Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

ČAJ, ktorý prebudí vaše telo k ŽIVOTU: Zrazí cukor v krvi nadol už za PÁR týždňov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kedysi ho mal takmer každý na stole, potom vymizol a následne sa zase vrátil do domácností. Často sa o ňom hovorí a hlavne, ospevujú sa jeho účinky na ľudské telo. Tento čaj má naozaj niečo do seba!

V nedávnej štúdii publikovanej v Frontiers in Nutrition vedci diskovali o výsledkoch randomizovanej kontrolovanej pilotnej klinickej štúdie uskutočnenej v Univerzitnej nemocnici v Georgetowne, ktorá skúmala, či čaj kombucha môže znížiť hladinu glukózy v krvi u diabetických pacientov.

Pribúda ľudí s ochorením

Cukrovka je deviatou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete, ako sa uvádza na news-medical.net. Okrem zvýšeného rizika úmrtnosti môže zvýšiť aj riziko mnohých zdravotných komplikácií, vrátane kardiovaskulárnych, renálnych, neurologických a oftalmologických komplikácií. Celosvetová prevalencia diabetu 2. typu sa za posledných 30 rokov zvýšila o viac ako 400 %. Len v Spojených štátoch v súčasnosti žije s cukrovkou 2. typu asi 15 % populácie.

Prospešná kombucha

Kombucha predstavuje nápoj s mnohými hlásenými zdravotnými výhodami, vrátane protirakovinových, antidiabetických, antimikrobiálnych, antidepresívnych a kardioprotektívnych vlastností. Pripravuje sa fermentáciou sladeného čaju so symbiotickým konzorciom baktérií a kvasiniek. Organické kyseliny alebo iné produkty fermentácie, bioaktívne zložky čaju a pridané dochucovadlá prítomné v kombuche môžu byť zodpovedné za jej zdraviu prospešné vlastnosti.

ČAJ, ktorý prebudí vaše
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Priebeh experimentu s nápojom

Štúdia sa uskutočnila v Georgetown University Medical Center vo Washingtone, DC, pričom sa jej zúčastnilo 12 dospelých pacientov s cukrovkou 2. typu. Účastníci štúdie boli požiadaní, aby skonzumovali 240 ml nápoja, buď kombuchy alebo placeba s večerou, každý deň počas štyroch týždňov. Po osemtýždňovom období účastníci skonzumovali 240 ml alternatívneho nápoja každý deň počas ďalších štyroch týždňov. Výskumníci ani účastníci nevedeli o type nápoja, ktorý sa počas štúdie konzumoval.

Účastníkmi hlásené hladiny glukózy v krvi nalačno sa zbierali na začiatku, ako aj jeden a štyri týždne počas každého intervenčného obdobia. Všetci tiež uviedli sekundárne zdravotné výsledky prostredníctvom dotazníka, ktorý zahŕňal celkové zdravie, potrebu inzulínu, zdravie čriev, zdravie kože, duševné zdravie a parametre vulvovaginálneho zdravia.

Analýza mikrobioty kombuchy sa uskutočnila selektívnou kultiváciou, sekvenovaním génu 16S ribozomálnej ribonukleovej kyseliny (rRNA) baktérií a sekvenovaním interného transkribovaného spacera (ITS) húb. Kľúčové zložky nájdené v kombuche boli merané a kvantifikované pomocou vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie (HPLC).

Výsledky prekvapili!

Konzumácia kombuchy počas štyroch týždňov výrazne znížila priemerné hladiny glukózy v krvi nalačno u diabetických pacientov. Dôležité je, že tento účinok nebol pozorovaný u jedincov konzumujúcich placebo nápoj.

Hoci rozdiel v hladinách glukózy v krvi nalačno medzi východiskovou hodnotou a štvrtým týždňom bol štatisticky významný medzi účastníkmi štúdie, ktorí konzumovali kombuchu, nebol pozorovaný žiadny významný rozdiel v hladinách glukózy v krvi nalačno v štvrtom týždni medzi účastníkmi liečenými placebom a kombuchou.

ČAJ, ktorý prebudí vaše
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spomedzi účastníkov, ktorí počas obdobia štúdie konzumovali kombuchu, mali dvaja základné hladiny glukózy v krvi nalačno v rámci cieľového rozsahu stanoveného pre dospelých diabetických pacientov.

Mikrobiologická analýza kombuchy ukázala vysoký výskyt baktérií mliečneho kvasenia, baktérií kyseliny octovej a kvasiniek. Sekvenovanie génu 16S rRNA potvrdilo, že baktérie kyseliny mliečnej a kyseliny octovej boli najpočetnejšími baktériami v kombuche, zatiaľ čo sekvenovanie ITS potvrdilo, že najpočetnejšou kvasinkou bola Dekkera.

Chemická analýza odhalila, že kyselina mliečna a octová boli primárnymi organickými kyselinami prítomnými v kombuche v koncentráciách nižších ako 1 %. Okrem toho bol prítomný etanol v koncentrácii 1,5 %.

Sľubný záver

Výsledky tak ukázali, že kombucha môže znížiť hladiny glukózy v krvi nalačno u dospelých diabetických pacientov. Vyzerá to tak, že potlačila chuť do jedla účastníkov a následne znížila veľkosť jedla, čo znížilo hladinu glukózy v krvi nalačno.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že konzumácia kombuchy môže zvýšiť produkciu inzulínu v beta bunkách pankreasu. Okrem toho je známe, že niektoré zložky kombuchy znižujú absorpciu glukózy v čreve. Celkovo tieto faktory môžu spoločne prispieť k antihyperglykemickým účinkom kombuchy.

Viac o téme: ČajZdravieCukrovkaPrevenciaKombucha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9