkciu hormónov hladu, čím sa môže spomaliť metabolizmus. Následkom toho môže byť opätovné priberanie.

Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí držia veľmi nízkokalorické diéty (prijímajú 800 – 1 200 kalórií denne), po piatich rokoch od začiatku chudnutia získajú späť 26 % až 121 % svojej stratenej hmotnosti. Dokonca aj u tých, ktorí užívajú lieky na chudnutie, sa ukázalo, že rok po vysadení opäť nabrali asi dve tretiny hmotnosti, ktorú stratili.

Pozrite sa na sedem spôsobov podľa iflscience.com, podložených dôkazmi, ktoré môžu zabrániť nárastu hmotnosti:

Ako si udržať POSTAVU
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Buďte flexibilní

Mali by ste pochopiť, že udržať si zdravú hmotnosť nie je ľahké a bude si vyžadovať celoživotné úsilie. Keď si stanovíte prísne pravidlá, je nereálne ich dodriavať celý život.

Necíťte sa previnilo, keď šliapnete vedľa. Namiesto toho si naplánujte, ako sa čo najskôr postaviť na nohy. Napríklad, ak ste sa cez víkend prejedli, zvážte to pridaním niekoľkých prechádzok navyše do svojej rutiny budúci týždeň. Neberte to tak, že "všetko alebo nič". Nič sa nestane, ak to nepôjde presne podľa plánu. 

Naplánujte si "cheat days" 

Inak povedané dni, kedy si doprajete, čo chcete! Alebo môže ísť len o situácie, ako sú oslavy, návštevy a iné spoločenské udalosti. Buďte vždy pripravení, že váha vám ukáže vyššie číslo, hoci za to bude môcť hlavne voda. Prípadne sa skúste vopred na to pripraviť. Ak pôjdete na grilovačku, vezmite si so sebou zdravšiu variantu v podobe zeleninových špízov. Skúste myslieť dopredu a pripravte si zdravšiu možnosť občerstvenia. 

Buďte hrdí na svoje úspechy

Váha sa neustále mení a kolíše. Aj preto je dôležité tešiť sa z každého dosiahnutého cieľa bez ohľadu na číslo na váhe. Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí sa koncentrujú primárne na ciele, a nie na výsledok, sa s väčšou pravdepodobnosťou budú držať správania, vďaka ktorému si udržia hmotnosť. Môže to byť spôsobené tým, že je menej pravdepodobné, že budú ovplyvnení neúspechmi (ako je opätovné získanie hmotnosti).

Ako si udržať POSTAVU
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vytvorte si návyky

Môžu vám veľmi pomôcť pri dodržovaní cieľov a udržania hmotnosti. Predpokladá sa totiž, že návyky sú menej ovplyvnené výkyvmi motivácie. Keď si niečo stanovíme, budeme to ľahšie akceptovať a chudnutie pôjde jednoduchšie. Vytvorte si návyky, ako napr. ísť po večeri na prechádzku alebo ísť po schodoch!

Buďte aktívni

Štúdia, ktorá sa zamerala na ľudí, ktorí si úspešne udržali hmotnosť po tom, čo schudli, zistila, že najdôležitejším faktorom je fyzická aktivita. Tá môže kompenzovať časť kalórií, ktoré prijímame.

Najlepšia fyzická aktivita na udržanie chudnutia je tá, ktorá vás baví, keďže je pravdepodobnejšie, že sa jej budete držať. Výskum naznačuje, že by ste mali cvičiť aspoň 250 minút každý týždeň, aby ste si udržali hmotnosť.

Pravidelne sa vážte

Hmotnosť sa neustále mení. Počas týždňa kolíše až medzi 1kg-2kg. Pravidelným vážením zistíte, aká je vaša priemerná hmotnosť. Ak sa číslo na váhe pohne príliš nahor, viete, že treba robiť niečo inak. Budete pripravení na zmeny!

Raňajkujte a sústreďte sa na vlákninu

Jedna štúdia preukázala, že takmer 97% ľudí, ktorí si udržali hmotnosť, uviedlo, že raňajkujú každý deň. Iná štúdia došla k záveru, že tí, ktorí jedli každý deň veľa zeleniny a potravín s vysokým obsahom vlákniny, ako sú celozrnné pečivo, hneduá ryža a ovos, sa s väčšou pravdepodobnosťou vyhli priberaniu. Po týchto potravinách sa budete cítiť plnší a je pravdepodobnejšie, že zjete menej.

Nie je to jednoduché, no nevzdávajte sa! 

Viac o téme: VáhaZdravieChudnutiePrevenciaPriberanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9