Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

STOPY na nezvyčajnej časti tela prezradia MŔTVICU: Rutinná prehliadka naznačí vážny PROBLÉM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

K očnému lekárovi zvyčajne idete pre nové okuliare alebo kvôli prevencii očných ochorení. Málokto vie, že tento odborník môže zistiť oveľa viac.

Medzi klasické signály mŕtvice patrí strata rovnováhy a problém s vyjadrovaním. Lekár však poukazuje aj na ďalší faktor, ktorý dokáže poukázať na chorobu, ako sa píše na express.co.uk.

Dr Jørn Slot Jørgensen, vedúci oftalmológ na laserovej očnej klinike v Londýne, povedal: „Niektorí ľudia si myslia, že návšteva oftalmológa je potrebná len vtedy, ak máte očné ochorenie alebo potrebujete korekciu zraku. Toto je však rozšírená mylná predstava, ktorá sa vzťahuje aj na zdravotné situácie vo všeobecnosti. V skutočnosti môže byť oftalmológ prvým lekárom, ktorý diagnostikuje zdravotný stav, pretože počiatočné príznaky sa môžu objaviť v oku."

Ako sa ukáže na očiach? 

Keďže mŕtvicu spôsobuje prerušenie prúdenia krvi do mozgu, môže to ohroziť aj vaše oči. Nedostatok krvi prúdiacej do týchto malých orgánov môže vyvolať „rôzne“ symptómy, ako vysvetlil lekár.

STOPY na nezvyčajnej časti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Medzi tieto prejavy patrí:

  • Náhle zmeny videnia: počas mŕtvice môže dôjsť k rozmazaniu alebo strate zraku v jednom alebo oboch očiach.
  • Dvojité videnie: mŕtvica môže spôsobiť dvojité videnie alebo náhle nesprávne nastavenie očí.
  • Ovisnuté viečka: slabosť tváre alebo ovisnuté viečka na jednej strane môžu naznačovať mŕtvicu.
  • Abnormality zreničiek: nerovnaká veľkosť zreníc alebo nereaktívne zrenice môžu byť znakom neurologických problémov, vrátane mŕtvice.

Príznak po prebudení

Dôležité je rozpoznať príznaky a konať! 

Dr Jørgensen dodal: „Väčšina ľudí s mŕtvicou si ráno po prebudení všimne stratu zraku alebo tmavý tieň v jednom oku. Tieto príznaky sú vo všeobecnosti akútne a prejavujú sa rýchlo. Ak si v očiach všimnete akékoľvek varovné príznaky, ktoré by mohli naznačovať mozgovú príhodu alebo iný vážny zdravotný problém, je dôležité porozprávať sa so svojím praktickým lekárom."

Viac o téme: OčiMŕtvicaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9