Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tieto SITUÁCIE v živote ZVYŠUJÚ náš biologický VEK: Rýchlejšie STARNUTIE tela, zažívate ich aj VY?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci stres nemá schopnosť hýbať s časom, má určitú moc, ktorou vplýva na organizmus. Kvôli nemu budeme starší, no nie vekom, ale na biologickej úrovni. Spôsobujú to aj iné situácie.

Biologický vek u ľudí i myší sa rýchlo zvyšuje vtedy, keď telo reaguje na rôzne formy stresu. Ako dodala štúdia, akonáhle stres zmizne, celý proces pominie. Tieto zmeny sa vyskytujú v relatívne krátkych časových úsekoch dní alebo mesiacov, podľa viacerých nezávislých epigenetických hodín starnutia.

”Predchádzajúce správy naznačovali možnosť krátkodobých výkyvov biologického veku, ale otázka, či sú takéto zmeny reverzibilné, zostala doteraz nepreskúmaná. Dôležité je, že spúšťače takýchto zmien boli tiež neznáme,” povedal spoluautor štúdie James White z Duke University School of Medicine, ako sa uvádza na sciencedaily.com

Vplyv má nielen stres

Predpokladá sa, že biologický vek organizmov, ktorý odzrkadľuje skutočný stav zdravia, sa v priebehu života neustále zvyšuje. Môže byť iný ako ten chronologický. Okrem toho, narastajúce dôkazy na zvieracích modeloch a ľuďoch naznačujú, že môže byť okrem iných faktorov ovplyvnený chorobou, liekmi, zmenami životného štýlu a životným prostredím. Ako dodáva spoluautor štúdie Vadim Gladyshev z Brigham and Women's Hospital, Harvardskej lekárskej školy, rozsah, v akom biologický vek prechádza počas života reverzibilnými zmenami, a udalosti, ktoré takéto zmeny spúšťajú, zostávajú neznáme. Vedci sa to snažili zistiť tak, že sa bližšie pozreli na silu tzv. metylačných hodín DNA.

Tieto SITUÁCIE v živote
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)
 

Vďaka experimentom na myšiach prišli na to, že biologický vek sa môže zvýšiť v relatívne krátkych časových obdobiach v reakcii na stres, pričom je prechodné a po zotavení zo stresu smeruje späť k základnej hodnote. Dokonca odhalili, že aj iné, prirodzene sa vyskytujúce situácie môžu tiež spustiť reverzibilné zmeny biologického veku. Prechodné zmeny sa vyskytli aj počas veľkých chirurgických zákrokov, tehotenstva a závažného ochorenia COVID-19 u ľudí alebo myší.

Napríklad u pacientov s traumou došlo po urgentnom chirurgickom zákroku k silnému a rýchlemu zvýšeniu biologického veku. Toto zvýšenie sa však zvrátilo a biologický vek sa obnovil na východiskovú hodnotu v dňoch po operácii. Podobne tehotné ženy zaznamenali popôrodné zotavenie biologického veku v rôznej miere a rozsahu a imunosupresívne liečivo nazývané tocilizumab zvýšilo zotavenie biologického veku pacientov s COVID-19 v rekonvalescencii.

Súvis so starnutím

Odborníci varujú dokonca na silný stres, ktorý zvyšuje úmrtnosť a zvyšuje biologický vek. Ide o ďalší dôkaz toho, ako je dôležité vyhýbať sa stresovým situáciám. Taktiež to znamená, že schopnosť zotaviť sa zo stresu môže byť dôležitým determinantom úspešného starnutia a dlhovekosti. Napokon, biologický vek môže byť užitočným parametrom pri hodnotení fyziologického stresu a jeho úľavy.

Na záver možno povedať, že stres vplýva na telo závažnejším spôsobom, ako si mnohí mysleli. Môže urýchliť proces starnutia a zvýšiť biologický vek, príp. urýchliť nástup chorôb. Nejde o žiadnu novinku, keďže už dávnejšie bolo vedecky preukázané, že psychika je prepojená s fyzickou stránkou tela. 

Viac o téme: ZdravieStresVekPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9