Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NAJHORŠIE druhy ZELENINY, z ktorých sa PRIBERÁ: Aj zo zdravých potravín hrozí TUK!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Poznáme ju ako účinnú zbraň na chudnutie, preto by málokoho napadol pravý opak. Záleží však od druhu zeleniny. Niektoré z nich prekvapivo prispievajú k hromadeniu tuku v tele.

Harvard TH Chan School of Public Health zistila, že konzumácia určitej zeleniny môže viesť k väčšiemu prírastku hmotnosti v neskoršom veku, spomína sa na express.co.uk. Počas niekoľkých desaťročí mali ľudia vo výskumnom projekte tendenciu priberať, pričom u niektorých to bolo viac ako u iných. Vedci sa pozreli na stravu 136 432 ľudí počas 24 rokov a tiež na údaje z dotazníkov. V rokoch 1985 až 2014, keď sa výskum uskutočnil, mali účastníci štúdie 65 alebo menej rokov.

KIlá navyše po tejto zelenine

Na začiatku výskumného projektu a potom každé štyri roky účastníci zdieľali svoju anamnézu, osobné charakteristiky a životný štýl. V priemere ľudia pribrali 1,5 kg každé štyri roky. Zistilo sa, že tí, ktorí jedli zemiaky, hrášok a kukuricu, mali väčšiu šancu pribrať ako tí, ktorí mali na tanieri brokolicu, mrkvu a špenát. Čo sa týka druhej skupiny, ide o neškrobovú zeleninu. Ľudia, ktorí im dávali prednosť, mali tendenciu pribrať o takmer 2 kilá menej ako tí, ktorí konzumovali škrobovú zeleninu.

Koho sa to týka?

Fanúšikovia zemiakov a kukurice môžu zase oačkávať pravý opak a teda to, že za rovnaké časové obdobie priberú o 2,5 kíl viac. Tieto výsledky boli pravdepodobnejšie u tých, ktorí majú nadmernú telesnú hmotnosť v porovnaní s tými so zdravšou hmotnosťou. Taktiež sa to týkalo hlavne žien v strednom veku. Navyše, zvýšenie glykemickej záťaže – vplyv na hladinu cukru v krvi – bolo silne spojené s prírastkom hmotnosti.

NAJHORŠIE druhy ZELENINY, z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak by sa nežnejšie pohlavie chcelo vyhnúť priberaniu, prechod na potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú celozrnné výrobky a ovocie vrátane jabĺk, by pomohlo. 

Zistenia štúdie „zdôrazňujú potenciálny význam kvality a zdroja sacharidov pre dlhodobú reguláciu hmotnosti“. Zdá sa, že to platí najmä pre ľudí, ktorí bojujú s nadváhou. 

Viac o téme: ZeleninaZdraviePrevenciaPriberanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9