Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jediná ZLOŽKA, ktorú si odborníci pridávajú do KÁVY: Nezabúdajte na TOTO!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Skvelá kombinácia, ktorá podporí zdravie čriev! Reč je o dvoch ingredienciách, z ktorých prvou a a hlavnou je káva a tú druhú predstavuje... Odborníci na ňu nedajú dopustiť.

Mnohí poznajú ten pocit po prvých pár dúškoch lahodnej kávy, ale spôsob, akým čierny mok ovplyvňuje zdravie našich čriev, je stále relatívne novou oblasťou vedeckého výskumu. Rastúci počet výskumov a sieť odborníkov na zdravie čriev podporujú myšlienku, že káva môže byť prínosom pre náš tráviaci trakt.

"Polyfenoly v káve môžu vyživovať prospešné črevné baktérie, podporovať rast a aktivitu," hovorí Joseph Salhab, DO, gastroenterológ so sídlom v Davenporte na Floride. "Môžu tiež pomôcť obmedziť rast "zlých" baktérií."

Podľa odborníka možno prispieť k týmto výhodám tak, že do šálky nasypete trochu jednej ingrediencie: kakaového prášku! 

Účinná dvojka!

Vzostup energie môže byť prvá vec, na ktorú si spomeniete, keď príde reč na benefity kávy, ale je v tom oveľa viac! Pokiaľ ide o trávenie, káva a kakao sa môžu pochváliť osobitnými výhodami.

„Konzumácia kávy je predmetom záujmu nutričného a medicínskeho výskumu už mnoho rokov, hoci jej účinky na zdravie čriev a mikrobióm sú relatívne nedávnou oblasťou výskumu,“ hovorí gastroenterologička Sarah Robbinsová, MD.

Jediná ZLOŽKA, ktorú si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa Johns Hopkins Medicine je káva bohatá na antioxidanty a ďalšie zlúčeniny, ktoré sú spojené so znižovaním zápalu v tele a ochranou proti mnohým zdravotným stavom. Mnohé z prínosov kávy sa pripisujú antioxidantom, a to môže platiť najmä pre črevá.

"Antioxidačné vlastnosti kávy chránia pred oxidačným stresom, ktorý môže prispieť k problémom s gastrointestinálnym traktom," objasňuje Dr. Robbinsová.

Pridanie kakaa môže prispieť k veľkým výhodám!

"Kakaový prášok má vysoký obsah polyfenolov, podobne ako káva. Keď tieto dve zložky skombinujete, v podstate pridáte viac antioxidačnej sily do vášho nápoja," hovorí Dr. Salhab.

Oxidačný stres a nevyvážené črevné baktérie sú kľúčovými faktormi pri gastrointestinálnych stavoch, ako je zápalové ochorenie čriev. Pri tomto stave sa časti vášho tráviaceho traktu zapália a spôsobia príznaky ako hnačka, bolesť žalúdka, krvavá stolica, strata hmotnosti a únava, ako uvádza Centrum pre kontrolu chorôb a prevencie. Výskum ukazuje, že polyfenoly môžu byť schopné zmierniť oxidačný stres, podporiť bakteriálnu diverzitu v črevách a zlepšiť vaše imunitné reakcie.

Obsahuje tiež vlákninu

Podľa Americkej spoločnosti pre výživu väčšina Američanov neprijíma dostatok vlákniny. Dospelí by sa mali zamerať na 25 až 38 gramov vlákniny denne. Ak by pridali polievkovú lyžicu alebo 2 kakaového prášku do rannej šálky kávy, mohlo by im to pomôcť. Jedna polievková lyžica kakaového prášku totiž obsahuje 2 gramy vlákniny podľa USDA. Tráviaci trakt potrebuje vlákninu na udržanie zdravého bakteriálneho prostredia alebo mikrobiómu, podľa recenzie z decembra 2022 v ‌časopise Mikroorganizmy‌.

Jediná ZLOŽKA, ktorú si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Užitočné baktérie fermentujú prebiotickú vlákninu, aby produkovali mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA), ako je acetát, propionát a butyrát - a tieto SCFA zohrávajú niekoľko úloh v zdraví čriev," hovorí Dr. Robbinsová.

Butyrát pomáha podporovať črevnú výstelku, ktorá bráni škodlivým baktériám a mikróbom dostať sa do vášho krvného obehu, podľa Cleveland Clinic.

"SCFA majú tiež protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť udržať vyváženú imunitnú odpoveď v čreve," pokračuje Dr. Robbinsová.

Vláknina tiež zvyšuje hmotnosť a veľkosť vašej stolice a zmäkčuje ju, čím uľahčuje vykonanie veľkej potreby a pomáha predchádzať problémom, ako je zápcha.

Tipy na prípravu kávy

Aby šálka chutného moku podporila zdravie vašich čriev, nie je jedno, ako si ju pripravíte. Faktory ako prísady v káve, množstvo, ktoré vypijete, ale i čas, kedy si ju dáte, zohrávajú úlohu v tom, ako nápoj ovplyvňuje trávenie. 

Na čo treba pamätať:

Svetlá alebo tmavá? 

Najčistejšou formou kávy je tá čierna, ktorá sa zároveň považuje za najprospešnejšiu. Zaujímavé je, že svetlé výrobky si často zachovávajú viac antioxidačných vlastností, no zároveň nemusia byť vhodné pre každého s citlivým žalúdkom. Pre nich je lepšie dať prednosť tmavej káve, keďže býva menej kyslá. 

Pozor na spôsob varenia

Ak trpíte pálením záhy, vhodnejší je studený nápoj než horúci.

"Proces varenia za studena spôsobuje, že káva je menej kyslá v porovnaní s metódami prípravy za horúca. To môže byť šetrnejšie k žalúdku a môže ísť o dobrú voľbu pre tých, ktorí zažívajú tráviace ťažkosti pri bežnej káve," hovorí Dr. Robbinsová.

Načasovanie

Ďalší dôležitý faktor, ktorý zohráva úlohu v tom, ako káva ovplyvní vaše črevá.

Jediná ZLOŽKA, ktorú si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Pitie kávy skoro ráno, najmä na lačný žalúdok, môže zvýšiť produkciu žalúdočnej kyseliny, čo nemusí byť ideálne pre tých, ktorí majú reflux kyseliny, pálenie záhy alebo iné tráviace problémy," upozorňuje Dr Robbinsová. "Malé jedlo alebo občerstvenie pred pitím kávy môže zmierniť tento účinok."

Na druhej strane, popíjanie na lačný žalúdok môže byť za určitých okolností užitočné.

"Ak máte zápchu, káva na prázdny žalúdok môže stimulovať pohyb čriev," pokračuje odborníčka.

Podľa Michigan Medicine je kofeín v káve pripísaný zvýšeniu motility čriev.

Vyhnite sa niektorým doplnkom

Niektoré bežné kávové prísady by mohli poškodiť vaše črevá. Spúšťajú symptómy v gastrointestinálnom trakte alebo zintenzívňujú chute a hlad. Patria sem napr. cukry, smotany s umelými sladidlami alebo sukralóza a aspartám (u niektorých ľudí môžu spôsobiť hnačku a nadúvanie) a mliečne výrobky u tých, ktorí netolerujú laktózu.

Pre niektorých ľudí môže byť lepšou voľbou aj výber smotany s menším množstvom tuku.

"Výber ľahkých krémov pred plnotučnými možnosťami môže pomôcť znížiť kalórie a potenciálne predchádzať problémom, ako je reflux kyseliny," dodáva na záver Dr. Salhab.

Viac o téme: KávaZdravieKakao
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9