Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NAJLEPŠIE potraviny, ktoré udržia OBLIČKY pri sile: Orgán bez kolapsu a so 100-percentným FUNGOVANÍM!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Považujú sa za dôležitú čističku organizmu, preto sa oplatí vedieť, ako ich udržať vo forme. Čo si dať na tanier, aby ste obličky odľahčili a prospeli im?

Sodík je dôležitou živinou v tele, vďaka ktorej dokážu svaly a nervy správne fungovať. Keď je ho priveľa, škodí zdraviu. Trpia najmä obličky.

Je všade naokolo

Sodík nájdeme vo všetkých komerčných potravinách, či polotovaroch, ktoré denne jeme. Nachádza sa aj v džúsoch z obchodu a sýtených nápojoch. Je preto dobré, vyhýbať sa takýmto pokrmom. Príliš veľa sodíka totiž môže viesť k vysokému krvnému tlaku. Ako sa píše na steptohealth.com, má však aj mnoho ďalších nežiadúcich účinkov, ako sú tráviace, kardiovaskulárne, kožné problémy či boľavé kosti.

Telo ho potrebuje

Hoci je obmedzenie jeho príjmu vždy dobrou voľbou, neznamená to,  že by ste ho mali úplne vylúčiť. Kľúčom, ako pri väčšine vecí, čo sa týka stravy, je striedmosť. Netreba zabudnúť, že sodík je veľmi dôležitý v bunkovom metabolizme. Hrá úlohu pri svalovej kontrakcii a podporuje správnu rovnováhu pH v ľudskom tele. Veľká časť tohto minerálu sa stráca močom, výkalmi a potom. Cieľom je teda nekonzumovať príliš veľa, ale získať dostatok, aby telo mohlo stále vykonávať svoje prirodzené funkcie. Skvelý spôsob, ako regulovať hladinu sodíka v záujme obličiek, je začleniť určité potraviny do stravy. Ktoré pokrmy udržia tento orgán zdravý?

NAJLEPŠIE potraviny, ktoré udržia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

1. Ananás

Hlavným prínosom tohto lahodného ovocia sú diuretické a protizápalové vlastnosti. Je dobrý pre lymfatický obeh a je bohatý na meď a mangán. Tieto dva minerály pomáhajú čistiť prebytočný sodík v tele. Vďaka obsahu bromelaínu a vitamínu C znižuje zápalové procesy, ktoré sa môžu vyskytnúť pri jeho hromadení a mohli by ublížiť obličkám.

2. Oregano

Jedným zo spôsobov, ako znížiť množstvo soli prítomnej v chlebe, ktorý konzumujeme, je pridať k nemu lyžicu olivového oleja s trochou oregana. Tú chuť si zamilujete. Navyše, oregano obsahuje beta-karyofylén, látku, ktorá zabraňuje opuchom a podporuje krvný obeh.

3. Jahody

Pravidelná konzumácia jahôd nezlepší len zdravie obličiek. Môže tiež znížiť hladinu kyseliny močovej, zlého cholesterolu a krvného tlaku. Konzumujte ich radšej čerstvé. Jahodové džemy a džúsy obsahujú pravdepodobne priveľa sodíka. Zrelé jahody sú bohatšie na flavonoidy ako akékoľvek nezrelé alebo mrazené ovocie.

NAJLEPŠIE potraviny, ktoré udržia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Artičoky

Artičoky vyrovnávajú krvný tlak vďaka obsahu vitamínov a nízkemu obsahu sodíka. Skvelo chutia  s trochou olivového oleja a citrónovej šťavy. Vďaka kyselinám, vitamínom a enzýmom, ktoré sa nachádzajú v kombinácii týchto potravín, prečisťujú pečeň a starajú sa aj o obličky.

5. Koriander

Koriander je silné prírodné diuretikum, ktoré môžete pridať do polievok alebo šalátov. Jeho intenzívna, jedinečná chuť sa veľmi dobre hodí do niektorých jedál ako náhrada soli. Znižuje krvný tlak, ale aj bolesti hlavy alebo migrény.

6. Cesnak

Používate cesnakovú soľ v kuchyni? Ak nie, neváhajte si vyrobiť tento prírodný, účinný liek na vysoký krvný tlak. Je to skvelý spôsob, ako regulovať príjem sodíka pomocou jednej z potravín, ktorú obličky milujú. Cesnak je liečivá potravina, ktorú by mal mať v kuchyni každý. Pôsobí ako antibiotikum, znižuje vysoký krvný tlak vďaka obsahu alicínu, enzýmu, ktorý je dobrý pre zdravie srdca aj obličiek.

7. Reďkovky

Ich tajomstvo spočíva v etylacetáte, zlúčenine, ktorá je prospešná len vtedy, ak ju získavate prirodzene. Sú plné vitamínu C, vlákniny a podporujú zdravie čiev. Vďaka nim rýchlejšie dochádza k vylučovaniu toxínov a škodlivín z tela. Reďkovky majú aj silné diuretické vlastnosti, zvyšujú produkciu moču. Čistia obličky a zabraňujú infekcii.

Viac o téme: PotravinyZdraviePrevenciaObličky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9