Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

9 nechutných PRÍSAD v bežných potravinách: Ostanete v ŠOKU, čo v skutočnosti JETE!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niekedy je lepšie radšej nič nevedieť. Hlavne v prípade potravín, ktoré mávate na tanieri. Preto sú nasledujúce riadky o jedle, za ktorým sa v skutočnosti skrýva niečo iné, len pre silné žalúdky.

„Ak máte radi zákony a klobásy, nikdy by ste sa nemali pozrieť na to, ako sa vyrábajú,“ ako raz povedal politik Otto von Bismack, ktorý ani len netušil, koľko pravdy sa za tým skrýva! 

Od bežných jedál, na ktorých si pochutnávame takmer každý deň, automaticky očakávame, že budú bezpečné. Hoci na tom niečo je, mnohé z nich obsahujú prídavné látky, ktoré ich vzďaľujú od ich prirodzenosti.

Pozrite sa na zložky, ktoré bežne nájdete na etiketách výrobkov a čo sa za nimi naozaj skrýva podľa huffpost.com:

Análne výlučky z bobra

Ako sa uvádzajú na etiketách: Kastroreum (alebo Castoreum)

Kde sa nachádzajú: Pochúťky s vanilkovou príchuťou

Aj keď kastoreum, tekutina nachádzajúca sa v ricínových vakoch v blízkosti konečníka bobra, nemusí znieť chutne, bežne sa používa ako náhrada vanilkovej arómy.

Ľudské vlasy

Ako sa uvádzajú na etiketách: L-cysteín

9 nechutných PRÍSAD v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kde sa nachádzajú: Niektoré rohlíky, koláče a ďalšie

Verte tomu alebo nie, táto zlúčenina vyrobená z ľudských vlasov a/alebo kačacieho peria sa v skutočnosti používa ako zvýrazňovač chuti. L-cysteín je celkom bežný, takže sa nečudujte, ak ste už dnes nejaký jedli.

Uhoľný decht

Ako sa uvádza na etiketách: Potravinárske farbivo

Kde sa nachádza: V takmer všetkých umelo farbených potravinách

Keď výrobcovia pred takmer 120 rokmi začali vyrábať syntetické potravinárske farbivá, vo veľkej miere sa spoliehali na uhoľný decht (vedľajší produkt karbonizovaného uhlia). Hoci potravinársky priemysel väčšinou tento produkt vyradil, alternatíva nie je oveľa lepšia: olej.

„Hoci sa certifikovateľné farebné prísady kvôli ich tradičnému pôvodu nazývajú uhoľnodechtové farby, dnes sa syntetizujú hlavne zo surovín získaných z ropy,“ uvádza webová stránka FDA.

Chladiaca zmes

Ako sa uvádza na etiketách: Propylénglykol

Kde sa nachádza: Zálievka na šalát

Propylénglykol sa bežne používa ako nemrznúca zmes (je menej toxický ako etylénglykol, podobný produkt) a možno ho nájsť aj v šalátových dresingoch ako zahusťovadlo.

9 nechutných PRÍSAD v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spomaľovač horenia

Ako sa uvádza na etiketách: Brómovaný rastlinný olej (BVO)

Kde sa nachádza: Sóda s citrusovou príchuťou

Niečo, čo sa nazýva „rastlinný olej“, sa môže zdať úplne v poriadku, ale aktívna zložka, bróm, sa široko používa ako spomaľovač horenia nábytku a môže byť toxický. Vysoká spotreba môže súvisieť so zhoršenými neurologickými schopnosťami a skorým nástupom puberty.

Prísada do bionafty

Ako sa uvádza na etiketách: terciárny butylhydrochinón (TBHQ)

Kde sa nachádza: Kuracie nugetky

TBHQ môže byť veľmi nebezpečný. Synteticky vytvorený konzervačný prostriedok sa používa vo všetkom, od žuvačky cez laky na nechty až po syrové sušienky. Bohužiaľ, látka je taká toxická, že už z jedného gramu by ste mohli ochorieť.

Piesok

Ako sa uvádza na etiketách: Oxid kremičitý

9 nechutných PRÍSAD v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kde sa nachádza: Soľ, polievky a iné

Oxid kremičitý sa môže pridávať do potravín ako činidlo proti zhlukovaniu a často sa používa na reguláciu vlhkosti. Ak vaša polievka chutí trochu pieskovito, teraz už viete prečo.

Prísada do leteckého paliva

Ako sa uvádza na etiketách: Butylovaný hydroxytoluén (BHT)

Kde sa nachádza: Cereálie

Bolo nám povedané, že antioxidanty sú pre nás dobré. BHT má antioxidačnú vlastnosť, ktorá pomáha udržať potraviny dlhšie čerstvé. Ak teda konzumujete tú istú chemickú zlúčeninu, ktorá sa nachádza v ropných produktoch, ako je letecký benzín, vločky z otrúb môžu zostať chrumkavé celé týždne!

Tetraboritan sodný (Borax)

Ako sa uvádza na etiketách: E285

Kde sa nachádza: Kaviár

Borax, známy domáci čistiaci prostriedok, možno nájsť ako potravinový konzervant v kaviári. Hoci je v USA zakázaný vo väčšine potravín, dovážaný kaviár konzervovaný E285 sa tam môže stále predávať.

Viac o téme: PotravinyLátkyZdraviePrísady
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9