Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ELIXÍR zdravia alebo časovaná BOMBA v črevách? BURČIAK môže mať DVOJAKÝ účinok, záleží na vás!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Kvalitný burčiak obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok. Denná dávka by však nemala byť vyššia ako tri decilitre. Upozornil na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave na sociálnej sieti.

Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, ktorý vzniká pri výrobe vína s obsahom alkoholu do šesť percent. Napriek svojmu vysokému obsahu cukru obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek. Nie je však vhodný pre diabetikov.

"Má veľa vitamínov, najmä vitamíny skupiny B, stopové prvky, minerály a ovocné cukry. Obsahuje železo, zinok, má priaznivé účinky na trávenie, dobre pôsobí na nervovú sústavu, vďaka tiamínu zlepšuje pleť, zlepšuje činnosť srdca, kyselina pantotenová má pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu," priblížil úrad.

Červený burčiak tiež obsahuje antioxidant, ktorý priaznivo pôsobí na srdcovo-cievny systém a bráni starnutiu na bunkovej úrovni, čím pomáha predchádzať civilizačným ochoreniam.

Kedy hrozí búrka v črevách? 

RÚVZ upozornil, že denná dávka burčiaku by nemala byť viac ako tri decilitre.

ELIXÍR zdravia alebo časovaná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Ak si niekto myslí, že čím viac burčiaku vypije, bude zdravší, tak sa mýli. Väčšie množstvo burčiaku môže vďaka obsahu kvasiniek spôsobiť búrku v našich črevách," uviedol.

Takto vyzerá kvalita

Kvalitný burčiak možno podľa úradu odhaliť podľa farby, vône a chuti.

"Dobrý burčiak má nažltlú farbu iba s jemným kalom, sladkou vôňou a sladkokyslou chuťou," ozrejmil s tým, že mierna zakalenosť je spôsobená kvasinkami.

Ak je burčiak príliš tmavý, môže to znamenať, že nebol vyrobený z hrozna, ale napríklad z jabĺk. "Stať sa môže aj to, že sa hrozno zle spracovalo," doplnil RÚVZ. Správny burčiak by mal byť hustý a mať usadeninu na dne pohára. V prípade, že je riedky, môže byť riedený vodou.

Viac o téme: VínoZdravieVinobranieNápojPrevenciaBurčiak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9