Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

OPUCHNUTÁ tvár nemusí byť len banalitou: Spoznajte signál VÁŽNEHO stavu, ktorý vyrieši len LEKÁR!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Opuchnutá tvár po zobudení je zvyčajne len bežný problém, ktorý sa dá ľahko odstrániť, niekedy však môže byť znakom závažného zdravotného problému. Kedy treba zbystriť pozornosť?

Zobudiť sa s opuchnutou tvárou nie je nič príjemné.

„Našťastie, väčšina prípadov ranných opuchov súvisí len s nezdravým životným štýlom, čo sa dá ľahko napraviť,“ konštatovala internistka Donna Caseyová.

Opuch sa prejavuje naliatou, opuchnutou tvárou vplyvom nahromadenia tekutín v tejto oblasti, píše sa na livestrong.com. Na príčine je podľa Caseyovej dehydratácia, zle zvolená strava, či príliš veľa spánku. V niektorých prípadoch však môže byť znakom vážnejšieho ochorenia obličiek, či štítnej žľazy. Čo všetko spôsobuje opuchnutie tváre?

1. Večer ste zjedli slané alebo sladké jedlo

Dali ste si na večeru pizzu, hranolčeky alebo veľký dezert?

„Vysoké množstvo sodíka alebo cukru môže spôsobiť zadržiavanie tekutín a následne ranný opuch tváre,“ konštatovala doktorka Caseyová.

Najviac sa to prejavuje v okolí očí, ale opuchnutý môže byť aj žalúdok, ruky aj nohy.

Zadržiavanie vody v tvári spôsobené slanými či sladkými potravinami môžete poraziť vypitím veľkého množstva vody. Tá povzbudí telo, aby močením vyplavilo prebytočnú tekutinu, čím sa zníži opuch.

OPUCHNUTÁ tvár nemusí byť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Vypili ste veľa alkoholu

Alkohol zo začiatku pôsobí ako diuretikum a povzbudzuje vás, aby ste chodili viac na záchod.

„No po víkende, ktorý ste strávili popíjaním, môže dôjsť k opačnému efektu a telo začne vodu zadržiavať a vy zostanete nafúknutí a opuchnutí,“ tvrdí odborníčka.

Opäť môže pomôcť voda. Prijímanie väčšieho množstva tekutín vyšle telu signál, že nie ste dehydrovaní, a naopak, uvoľní prebytočnú vodu, ktorú zadržiava.

3. Zaspali ste

„Príliš veľa spánku môže spôsobiť zadržiavanie tekutín v tvári," poznamenala internistka Caseyová.

Hromadí sa aj preto, že v noci väčšinou nemočíte. Opuch z príliš dlhého ležania by sa mal zmierniť, keď vstanete a začnete sa hýbať. Pomôže aj spánok na väčšom vankúši.

OPUCHNUTÁ tvár nemusí byť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Spali ste na bruchu

Spánok na bruchu môže spôsobiť nahromadenie väčšieho množstva tekutín v tvári. Môžete sa tiež zobudiť s bolesťou krku alebo chrbta. Aby ste tomu predišli, skúste zmeniť polohu. Keď si ľahnete na chrbát alebo na bok, budete menej zadržiavať tekutiny a zmierni sa aj opuch tváre.

5. Blížia sa vám ženské dni

Výkyvy hormónov niekoľko dní alebo týždňov pred menštruáciou môžu spôsobiť, že vaša tvár bude nafúknutá spolu so zvyškom tela. Zmeny nálady, podráždenosť, túžba po jedle, citlivosť prsníkov, bolesti hlavy a únava sú tiež úplne normálne v tomto období. Nafúknutie môžete zmierniť sledovaním príjmu soli a obmedzením kofeínu a alkoholu. Jedzte zdravé sacharidy bohaté na vlákninu, ako sú celé zrná, zelenina, či strukoviny.

6. Máte kontaktnú dermatitídu

Vyskúšali ste večer pred spaním nový kozmetický produkt alebo ste si nedávno dali nový šperk? Ak sa zobudíte s opuchnutou tvárou spolu so začervenaním, svrbením alebo podráždením, vaša pokožka môže mať alergickú reakciu. Aj prachové roztoče, srsť domácich zvierat a nové pracie prostriedky môžu byť na vine. Chladivé obklady a kvapka hydrokortizónového krému zmiernia opuch aj svrbenie.

