Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Odborníci varujú pred CHLADNEJŠÍM obdobím: ZMENÍ čísla na TLAKOMERE, pozor na obličky a srdce

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Záludný zvyšovač krvného tlaku! To by sa dalo povedať o prichádzajúcom počasí, kedy teploty na teplomere poklesnú nadol. Niektorí to pocítia veľmi nepríjemným spôsobom.

Štúdia ukazuje, že krvný tlak môže byť počas zimných mesiacov vyšší a ťažšie ho môžete mať pod kontrolou. Tí, ktorí bojujú s hypertenziou, tak s väčšou pravdepodobnosťou zaznamenajú zvýšenie krvného tlaku v chladnejšom období, o čom sa diskutovalo na nedávnom stretnutí organizácie American Heart Association (AHA).

Iný krvný tlak v zime

Ukázalo sa, že systolický krvný tlak (vyššie číslo) sa v zimných mesiacoch v porovnaní s letnými mesiacmi zvýšil v priemere až o 1,7 mm Hg, ako sa píše na health.com. Vedci tiež poznamenali, že úsilie o kontrolu krvného tlaku sa v porovnaní s letnými mesiacmi znížilo o 5 %.

"Osobne vidím tento efekt vo svojej praxi celkom pravidelne," povedal Nitin Gera, MD, kardiológ z OhioHealth. "Ten istý pacient môže mať krvný tlak pod kontrolou, keď ho vidím v lete, a potom, keď sa vráti o šesť mesiacov neskôr, môže byť zvýšený."

Zatiaľ čo správa AHA neuvádza konkrétne dôsledky týchto sezónnych výkyvov, skorší výskum ukázal, že zmeny krvného tlaku môžu zvýšiť riziko kardiovaskulárnych príhod, mŕtvice a iných komplikácií.

Odborníci varujú pred CHLADNEJŠÍM
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Keď je krvný tlak vyšší počas chladného počasia, existuje potenciálne vyššie riziko poškodenia obličiek alebo srdca spojeného s vysokým krvným tlakom," povedal Wanpen Vongpatanasin, MD, FAHA, predseda výkonného výboru AHA Hypertension 2023. "Preto je dôležité, aby si pacienti s vyšším rizikom pravidelne ponitorovali svoj krvný tlak v domácom prostredí."

Prečo práve v chladnom počasí?

Odborníci predpokladajú, že výkyvy krvného tlaku medzi letnými a zimnými mesiacmi môžu súvisieť s tým, ako chladné počasie ovplyvňuje krvné cievy.

"Vystavenie nízkym teplotám môže spôsobiť zovretie krvných ciev a zvýšiť krvný tlak, takže v chladnejšom období existuje faktor, ktorý spôsobuje počasie," povedal Jim Liu, MD, kardiológ a klinický asistent internej medicíny na Ohio State University.

Odborníci varujú pred CHLADNEJŠÍM
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Gera vysvetlil, že chladnejšie počasie aktivuje sympatický nervový systém, čo vedie k tomu, že telo uvoľňuje zvýšené katecholamíny (adrenalín, norepinefrín a dopamín). Tieto látky spôsobujú sťahovanie ciev, čo vedie k vyššiemu krvnému tlaku.

"V chladnejších mesiacoch hladiny vitamínu D tiež klesajú, čo vedie k aktivácii systému renín-angiotenzín-aldosterón," povedal Gera.

Ten reguluje krvný tlak, rovnováhu tekutín a elektrolytov a systémový vaskulárny odpor. To vysvetľuje, prečo môže chlad spôsobiť zvýšenie krvného tlaku.

Pozor aj na toto!

Na krvný tlak však môžu mať vplyv aj iné faktory. Ide konkrétne o životný štýl, ktorý bývy zvyčajne v chladnejších mesiacoch horší ako v letných. Ľudia menej cvičia, chodievajú von, jedávajú menej výživnú stravu. Chladné, pochmúrne a tmavé dni spôsobujú zvýšený výskyt sezónnych depresií, čo taktiež prispieva k horšej kvalite stravy. Pravidelné monitorovanie krvného tlaku sa o to viac stáva prioritou v nasledujúcich mesiacoch, ako aj cvičenie a zdravé jedlá na tanieri. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9