9 nechutných PRÍSAD v bežných potravinách: Ostanete v ŠOKU, čo v skutočnosti JETE!

Niekedy je lepšie radšej nič nevedieť. Hlavne v prípade potravín, ktoré mávate na tanieri. Preto sú nasledujúce riadky o jedle, za ktorým sa v skutočnosti skrýva niečo iné, len pre silné žalúdky.
„Ak máte radi zákony a klobásy, nikdy by ste sa nemali pozrieť na to, ako sa vyrábajú,“ ako raz povedal politik Otto von Bismack, ktorý ani len netušil, koľko pravdy sa za tým skrýva!
Od bežných jedál, na ktorých si pochutnávame takmer každý deň, automaticky očakávame, že budú bezpečné. Hoci na tom niečo je, mnohé z nich obsahujú prídavné látky, ktoré ich vzďaľujú od ich prirodzenosti.
Pozrite sa na zložky, ktoré bežne nájdete na etiketách výrobkov a čo sa za nimi naozaj skrýva podľa huffpost.com:
Análne výlučky z bobra
Ako sa uvádzajú na etiketách: Kastroreum (alebo Castoreum)
Kde sa nachádzajú: Pochúťky s vanilkovou príchuťou
Aj keď kastoreum, tekutina nachádzajúca sa v ricínových vakoch v blízkosti konečníka bobra, nemusí znieť chutne, bežne sa používa ako náhrada vanilkovej arómy.
Ľudské vlasy
Ako sa uvádzajú na etiketách: L-cysteín
Kde sa nachádzajú: Niektoré rohlíky, koláče a ďalšie
Verte tomu alebo nie, táto zlúčenina vyrobená z ľudských vlasov a/alebo kačacieho peria sa v skutočnosti používa ako zvýrazňovač chuti. L-cysteín je celkom bežný, takže sa nečudujte, ak ste už dnes nejaký jedli.
Uhoľný decht
Ako sa uvádza na etiketách: Potravinárske farbivo
Kde sa nachádza: V takmer všetkých umelo farbených potravinách
Keď výrobcovia pred takmer 120 rokmi začali vyrábať syntetické potravinárske farbivá, vo veľkej miere sa spoliehali na uhoľný decht (vedľajší produkt karbonizovaného uhlia). Hoci potravinársky priemysel väčšinou tento produkt vyradil, alternatíva nie je oveľa lepšia: olej.
„Hoci sa certifikovateľné farebné prísady kvôli ich tradičnému pôvodu nazývajú uhoľnodechtové farby, dnes sa syntetizujú hlavne zo surovín získaných z ropy,“ uvádza webová stránka FDA.
Chladiaca zmes
Ako sa uvádza na etiketách: Propylénglykol
Kde sa nachádza: Zálievka na šalát
Propylénglykol sa bežne používa ako nemrznúca zmes (je menej toxický ako etylénglykol, podobný produkt) a možno ho nájsť aj v šalátových dresingoch ako zahusťovadlo.
Spomaľovač horenia
Ako sa uvádza na etiketách: Brómovaný rastlinný olej (BVO)
Kde sa nachádza: Sóda s citrusovou príchuťou
Niečo, čo sa nazýva „rastlinný olej“, sa môže zdať úplne v poriadku, ale aktívna zložka, bróm, sa široko používa ako spomaľovač horenia nábytku a môže byť toxický. Vysoká spotreba môže súvisieť so zhoršenými neurologickými schopnosťami a skorým nástupom puberty.
Prísada do bionafty
Ako sa uvádza na etiketách: terciárny butylhydrochinón (TBHQ)
Kde sa nachádza: Kuracie nugetky
TBHQ môže byť veľmi nebezpečný. Synteticky vytvorený konzervačný prostriedok sa používa vo všetkom, od žuvačky cez laky na nechty až po syrové sušienky. Bohužiaľ, látka je taká toxická, že už z jedného gramu by ste mohli ochorieť.
Piesok
Ako sa uvádza na etiketách: Oxid kremičitý
Kde sa nachádza: Soľ, polievky a iné
Oxid kremičitý sa môže pridávať do potravín ako činidlo proti zhlukovaniu a často sa používa na reguláciu vlhkosti. Ak vaša polievka chutí trochu pieskovito, teraz už viete prečo.
Prísada do leteckého paliva
Ako sa uvádza na etiketách: Butylovaný hydroxytoluén (BHT)
Kde sa nachádza: Cereálie
Bolo nám povedané, že antioxidanty sú pre nás dobré. BHT má antioxidačnú vlastnosť, ktorá pomáha udržať potraviny dlhšie čerstvé. Ak teda konzumujete tú istú chemickú zlúčeninu, ktorá sa nachádza v ropných produktoch, ako je letecký benzín, vločky z otrúb môžu zostať chrumkavé celé týždne!
Tetraboritan sodný (Borax)
Ako sa uvádza na etiketách: E285
Kde sa nachádza: Kaviár
Borax, známy domáci čistiaci prostriedok, možno nájsť ako potravinový konzervant v kaviári. Hoci je v USA zakázaný vo väčšine potravín, dovážaný kaviár konzervovaný E285 sa tam môže stále predávať.
Fotogaléria
potraviny látky zdravie prísady