Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ako vyčistiť tepny v srdci od CHOLESTEROLU? Lacná a dostupná aktivita stopne INFARKT

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zrejme ste už počuli o tom, že 10 000 krokov denne vám zaručí zdravé srdce. Nakoniec však netreba spraviť až toľko. Stačí prejsť pár poschodí, a znížite riziko aterosklerotického kardiovaskulárneho ochorenia.

Vedecký tím, ktorý hodnotil vzťah medzi intenzitou chodenia po schodoch a aterosklerotickým kardiovaskulárnym ochorením (ASCVD), zistil, že prejdenie viac ako päť podchodí (vylezenie približne 50 krokov) denne môže znížiť riziko o 20 %, ako sa uvádza na medicaldaily.com. Zistenia boli publikované v časopise Atherosclerosis.

Aterosklerotické kardiovaskulárne ochorenie je stav, pri ktorom sa tepny v srdci upchávajú tukmi alebo cholesterolom, resp. plakmi, ktoré by mohli potenciálne vyvolať srdcový infarkt. V USA sa 75 % srdcových infarktov vyskytuje v dôsledku prasknutia platničky.

Vplyv na riziko

Výskumníci najnovšej štúdie analyzovali údaje od 458 860 dospelých účastníkov Biobanky Spojeného kráľovstva. Pomocou prieskumov zbierali informácie o stúpaní po schodoch, sociodemografických faktoroch a faktoroch životného štýlu účastníkov na začiatku štúdie a tiež po piatich rokoch. Účastníci boli sledovaní v priemere 12,5 roka.

"Zdolanie viac ako piatich poschodí (približne 50 krokov) denne bolo spojené s nižším rizikom typov ASCVD nezávisle od náchylnosti na ochorenie. Účastníci, ktorí prestali chodiť po schodoch, mali vyššie riziko ASCVD v porovnaní s tými, ktorí tak nerobili,“ napísali vedci v štúdii.

Ako vyčistiť tepny v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Efektívny spôsob zlepšenia kondície

Zistenia naznačujú, že stúpanie po schodoch znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, najmä u menej náchylných ľudí. Vedci to odporúčajú ako lacnú a dostupnú fyzickú aktivitu, ktorú možno začleniť do každodennej rutiny. Dúfajú, že citlivejšia skupina by tiež mohla „účinne kompenzovať“ riziko osvojením si návyku.

"Krátke dávky vysokointenzívneho chodenia do schodov sú časovo efektívnym spôsobom, ako zlepšiť kardiorespiračnú kondíciu a lipidový profil, najmä u tých, ktorí nie sú schopní dosiahnuť súčasné odporúčania pre fyzickú aktivitu. Tieto zistenia poukazujú na potenciálne výhody chodenia po schodoch ako primárneho preventívneho opatrenia pre ASCVD vo všeobecnej populácii,“ uviedol v tlačovej správe spoluzodpovedný autor Dr. Lu Qi z Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine v Louisiane.

Zároveň odborník dodáva, že štúdia poskytuje nové dôkazy o ochranných účinkoch chodenia po schodoch na riziko ASCVD, najmä u jedincov s viacerými rizikovými faktormi ASCVD. 

Viac o téme: SrdceZdraviePrevenciaChôdzaChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9