Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rakovina prostaty je strašiakom mnohých mužov, odhaliť sa však dá aj z krvi

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Shutterstock)

Máte po päťdesiatke a ešte ste neboli u urológa? Mali by ste spozornieť. Štatistiky naznačujú, že rakovina prostaty bude počas života diagnostikovaná až jednému z ôsmich mužov. Dlhodobo sa pritom môže skrývať za celkom nenápadné problémy.

Rakovina prostaty zo začiatku nebolí a práve v tom je nebezpečná.

„Ročne na Slovensku diagnostikujeme okolo 3000 pacientov s týmto onkologickým ochorením. Ak prídeme na rakovinu prostaty včas, dokážeme im zachrániť život,“ hovorí urológ Roman Sokol.

Slabý alebo prerušovaný prúd moču, bolesti a pálenie pri močení, krv v moči alebo v semennej tekutine či bolesť v krížoch alebo bedrách patria medzi najčastejšie varovné príznaky, že prostata nie je v poriadku. Muži by mali v takýchto prípadoch navštíviť urológa, po 50. roku života je takáto prehliadka už nevyhnutná. Urológ Sokol však odporúča vyhľadať odborníka aj skôr.

„Muži po 40. roku života s pozitívnou rodinnou anamnézou alebo muži po 45. roku, ktorí majú problémy s močením, eventuálne s erekciou, by si mali nájsť čas a prísť na preventívne urologické vyšetrenie,“ dodáva.

Rakovina prostaty je strašiakom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Shutterstock)

Väčšina mužov má z prevencie strach

Rizikovými faktormi pri vzniku rakoviny prostaty sú najmä genetika, vyšší vek, hormonálna nerovnováha, ale aj nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie a obezita. Preventívna prehliadka je pritom veľmi jednoduchá, nebolestivá a problémy dokáže odhaliť včas. Väčšinu mužov však brzdí ostych a strach, preto často prichádzajú neskoro.

„Muži sa najviac boja vyšetrenia prostaty cez konečník. Význam tohto vyšetrenia je však neodškriepiteľný a mimoriadny. Týmto veľmi jednoduchým vyšetrením dokážeme odhaliť dve z troch najčastejších onkologických ochorení u muža – je to rakovina prostaty a rakovina hrubého čreva alebo konečníka,“ vysvetľuje urológ.

Pri podozrení na rakovinu prostaty sa štandardne vyšetruje množstvo takzvaného antigénu špecifického pre prostatu v krvi, známeho ako PSA, čo je enzým produkovaný bunkami prostaty. Tieto hodnoty však môžu byť skreslené a nie každý muž so zvýšenou hodnotou PSA má hneď aj rakovinu prostaty. Pre dôkladné odlíšenie rakoviny od zväčšenej prostaty je preto potrebná dôsledná diagnostika prostredníctvom magnetickej rezonancie a biopsie, ktorá je často pre mužov nepríjemnou skúsenosťou.

Riešenie v podobe jednoduchého testu

„Môže dôjsť k situácii, kedy vyšetrenie PSA nie je dostatočné. Často potom stojíme pred rozhodnutím, či urobiť ďalšie, následné vyšetrenia. Test spoločnosti Glycanostics je jedným z najlepších, ak nie vôbec najlepší na to, aby sme niektorým vyšetrovacím metódam, ktoré môžu byť aj bolestivé, ako napríklad biopsia prostaty, zabránili a nerobili ich zbytočne,“ vysvetľuje urológ Sokol s tým, že takýto test určí u koho je ešte biopsia potrebná a u koho už nie.

Rakovina prostaty je strašiakom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Glycanostics)

„Našou snahou je urológom pomôcť presnejšie určiť riziko rakoviny prostaty z krvi, a to ešte pred biopsiou. Test Giasay® PROSTATE umožňuje najpresnejšie hodnotenie zo všetkých dostupných krvných testov,“ vysvetľuje vedec Ján Tkáč, popredný slovenský expert na biotechnológie a spoluzakladateľ slovenskej spoločnosti Glycanostics, ktorá stojí za vývojom krvného testu.

Test v troch validačných štúdiách na počte 501 pacientov preukázal, že vie spoľahlivo zachytiť 82 zo 100 prípadov rakoviny prostaty, a to aj veľmi skoré štádiá. „Toto minimálne invazívne vyšetrenie je pre lekárov dostupné bez potreby ďalšieho technologického vybavenia, prináša rýchle výsledky a znižuje počet falošne pozitívnych výsledkov,“ dodáva technologický riaditeľ a spoluzakladateľ startupu Glycanostics, vedec Tomáš Bertók.

Rakovina prostaty je strašiakom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Glycanostics)

Rakovina prostaty je druhou najčastejšou formou rakoviny u mužov. Ochorenie napáda žľazu pod močovým mechúrom, miesto tvorby bielkovín, ktoré chránia spermie pred poškodením. Prostata je akousi križovatkou, kde sa spájajú močové cesty a pohlavné cesty. Procesy jej rastu reguluje až sto chemických látok, hormónov a mediátorov a ak je ich rovnováha narušená, môže to viesť k rýchlejšiemu množeniu buniek a napokon aj k zvýšenej pravdepodobnosti vzniku rakovinovej bunky. Viac informácií o teste Giasay® PROSTATE ako aj informácie, ako sa pacient môže dostať k testu, kto mu ho urobí a ako sa dozvie výsledok, sú dostupné na stránke https://giasay.com

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPR článokRakovina prostaty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9