Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

BOLESŤ na tomto MIESTE na tele môže spočiatku vyzerať ako INFARKT: Rozlúštite, čo je za tým!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Bolesť pod prsiami u mnohých žien vzbudzuje obavy. Táto nepríjemnosť môže mať viacero dôvod, od hormonálnych zmien až po svalové problémy. Našťastie, zriedka je to znamenie, že sa treba znepokojovať.

Nepríjemné pocity pod prsiami môžu mať rôzne podoby. Niekedy žena pociťuje pálenie, inokedy je bolesť rozptýlená a nie príliš výrazná. Môže však byť aj lokalizovaná a intenzívna, píše sa na steptohealth.com. V takomto prípade treba čo najskôr kontaktovať svojho lekára, pretože to môže byť príznak vážneho problému. Treba tiež poznamenať, že bolesť pod prsiami je bežnejšia u mladých žien a tých, ktoré si už prešli menopauzou.

Približne 70 percent žien uvádza, že niekedy počas života pocítili takúto bolesť, ale len 15 percent potrebovalo lekárske ošetrenie. Čo je príčinou bolesti?

Menštruácia

Mnohé ženy pociťujú pred menštruáciou určité nepohodlie, vrátane bolesti pod prsiami. Citlivosť prsníkov je spôsobená zvýšenou hladinou estrogénu a progesterónu a je úplne normálna. Bolesť zvyčajne zmizne po ovulácii.

Hormonálne zmeny

Hormonálne zmeny, ktoré sa vyskytujú počas menopauzy, tiež vytvárajú podobné nepríjemné pocity. Bolesť pod prsníkmi sa vyskytuje v perimenopauze, ako aj v menopauze, aj po jej skonečení.

Tehotenstvo

Je veľmi bežné, že tehotné ženy, najmä, ak ide o ich prvé tehotenstvo, pociťujú bolesť pod hrudníkom. Môže za to rast prsníkov, poloha bábätka či zmeny v tele, ktoré sa prispôsobujú plodu. Na príčine môže byť aj pálenie záhy, reflux alebo problémy so žlčníkom či pečeňou.

BOLESŤ na tomto MIESTE
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aké sú ďalšie príčiny tohto neduhu?

Kostochondritída

Aj kostochondritída spôsobuje bolesť pod oblasťou prsníka. Toto ochorenie tež známe ako Tietzov syndróm je zápal chrupavky spájajúcej hrudnú kosť s rebrami. Niekedy je sprevádzaný artritídou v hornej časti chrbta alebo krku, čo často spôsobuje určitú necitlivosť v hrudníku. Niekedy je bolesť tak nepríjemná, že sa postihnutá žena obáva, či nedostala infarkt. Tento zdravotný problém je častejší u žien nad 40 rokov.

Veľmi veľké prsia

Čím väčšie sú prsia, tým väčšia je pravdepodobnosť bolesti pod prsníkmi. Keď  sú veľmi veľké, spôsobujú bolesť v krku, chrbte a ramenách. V niektorých prípadoch to vedie k obmedzeniam určitých fyzických aktivít. Niekedy sa v danej oblasti objavia aj strie alebo podráždenie kože. Nadmernú veľkosť pŕs možno definitívne upraviť len operáciou.

Nevhodná podprsenka

Nevhodný výber podprsenky môže spôsobiť veľa bolesti. Jednou z najväčších chýb, ktoré ženy robia, je, že si vyberú nesprávny strih. Podprsenka by nemala stláčať prsia, ale zároveň by tam nemal byť priestor na zmenu polohy. Ženám často spôsobujú nepohodlie aj tie, ktoré majú kovové kostice. Nevhodne zvolená podprsenka spôsobuje nielen bolesť pod prsiami, ale aj chrbta či ramien. Najlepšie je investovať do kvalitnejších kúskov, hoci sú o niečo drahšie.

Iné príčiny

Bolesť pod hrudníkom mnohokrát súvisí s problémami hrudnej steny alebo rebier. To platí u žien všetkých vekových kategórií. Niekedy ide o interkostálnu neuritídu, čo je podráždenie alebo zápal siete nervov medzi rebrami. Bolesť môže súvisieť aj so svalovým problémom spôsobeným náhlym alebo prudkým pohybom. Je tiež možné, že bolesť má svoj pôvod v iných orgánoch a odráža sa v hrudnej stene. Tento efekt vyvolávajú napríklad ochorenia žlčníka a zápaly pečene, ale aj pľúcne infekcie či srdcové problémy. V prípade akýkoľvek pochybností je dôležité poradiť sa so svojim lekárom, ktorý najlepšie stanoví diagnózu a vylúči, že môže ísť o cysty, alebo nádory.

Viac o téme: ZdravieBolesťPrevenciaPrsia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9