Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jesenné OVOCIE zachráni mozgové bunky pred neurotoxicitou: Stačí JEDNO denne, no s veľkým dopadom!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odradí aj Azlheimera! Reč je o typickom jesennom ovocí, ktoré posilňuje imunitný systém. To potrebujeme v chladnejšom ročnom období ako soľ, no jablko sa postará ešte o jednu úžasnú vec.

O jablku sa hovorí, že vám stačí jedno denne a zabudnete na lekára. Táto stará ľudová múdrosť má niečo do seba. Vedec a doktor Vincent Candrawinata dodáva, že existujú dôkazy, ktoré hovoria o pravidelnom jedení ovocia ako o účinnom pomocníkovi, ktoré môže zlepšiť pamäť a znížiť riziko Alzheimerovej choroby, píše sa na dailymail.co.uk.

Ochrana mozgu vďaka látkam

Ak máte problém s tým, že si neviete zampamätať, kde ste si odložili kľúče od auta, mali by ste zaradiť jablká do svojho jedálnička. Toto ovocie totiž obsahuje vitamíny a minerály, ktoré sa spájajú so zachovaním pamäti. Ako povedal odborník, ovocie je bohaté na fenoly, ako sú flavonoidy, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko Alzheimerovej choroby tým, že chránia mozog pred škodlivými látkami. Flavonoidy nájdete tiež v iných druhoch ovocia a zeleniny. Taktiež stojí za to spomenúť, že sú silným antioxidantom, ktorý môže zmierniť príznaky depresie a úzkosti.

Doktor Vincent citoval americkú štúdiu s 2 800 účastníkmi vo veku 50 rokov, ktorá zistila, že tí, ktorí jedli potraviny s nižším obsahom flavonoidov, mali počas 20-tich rokov dvakrát- až štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby a súvisiacej demencie.

Jesenné OVOCIE zachráni mozgové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Flavonoidy sú fenolové zlúčeniny vyskytujúce sa v ovocí, ako sú jablká a hrušky, a v zelenine, vrátane kelu a špenátu. Nájdete ich dokonca aj v čokoláde a víne! Tieto zlúčeniny, ak sú správne absorbované, sú prospešné pre naše zdravie,“ povedal. "Štúdie ukázali, že vyšší príjem flavonoidov a ich podtriedy flavonolov v strave môže byť spojené so znížením rizika vzniku Alzheimerovej choroby.”

Kedy dochádza k neurotoxicite? 

Vysvetlil, že vyšší príjem jabĺk môže telu dodať dôležité vitamíny a minerály, ktoré chránia mozgové bunky pred neurotoxicitou, vedúcou k takýmto neurodegeneratívnym poruchám.

„Neurotoxicita nastáva, keď je nervový systém tela vystavený prírodným alebo človekom vyrobeným toxickým látkam a mení normálnu činnosť nervového systému. Nakoniec by mohla viesť k narušeniu alebo zabitiu mozgových neurónov,“ vysvetľuje odborník. "Neurotoxicita sa môže vyskytnúť v dôsledku vystavenia sa látkam používaným pri chemoterapii, radiačnej liečbe, liekovej terapii alebo dokonca, ak vaše telo príde do kontaktu s ťažkým kovom, ako je ortuť a niektorými potravinárskymi prísadami, pesticídmi, priemyselnými a čistiacimi rozpúšťadlami a kozmetikou.”

Jesenné OVOCIE zachráni mozgové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Životný štýl ako riešenie

Odborník na klinickú výživu dodal, že aj keď neexistuje žiadny liek na Alzheimerovu chorobu a jej príčina je neznáma, existujú spôsoby, ako znížiť možnosť rozvoja choroby.

"Vedenie zdravého životného štýlu vrátane vyváženej stravy a udržiavania kondície sú skvelé spôsoby, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko vzniku ochorenia," povedal"Je skvelé zistenie, že jednoduché ovocie ako jablko môže hrať takú dôležitú úlohu pri znižovaní rizika vzniku Alzheimerovej choroby.”

Profituje aj psychika

Doktor radí, že pridanie čerstvých jabĺk do každodennej stravy môže mať množstvo výhod vrátane benefitov pre vaše duševné zdravie.

„Jablká sú dobrým zdrojom pektínu, rozpustnej vlákniny. Štúdie zistili, že konzumácia veľkého množstva tohto typu vlákniny je spojená s nižším rizikom symptómov depresie,“ objasňuje vedec. "Ovocie a zelenina sú veľmi prospešné pre duševné zdravie a ľudia, ktorí často konzumujú surové ovocie a zeleninu, majú menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť príznakmi depresie a úzkosti."

Viac o téme: ZdravieJablkáAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9