Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Jesť VAJÍČKA so ŠKVRNAMI alebo ich radšej zahodiť? PRAVDA o tom, či sú nebezpečné

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na pohľad priam dokonalé vajíčko, no po jeho rozbití vás čaká nemilé prekvapenie. Nepekné hnedasté alebo červené škvrny. V domnienke, že je určite pokazené, putuje do koša. Pritom to nie je s ním také zlé, ako to môže vyzerať. 

Nielenže tým prídete o skvelé raňajky, ale vyhadzovanie vajíčok so škvrnami prispieva k plytvaniu jedlom. 

Ako vznikajú?

Červené škvrny, pripomínajúce kvapôčky krvi, sa môžu nachádzať na povrchu vaječných žĺtkov. Hoci producenti vajec ich považujú za vadu, u niektorých sliepok sa počas cyklu znášania prirodzene tvoria krvavé škvrny, ako informuje healthline.com. Sú výsledkom prasknutia malých krvných ciev vo vaječníkoch sliepky alebo vo vajcovode - trubici, cez ktorú prechádzajú vajíčka z vaječníkov von.

Vaječníky sliepky sú plné malých krvných ciev, pričom občas sa jedna naruší počas procesu znášania vajec. Keď je škvrna spojená so žĺtkom, krvácanie s najväčšou pravdepodobnosťou nastalo ešte vo vaječníku, keď sa vajíčko uvoľnilo z folikulu. Folikul je vak naplnený tekutinou, ktorý obsahuje niekoľko krvných ciev. Počas znášania vajec môže prasknúť a ak prasknú krvné cievy, na vaječnom žĺtku sa môže usadiť krv. Krvné škvrny sa môžu vyskytnúť aj vo vaječnom bielku, čo znamená, že ku krvácaniu došlo po uvoľnení vajíčka do vajcovodu.

Jesť VAJÍČKA so ŠKVRNAMI
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalším typom škvŕn, ktoré sa nachádzajú vo vaječných žĺtkoch a bielkoch, sú hnedasté škvrny. Na rozdiel od tých krvných sa tieto škvrny na vaječnom bielku objavujú ako hnedé, červené alebo biele usadeniny. Najčastejšie ich môžete vidieť vo vaječnom bielku a zvyčajne sa tvoria z kúskov tkaniva, ktoré vajíčko zachytí pri prechode cez vajcovod.

Sú bežné?

Nájdenie vajíčka s krvavou škvrnou v žĺtku je pomerne nezvyčajné. Frekvencia krvvých a hnedých škvŕn je nižšia ako 1 % vo všetkých vajciach znesených v komerčných továrňach. Zaujímavé je, že farba vajec predstavuje faktor pri výskyte krvných škvŕn. Približne 18% hnedých vajec obsahuje túto škvrnu v porovnaní s iba 0,5% u sliepok, ktoré znesú biele vajcia. Okrem toho staršie sliepky na konci cyklu znášania vajec a mladšie, majú tendenciu znášať viac vajec obsahujúcich krvavé škvrny. Šance môžu zvýšiť aj zlá výživa, vrátane nedostatku vitamínu A a vitamínu D a stres.

Výrobcovia sa tomu snažia vyhnúť

Výrobcovia si dávajú záležať na tom, aby sa vajcia s krvavými škvrnami nedostali spotrebiteľom. Pomáha im k tomu špeciálny proces, ktorým prechádzajú komerčne predávané vajíčka, s názvom presvecovanie. Ide o metódu, ktorá využíva jasný svetelný zdroj na zistenie nedokonalostí vo vajci. Počas procesu presvecovania sa vajíčko vyhodí v prípade, ak sa zistia nedokonalosti. Stáva sa však, že niektoré s krvavými a hnedastými škvrnami prekĺznu procesom presvecovania bez povšimnutia.

Jesť VAJÍČKA so ŠKVRNAMI
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Navyše, krvavé škvrny v hnedých vajciach je ťažšie odhaliť pomocou procesu, pretože škrupina má tmavšiu farbu. Výsledkom je, že hnedé vajcia s krvavými škvrnami prejdú procesom nepozorovane.

Tí, ktorí jedia čerstvé vajcia z farmy, môžu nájsť viac krvných škvŕn ako tí, ktorí konzumujú komerčne vyrobené vajcia, pretože vajcia z miestnych fariem alebo sliepok z dvora zvyčajne neprechádzajú procesom presvecovania.

Nebezpečné je niečo iné

Podľa agentúr, ako je Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov amerických (USDA) a Egg Safety Board, vajcia s krvavými škvrnami sú bezpečné na konzumáciu, pokiaľ sú správne uvarené.

Konzumácia surových alebo nedostatočne tepelne spracovaných vajec, či už obsahujú krvavé škvrny alebo nie, zvyšuje riziko salmonelózy, teda infekcie baktériami Salmonella, ktorá môže viesť k hnačke, horúčke a kŕčom v bruchu. Tiež vajcia s bielkami, ktoré sú sfarbené do ružova, zelenej alebo červenej farby, môžu obsahovať baktérie, ktoré spôsobujú kazenie a mali by putovať do koša.

Ak nabudúce natrafíte na vajíčko so škvrnou, jednoducho ho zoškrabte nožom z povrchu žĺtka. 

Viac o téme: ZdravieVajíčkoPrevenciaŠkvrny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9