Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ANÁLNY problém, ktorý vznikne po BEŽNEJ činnosti: Nikto o tom nehovorí, CHYBA pri utieraní!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zasmiali ste sa, však zadok si vedia utierať aj malé deti? Až také vtipné to nebude, keďže množstvo dospelých stále nevie, ako sa to má robiť správne po veľkej potrebe.

Podľa lekárov vás technika utierania po veľkej potrebe môže vystaviť množstvu zdravotných problémov. Mnohí totiž príliš nepremýšľajú pri tejto činnosti, keďže je samozrejmá a často sa opakuje. No i tá má svoje zásady! V prípade, ak nestojíte o nepríjemnosti, z ktorých by ste sa mohli dostávať dlhšie obdobie. Príkladom je infekcia močových ciest (UTI). 

Ako vyzerá správne utieranie? 

Dôležitosť smeru utierania je podľa odborníkov na zdravie močových ciest a konečníka prvoradá, ako sa píše na dailymail.co.uk. Spredu zozadu je správny spôsob, na ktorý by mali dbať hlavne ženy, keďže fekálne baktérie by sa v opačnom prípade mohli dostať do močovej trubice a na miesto, v ktorom moč vychádza z tela. Výsledkom by mohla byť infekcia močových ciest.

Americká štátna agentúra National Institutes of Health považujú správne utieranie za jeden z najlepších spôsobov, ako sa môžu ženy vyhnúť infekcii močových ciest.

„Väčšina infekcií močových ciest pochádza z baktérií, ktoré bežne žijú okolo konečníka. Preto akýkoľvek pohyb utierania, ktorý začína bližšie ku konečníku a potom sa blíži k oblasti otvoru močového mechúra, presunie potenciálne nebezpečné baktérie bližšie k močovému mechúru a močovým cestám,“ uvádza agentúra. 

ANÁLNY problém, ktorý vznikne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Týka sa to aj mužov

Močová trubica u žien je kratšia ako u drsnejšieho pohlavia, čo uľahčuje baktériám dostať sa do močového mechúra. Jasný dôvod, prečo by si na to malo dávať pozor predovšetkým nežnejšie pohlavie. Štatistiky hovoria, že takmer jedna z troch žien bude trpieť aspoň jednou infekciou močových ciest vyžadujúcou predpísané antibiotiká do 24 rokov a takmer polovica všetkých žien zažije jednu infekciu počas svojho života. Muži sú tiež náchylní, aj keď nie často.

„Hoci ide o zriedkavé prípady, stále je pravdepodobné, že aj muži dostanú UTI, keď vonkajšie baktérie vstúpia do močového traktu. Muži, ktorí používajú močové katétre, môžu byť vystavení zvýšenému riziku,“ vysvetľuje agentúra.

Aj keď sa muži nemusia až tak obávať rizika UTI v dôsledku zlej techniky utierania, mali by na to myslieť, keďže je to dôležité pre správnu hygienu. Tá zabrani šíreniu mikróbov a baktérií, kvôli ktorým môžu ochorieť.

Ani silno ani slabo

Jeden výrobca toaletného papiera uviedol, že bežnému človeku stačí pri utieraní minimálne sedem hárkov papiera. Revízia príspevkov na sociálnych médiách na túto tému však priniesla odlišné výsledky, pričom niektorí uviedli, že používajú 10 až 12 papierov na jedno zotretie, zatiaľ čo iným stačilo štyri alebo päť hárkov či dokonca ešte menej. 

Odborníci odporúčajú pevný, savý a mäkký toaletný papier. Utieranie príliš veľkého množstva alebo príliš silno, najmä tenkým alebo hrubým papierom, môže viesť k nepríjemnému análnemu svrbeniu známemu pod latinským názvom pruritus ani.

„Hoci análna oblasť by sa mala čistiť po každom pohybe čriev, toto čistenie musí byť jemné. Agresívne trenie a drhnutie, najmä mydlom alebo inými prostriedkami na čistenie pokožky, môže podráždiť pokožku a vyvolať análne svrbenie,“ objasňujú lekári z Harvardskej lekárskej fakulty. 

Viac o téme: ZáchodZdravieToaletný papierVeľká potrebaInfekcia močových ciest
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9