7. Máte infekciu

„Infekcie dutín, zubov a dokonca aj ťažké akné môžu spôsobiť zápal, ktorý vedie k opuchu,“ poznamenala doktorka Caseyová.

OPUCHNUTÁ tvár nemusí byť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie príznaky závisia od typu infekcie, ktorú máte. Ak ide o dutiny, tie spôsobujú bolesť alebo tlak okolo nosa alebo pod očami, zatiaľ čo zuby sa ukážu v okolí úst. Akné sa zvyčajne prejavuje bolestivými červenými pupienkami, ktoré môžu byť naplnené hnisom. Keď infekcia spôsobuje opuch tváre, mali by ste vyhľadať špecialistu, ktorý vám pomôže s vašim problémom.

8. Trpíte spánkovým apnoe

Ak človek trpí spánkovým apnoe, môže sa ráno zobudiť s opuchnutou tvárou.

„Dochádza k tomu, keď ľudia prestanú dýchať počas spánku na krátky čas," hovorí doktorka Caseyová.

Môže postihnúť kohokoľvek, ale najčastejšie sa vyskytuje u dospelých, ktorí sú starší alebo trpia na obezitu. Ak máte príznaky spánkového apnoe, navštívte svojho lekára. Mierne príznaky sa často dajú zvládnuť znížením hmotnosti alebo zmenou polohy spánku.

Iné príčiny opuchnutej tváre ráno

V niektorých prípadoch môže byť za tým znak vážneho zdravotného problému:

  • Hypotyreóza - nastáva vtedy, keď štítna žľaza produkuje príliš málo hormónov. Bežné príznaky zahŕňajú únavu, priberanie, suchú pokožku a citlivosť na chlad, no niektorí ľudia pociťujú aj mierny opuch tváre.
  • Cushingov syndróm - stav, keď telo vytvára príliš veľa hormónu kortizolu. Spôsobuje, že tvár človeka sa zdá byť okrúhla a opuchnutá. Môže tiež spôsobiť neočakávaný nárast hmotnosti, strie, akné, pomalé hojenie rán a zaoblený hrb medzi ramenami.
  • Závažná alergická reakcia - v zriedkavých prípadoch môže byť náhly opuch tváre spôsobený závažnou alergickou reakciou, nazývanou anafylaxia. Ide o mimoriadne nebezpečný stav, ktorý spôsobuje ťažkosti s prehĺtaním. V takýchto prípadoch je potrebné vyhľadať okamžitú lekársku pomoc.

OPUCHNUTÁ tvár nemusí byť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako tomu zabrániť? 

  • Dávajte si pozor na príjem soli a cukru - vyhnite sa konzumácii vysoko spracovaných potravín, balených pochutín a sladkých jedál alebo nápojov. Obsahujú priveľa sodíka a cukru, hlavnú príčinu zadržiavania tekutín a opuchov. Jedzte viac ovocie a zelenina.
  • Ak sa rozhodnete piť, robte to s mierou - alkohol povzbudzuje telo, aby zadržiavalo viac vody. Nepite viac ako jeden až dva nápoje denne. Zostaňte hydratovaní. Pite veľa vody počas dňa, najmä, ak jete niečo slané alebo sladké alebo, ak konzumujete alkohol.
  • Použite druhý vankúš, aby ste mali počas spánku hlavu vyššie položenú - tekutiny tak budú stekať smerom nadol, namiesto toho, aby sa hromadili vo vašej tvári.
  • Doprajte si dostatok spánku, ale nepreháňajte to. Spite sedem až deväť hodín. Príliš veľa spánku môže zvýšiť riziko zadržiavania tekutín.

Kedy navštíviť lekára

Informujte svojho lekára, ak sa prebúdzate s pretrvávajúcim opuchom, najmä, ak je sprevádzaný ďalšími príznakmi. Môžete mať základný zdravotný problém, ktorý je potrebné riešiť. V prípade, že opuchnete náhle a opuch sa stupňuje, okamžite choďte do nemocnice. Môže to byť príznak život ohrozujúcej alergickej reakcie, ktorá si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

Viac o téme: ZdravieTvárOpuchPrevenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9