Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Účinná zbraň proti vysokého CHOLESTEROLU v jednom korení: Bonusom sú spálené TUKY

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Má protizápalové a antiseptické účinky. Pomáha aj pri chudnutí, pretože zvyšuje spaľovanie tukov. Čaj zo škorice má aj ďalšie zdraviu prospešné vlastnosti, o ktorých ste ani netušili. Vhodný počas prichádzajúceho zimného obdobia!

Poklad menom škorica

Škoricový čaj poznali už v staroveku. Používali ho na detoxikáciu tela, zníženie hladiny cukru v krvi, podporu chudnutia, reguláciu menštruácie a na boj s tráviacimi ťažkosťami. Ako sa píše na steptohealth.com, škorica je exotické korenie, ktoré má pôvod na brehoch Indického oceánu. Konkrétne pochádza z ostrova Srí Lanka, južne od Indie. Nádherne vonia a je známe svojimi relaxačnými vlastnosťami, ako aj použitím v rôznych čistiacich, zdravotných a kozmetických výrobkoch. Škorica je bohatým zdrojom horčíka, železa, vápnika, vlákniny a vitamínov C a B1. Je účinná pri liečbe hnačky, zlého trávenia, nadúvania a dokonca posilňuje imunitný systém. Používa sa tiež ako prostriedok na ľahšie vykašliavanie a zmierňuje dýchacie problémy.

Aké sú jej ďalšie výhody:

  • pomáha schudnúť tým, že zvyšuje schopnosť tela spaľovať tuk
  • chráni srdce vďaka obsahu antioxidantov, ktoré spomaľujú prirodzený proces bunkovej degenerácie a znižujú účinky voľných radikálov
  • pitie škoricového čaju pomáha kontrolovať hladinu zlého cholesterolu a reguluje správnu hladinu cukru v krvi
  • zlepšuje trávenie a odstraňuje plynatosť
  • pomáha tiež pri liečbe anorexie stimuláciou chuti do jedla
  • stimuluje mozgové funkcie, najmä u starších ľudí
  • znižuje zápal a zmierňuje bolesť
  • používa sa ako antiseptikum, dezinfekčný prostriedok na pokožku a je schopná eliminovať plesne a baktérie

Jeden z najlepších spôsobov konzumácie korenia je v podobe čaju. V tejto forme sa zachovávajú všetky jej aktívne zložky bez zásahu iných potravín. Okrem toho je pre tráviaci systém ľahšie na absorbovanie, takže výhody jeho konzumácie uvidíte v kratšom čase.

Účinná zbraň proti vysokého
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výborný pre diabetikov

Ľudia s cukrovkou 2. typu majú zo škorice najväčší úžitok. Jedna šálka tohto čaju  pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Vitamín B1 stimuluje inzulínové receptory a inhibuje enzým, ktorý ich aktivuje. To zvyšuje schopnosť tela prirodzene spracovať glukózu. V tomto prípade je najlepšie piť škoricový čaj počas pôstu a po jedle.

Podporuje chudnutie

Rovnaké vlastnosti, vďaka ktorým je škoricový čaj dobrou voľbou pre diabetikov, ho robia užitočným aj pri chudnutí. Keď jete viac, ako vaše telo potrebuje, pankreas produkuje viac inzulínu a telu dáva najavo, že má k dispozícii oveľa viac energie. Akonáhle sú však vaše energetické potreby splnené, inzulín uloží všetku prebytočnú glukózu alebo cukry v tele na neskoršie použitie. Keďže škoricový čaj znižuje hladinu cukru v krvi, v celom systéme je menej inzulínu, čo spôsobuje, že telo ukladá menej tuku a chudne.

