Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

JEDLO, ktoré podľa optometristky zachráni ZRAK: Raňajky namiesto LEKÁRA?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Oči nie sú len zrkadlom do duše. Je to orgán, vďaka ktorému vnímame všetko naokolo. Preto sa oň treba poriadne starať. Nepotrebujete k tomu veľa, stačí do bežného života zaradiť pár zdravých návykov. Jedným z nich je správny výber jedla.

Jasné videnie je niečo, čo v prvých rokoch života považujeme za samozrejmosť. Skutočnú hodnotu očí si však uvedomíme až vtedy, keď začne ich funkcia klesať. Našťastie, existujú spôsoby, ako podporiť ich zdravie. Pestrá a vyvážená strava je základ, píše sa na livestrong.com.

Optometristka Jennifer Tsaiová odporúča začať deň s omeletou so špenátom, paradajkami a lososom.

„Výživa hrá veľkú úlohu pri udržiavaní zdravých očí," tvrdí odborníčka. Pravidelné očné prehliadky sú dôležité, ale niektoré živiny sú pre oči superpotravinami. „Chránia sietnicu, udržujú makulu zdravú a zabraňujú problémom, ako sú suché oči,“ poznamenala.

Najlepšie raňajky pre oči

Raňajky podľa doktorky Tsaiovej nielenže znejú chutne, ale sú plné živín, ktoré podporujú zrak. Špenátovo - paradajková omeleta s lososom je skvelá voľba, pretože obsahuje luteín, zeaxantín, omega-3 a vitamín A a C. Toto sú dôvody, prečo by ste si ju mali pripraviť aj vy!

1. Vysoký obsah vitamínov na ochranu očí

Konkrétne ide o vitamíny A, C a D. Práve tie sú životne dôležité pre zdravie očí. Vitamín A získate z vajec, špenátu aj lososa. Chráni rohovku, teda povrch oka a je súčasťou rodopsínu, proteínu citlivého na svetlo v sietnici. Vitamín C nájdete v špenáte a paradajkách. Spája sa s nižším rizikom vzniku šedého zákalu a spomalením progresie vekom podmienenej degenerácie makuly a straty zrakovej ostrosti. Vajcia a losos sú tiež dobrými zdrojmi vitamínu D. Jeho nízke hladiny súvisia s problémami ako krátkozrakosť, strata zraku súvisiaca s vekom, diabetická retinopatia a suché oko.

JEDLO, ktoré podľa optometristky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Dôležité antioxidanty

Táto chutná omeleta je plná antioxidačných zlúčenín, ktoré chránia oči pred poškodením. Luteín a zeaxantín, ktoré sa nachádzajú vo vaječných žĺtkoch a špenáte chránia makulu, teda časť oka, ktorá spracováva to, čo vidíte priamo pred sebou, zlepšujú ostrosť zraku a odvracajú oxidačné poškodenie. Tieto zlúčeniny sa tiež spájajú s nižším rizikom očných stavov, ako je makulárna degenerácia súvisiaca s vekom a katarakta, teda šedý zákal.

3. Je plná zdravých tukov

Omega-3 mastné kyseliny, ktoré nájdete v lososovi a vajciach, nie sú prospešné len pre zdravie srdca a mozgu, sú dôležité najmä pre oči.

„Omega-3 udržujú zrak v dobrej kondícii a zabraňujú vysýchaniu," uviedla doktorka Tsaiová.

Výskum ukazuje, že zohrávajú úlohu vo vizuálnom vývoji a funkcii sietnice. Bolo tiež preukázané, že znižujú zápal v očiach, zvyšujú produkciu sĺz a  podporujú mastnú vonkajšiu vrstvu oka. Ak nemáte radi omeletu, môžete zdravie očí podporiť aj inými pokrmami.

„Ak chcete pripraviť vyvážené raňajky pre zrak, doprajte si zmes farebného ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, chudých bielkovín, vitamínu C a vlákniny,“ radí odborníčka na oči.

Najlepšia výživa pre oči

  • mrkva
  • tmavozelená listová zelenina
  • vajcia
  • ryby
  • mlieko
  • selén
  • zinok
  • vitamín C
  • vitamín E
  • omega-3 mastné kyseliny
  • luteín
Viac o téme: ZdravieRaňajkyJedloOčiPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9