Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

NALETELI ste aj vy? O BIOPOTRAVINÁCH je to inak, toto vám konečne otvorí oči!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podľa profesora Harvardskej univerzity neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by dokazovali, že organické potraviny sú zdravšie ako tie konvenčné. Ide len o marketingový trik?

O organických potravinách sa hovorí, že sú lepšie ako bežne pestované potraviny, pričom niektoré štúdie tvrdia, že majú pridané zdravotné vlastnosti a môžu odvrátiť choroby. Ľudia tak žijú v domnienke, že tieto potraviny, o ktorých sa tvrdí, že sú pestované s menším množstvom pesticídov a často stoja podstatne viac ako bežné potraviny, sú zdravšie, píše sa na dailymail.co.uk.

Dr Robert Paalberg, profesor na Harvardskej univerzite, však povedal, že dôkazy naznačujúce, že biopotraviny sú výživnejšie, možno považovať za nespoľahlivé a konzumácia menšieho množstva pesticídov nemusí mať žiadny vplyv na zdravie.

„Neexistuje žiadny spoľahlivý dôkaz, ktorý by dokazoval, že organicky vypestované potraviny sú výživnejšie alebo bezpečnejšie,“ povedal profesor.  "Ak budeme nasledovať vedu, biopotraviny stratia svoju zjavnú výhodu."

Žiadny veľký rozdiel medzi BIO a klasickými potravinami

Dr Paalberg poukázal na recenziu Stanfordskej univerzity z roku 2012, ktorá skúmala 237 štúdií o biopotravinách. Vedci nenašli žiadne presvedčivé rozdiely v živinách alebo zdravotných benefitoch medzi bio a konvenčnými potravinami. Hlavným rozdielom bolo, že biopotraviny mali menej pesticídov.

NALETELI ste aj vy?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dr Dena M Bravataová, hlavná autorka štúdie, v čase publikácie dodala: "Nie je veľký rozdiel medzi bio a konvenčnými potravinami, ak ste dospelý a rozhodujete sa výlučne na základe svojho zdravia."

Aj organické potraviny používajú pesticídy, ale podľa ministerstva poľnohospodárstva USA (USDA) sú väčšinou obmedzené na prírodné zdroje, ako je meď a síra, zatiaľ čo konvenčné produkty môžu používať syntetické pesticídy. Ekologickí farmári však majú stále obmedzený prístup k 25 syntetickým pesticídom, zatiaľ čo konvenčné poľnohospodárstvo môže použiť viac ako 900. Dr Paalberg povedal, že zákaz syntetických pesticídov v biopotravinách nemá žiadne zdravotné výhody.

Organický zákaz syntetických chemikálií tiež neprispieva k zlepšeniu bezpečnosti potravín v USA. Používanie pesticídov je v súčasnosti výrazne regulované v konvenčnom poľnohospodárstve (dnes je používanie insekticídov o 82 percent nižšie ako v roku 1972).

Odborník poukázal na analýzu rezíduí pesticídov z roku 2021 USDA na viac ako 10 000 konvenčných vzorkách potravín. Zistilo sa, že viac ako 99 percent vzoriek malo rezíduá, ktoré boli bezpečne pod úrovňou tolerancie Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA), čo je jedna zo sto častí expozície.

"Potravinoví vedci z Kalifornskej univerzity v Davise dospeli k záveru z takýchto prieskumov, že "výhody zníženia vystavenia ľudí pesticídom v strave prostredníctvom zvýšenej spotreby organických produktov sa zdajú byť nevýznamné," povedal Dr Paalberg.

NALETELI ste aj vy?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ktoré potraviny možno považovať za BIO? 

Aby ich USDA považovalo za organické, musia byť tieto potraviny vypestované na pôde, ktorá neobsahuje žiadnu z týchto zakázaných látok, najmenej tri roky pred zberom. Predpisy o biomäse zase vyžadujú, aby boli zvieratá chované v podmienkach, ktoré vyhovujú ich prirodzenému správaniu – ako napríklad pasenie sa na pastvine – kŕmené 100-percentne organickým krmivom a nepodávajú sa im žiadne antibiotiká ani hormóny.

Môže za to cena a výsledky štúdií

Podľa údajov Pew Research približne 40 percent Američanov verí, že aspoň časť potravín, ktoré jedia, je organická. A 68 percent verí, že biopotraviny sú zdravšie ako konvenčne pestované možnosti. Mohlo by to byť spôsobené vyššou cenou biopotravín, ako aj niektorými štúdiami, ktoré naznačujú, že by mohli byť zdravšie.

Napríklad v roku 2018 francúzska štúdia v JAMA Internal Medicine ukázala, že spomedzi 70 000 dospelých mali tí, ktorí konzumovali biopotraviny, o 25 percent menej rakoviny ako tí, ktorí biopotraviny nikdy nejedli. O dva roky skôr metaanalýza v British Journal of Nutrition zistila, že organické mäso a mlieko poskytujú o 50 percent viac omega-3 mastných kyselín, ktoré sú životne dôležité pre zdravie mozgu a srdca, ako neekologické produkty.

Bez podpory farmárov

Dr Paalberg naznačil, že ľudí môžu viac lákať biopotraviny, pretože si myslia, že ich kúpou podporujú menších farmárov, ale nie je to tak.

Mnohí spotrebitelia si myslia, že organické potraviny pochádzajú z malých miestnych fariem, ale väčšina v súčasnosti pochádza zo vzdialených priemyselných fariem. Podľa jedného odhadu v roku 2014 len 8 percent organického predaja v USA tvorili malí farmári prostredníctvom farmárskych trhov alebo prostredníctvom komunitou podporovaného poľnohospodárstva,“ povedal.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPesticídyBiopotravinyOrganické potraviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9