Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hladký, roztierateľný a s nekonečnou trvanlivosťou: VČELÁR radí, ako SPRÁVNE skladovať MED!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci med nie je tak náchylný na pokazenie ako iné sladké potraviny, po otvorení môže byť hrudkovitý a skryštalizovať. Našťastie, tomu sa dá ľahko vyhnúť!

Zlatý mok má dlhú trvanlivosť vďaka vysokému obsahu cukru a vydrží viac ako väčšina džemov, želé a konzerv. Dokonca je bezpečný na konzumáciu ešte niekoľko rokov bez toho, aby ste museli venovať špeciálnu pozornosť jeho skladovaniu. Avšak, to ešte neznamená, že sa jeho textúra po čase nezmení, ako upozorňuje express.co.uk.

NIE do chladničky

Kryštalizovaný, hrudkovitý med nie je nebezpečný na konzumáciu. Na druhej strane, jeho konzistencia je oveľa menej príjemná ako keby bol jemný a hladký. Často ide o hlavný dôvod, prečo mnohí vyhadzujú fľaše s medom. Stačí však poznať jeden tip na uskladnenie zletého moku, ktorý odporúča certifikovaný včelár Nick Hoefly a zabránite jeho nepríjemnej textúre. 

Med nemá dátum spotreby, aj keď mnohí výrobcovia zvyknú uvádzať na svojich produktoch dvojročnú trvanlivosť. Chcú tak povzbudiť ľudí, aby ho konzumovali v stave, kedy je najlepší. So správnym skladovaním sa však podľa Nicka naozaj nie je kam ponáhľať!

"Med skladovaný v uzavretých nádobách môže zostať stabilný po celé desaťročia. Chuť a aróma sa však vekom môže meniť alebo zmenšovať, prípadne môže kryštalizovať," tvrdí odborník. 

Hladký, roztierateľný a s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Preto je najlepšie uchovávať med pri izbovej teplote, najlepšie v tmavej skrini mimo slnečného žiarenia, kde môže mať „neobmedzenú“ trvanlivosť. Podľa Nicka je med na rozdiel od väčšiny ostatných podobných produktov iný v tom, že nereaguje dobre, keď je uložený v chladničke. Nižšie teploty spôsobia, že bude kryštalizovať rýchlejšie, pokiaľ ide o medové produkty s vyššou hladinou glukózy ako fruktóza.

Ako je to v prípade iných medov? 

Pri hustejšom, tučnom mede je pravidlo skladovania úplne iné. Tento európsky produkt je vyrobený zo 100-percentného medu a je vlastne už vykryštalizovaný. Chladnička sa stáva ideálnym miestom pre krémový med, pričom nemusíte mať obavy zo zmeny konzistencie.

Existuje však jedna výnimka, čo sa týka oddeľovania tekutých a pevných produktov. Tí, ktorí chcú zabezpečiť, aby chuť určitého druhu medu zostala na najvyššej úrovni, mali by zvážiť jeho skladovanie v mrazničke. To zabráni tomu, aby stratil chuť a stmavol alebo zmenil chuť, čo sa často stáva v priebehu času.

Viac o téme: MedPotravinaKryštalizácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9