Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Toto nikdy NEROBTE na prázdny žalúdok: NESPRÁVNY čas, ktorý sa vám môže VYPOMSTIŤ!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je vám ráno zakaždým ťažko? Moc sa tomu nečudujte, je to totiž úplne normálne, ak ste si dali určitú potraviny alebo spravili jednu z nasledujúcich vecí.

Možno sa vám zdá, že je dobrý nápad cvičiť ráno nalačno, alebo na prázdny žalúdok užiť predpísané lieky. Aj keď sa tieto zvyky stali súčasťou vašej rutiny a myslíte si, že vás nijako neovplyvňujú a neobmedzujú, mali by ste s tým prestať, ako upozorňuje steptohealth.com.

V skutočnosti to má na telo negatívne účinky. Je preto lepšie, dopriať si predtým aspoň malé raňajky. Ktorým veciam by ste sa mali vyhnúť a nejesť ich na lačný žalúdok?

1. Konzumácia protizápalových liekov

Odborníci sú presvedčení, že by ste nemali užívať lieky ako aspirín, paracetamol a taktiež nesteroidné protizápalové lieky na prázdny žalúdok. Mohlo by to viesť k vážnym tráviacim komplikáciám. Zlúčeniny, ktoré obsahujú, môžu spôsobiť nerovnováhu v sliznici žalúdka a vo vážnych prípadoch viesť k žalúdočnému krvácaniu. Aby ste minimalizovali riziká, tieto  medikamenty by ste mali zapiť mliekom. Ak ho nemáte k dispozícii, bude stačiť veľké množstvo vody.

Toto nikdy NEROBTE na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Pitie kávy

Niektorí ľudia majú vo zvyku siahnuť po šálke kávy hneď potom, ako vstanú. Ignorujú tak možné vedľajšie účinky, ktoré sa môžu vyskytnúť. Aj keď nemôžeme poprieť, že ide o nápoj, ktorý nabudí, pitie kávy na lačný žalúdok môže byť škodlivý zvyk. Aj bezkofeínová verzia zvyšuje produkciu kyseliny v žalúdku a môže spôsobiť pálenie a reflux. Čaj takého negatívne účinky na telo nemá, doprajte si ráno radšej ten.

3. Popíjanie alkoholických nápojov

Pitie alkoholických nápojov na prázdny žalúdok môže byť potenciálne škodlivé pre vašu pečeň, srdce a obličky. Ľudské telo totiž absorbuje alkohol dvakrát rýchlejšie, keď sa pije nalačno. Okrem toho je eliminácia jeho toxínov pomalšia, čo spôsobuje vyššiu mieru otravy alkoholom a silnejšiu „opicu“. Ak z akéhokoľvek dôvodu pijete alkoholické nápoje na lačný žalúdok, najedzte sa hneď potom. Vyhnite sa kombinácii alkoholu s kávou.

4. Intenzívne cvičenie

Existuje veľa mýtov o cvičení ako prvej veci ráno. Niektorí veria, že na lačný žalúdok spália viac kalórií. Je však veľmi nepravdepodobné, že prázdny žalúdok má na to vplyv. Naopak, môže to znížiť svalovú hmotu. Mali by sme mať na pamäti, že naše telo potrebuje živiny, aby sa každé ráno naštartovalo. Tým, že ho ráno dotlačíte k cvičeniu, bude sa snažiť udržať sa v chode pomocou svojich energetických rezerv. Intenzívne cvičenia radšej nahraďte cvičebnými aktivitami s nízkym dopadom. Skúste pred cvičením zjesť aspoň kúsok ovocia.

Toto nikdy NEROBTE na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Pitie citrónovej šťavy

Citrónová šťava obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých základných živín, ktoré sú prospešné pre naše telo. Napriek týmto výhodám by ste ju nemali piť nalačno, pretože môže dráždiť žalúdočný hlien, najmä v prípade zápalu žalúdka alebo tráviacich komplikácií. Radšej ju zmiešajte s rovnakým dielom vody, aby ste predišli jej škodlivým účinkom. Pite ju počas raňajok alebo v dopoludňajších hodinách.

6. Hádate sa

Vedci v Spojených štátoch odhalili, že pocit hladu zvyšuje našu podráždenosť a v dôsledku toho nás robí náchylnejšími na hádky. Mozog potrebuje zdroje energie, aby fungoval a ovládal sa a preto nie je dobrý nápad mať prázdny žalúdok veľmi dlho.

Robte radšej toto

  • Ak nechcete byť ráno plní zlých vibrácií, doprajte si šálku čaju hneď, ako vstanete.
  • Pokúste sa raňajkovať počas prvej hodiny po prebudení
  • Ak sa budete držať týchto krokov, zlepší sa vám nálada
Viac o téme: ZdraviePrevenciaPrázdny žalúdok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9