Dobrý pre žalúdok

Škoricový čaj je tiež dobrý pre tráviaci systém. Znižuje plyny v žalúdku, pomáha predchádzať tvorbe vredov a zabraňuje zvracaniu a nevoľnosti. Všeobecne povedané, vaše jedlo bude ľahšie stráviteľné vďaka stimulačným účinkom škorice na tvorbu slín a žalúdočných kyselín. Škorica si poradí aj s hnačkou a dokáže regulovať črevný rytmus. Popíjanie čaju sa odporúča všetkým, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva. Pomáha tiež predchádzať zápalom čriev a spúšťa aj chuť do jedla. Škorica obsahuje vlákninu, železo a vápnik, ktoré sa spájajú so žlčovými soľami a pomáhajú ich odstraňovať z tela. Tieto soli môžu byť škodlivé pre hrubé črevo, ak nie sú správne eliminované.

Účinná zbraň proti vysokého
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pomáha predchádzať nepravidelnej menštruácii

Škoricový čaj môže spustiť menštruáciu, ktorá sa oneskorila a zároveň má analgetický účinok, takže zníži bolesť, keď sa vyskytne.

Znižuje hladinu cholesterolu

Zistilo sa, že škoricový čaj môže znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi. Tým sa zabráni tvorbe aterómov a trombov, ktoré spomaľujú prietok krvi.

Bojuje s nádchou a chrípkou

Keď príde chrípkové obdobie, škoricový čaj môže byť jedným z vašich najlepších spojencov. V čínskej medicíne ho už dlho používajú na liečbu chorôb. Škorica totiž pôsobí ako antibiotikum, tlmí zápaly, kašeľ, znižuje horúčku a tiež výborne chutí. Okrem toho poskytuje úľavu od bolesti hlavy a migrény.

Kontraindikácie

Nepite toho príliš veľa

Kumarín je toxická zlúčenina, ktorá sa nachádza v škorici. Vo vysokých dávkach môže spôsobiť poškodenie pečene a obličiek, preto to s ňou nepreháňajte.

Tehotenstvo a dojčenie

Počas tehotenstva je dôležité vyhnúť sa konzumácii škorice. Stimuluje totiž prietok krvi a môže spôsobiť stiahnutie maternice. To môže byť škodlivé pre plod. Podobne by sa dojčiace matky mali vyhýbať škoricovému čaju, pretože môže u dieťaťa vyvolať alergiu.

Vredy

Keď máte vredy žalúdka alebo čreva, konzumácia škorice ich len viac podráždi.

Problémy so srdcom

Škorica má schopnosť mierne zvýšiť váš tep. Z tohto dôvodu by ľudia so srdcovými ochoreniami nemali piť škoricový čaj.

Účinná zbraň proti vysokého
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Antibiotiká

Škorica je prírodné antibiotikum. Môže ovplyvniť účinok iných medikamentov. Vyhnite sa popíjaniu škoricového čaju vždy, keď užívate bežné antibiotiká na predpis.

Recepty na škoricový čaj

Chudnúci škoricový čaj

Ingrediencie: 

  • 1 šálka horúcej vody
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička medu

Postup: 

Zmiešajte škoricu a med vo vriacej vode. Čaj lúhujte 10 minút, potom ho vypite.

Škoricový čaj na menštruáciu

Ingrediencie: 

  • 1 tyčinka škorice
  • 1 šálka vriacej vody

Postup: 

Vložte tyčinku škorice do šálky a zalejte ju vriacou vodou. Nechajte zmes vychladnúť a vyberte škoricovú tyčinku. V prípade potreby môžete dosladiť cukrom alebo medom.

Škoricový čaj na prechladnutie a chrípku

Ingrediencie: 

  • 1 tyčinka škorice
  • vriaca voda
  • bylinkový alebo zelený čaj

Postup: 

Vložte tyčinku škorice do vriacej vody a pridajte čaj podľa vlastného výberu. Nechajte lúhovať podľa odporúčaní, potom čajové vrecúško vyberte. Keď zmes vychladne, vytiahnite aj tyčinku.

Viac o téme: ČajNápojŠkorica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9