Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lekár jedol mesiac ULTRASPRACOVANÉ potraviny: Veľké ZMENY v mozgu i na tele po 4 týždňoch

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie je nezvyčajné, že v supermarketoch dnes nájdeme veľké množstvo hotových jedál, mrazených dezertov, ale i pečivo s množstvom konzervačných látok. Sú však skutočne zlé pre naše telo?

Konzumácia ultraspracovaných jedál sa spája s rizikom rôznych chorôb vrátane obezity a nadváhy. Odjakživa lekári a iní odborníci upozorňovali na to, čo môžu narobiť s trávením a celkovo s organizmom. Ide však o prehnané tvrdenie? Čo sa stane, ak by ste si namiesto miešaných vajíčok so zeleninou na raňajky dopriali misku ultraspracovaných cereálií alebo si pochutnali na zabalenom sendviči, kúpenom v pouličnom stánku?

Nadváha, únava a zápchy

K tomu sa snažil dopátrať doktor Chris van Tulleken, ktorý sa pustil do mesačného experimentu: „Chcel som zistiť, aký vplyv má na mňa strava s vysokým obsahom ultraspracovaných jedál.“

Chris zvýšil svoj obvyklý príjem 30 percent ultraspracovaných potravín na 80 počas štyroch týždňov, ako sa píše na bbc.co.uk.

"Znie to extrémne, ale je to strava, ktorú konzumuje jeden z piatich ľudí v Spojenom kráľovstve," hovorí.

Už len z výsledkov sa každému zakrúti hlava. V priebehu par týždňov pribral 6 kg, čím sa tak dostal zo zdravej váhy na nadváhu. Navyše, sa na ňom prejavila únava, bolesti, býval často nahnevaný a podráždený, trpel úzkosťami, malátnosťou, zlým spánkom a mal celkovo pocit, ako keby zostarol o desať rokov. Navyše, bojoval so zápchami. Mnohé z toho, čo ho trápilo, si však uvedomil až po tom, čo prešiel na zdravú stravu. 

Lekár jedol mesiac ULTRASPRACOVANÉ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nevedel prestať jesť

To však nie je všetko. Skenovanie mozgovej aktivity ukázalo, že oblasti Chrisovho mozgu zodpovedné za odmenu sa spojili s oblasťami, ktoré riadia opakované, automatické správanie. Jeho mozog ho nútil do konzumácie nezdravých jedál bez toho, že by to sám chcel. Inak povedané, postupne sa u lekára vyvinula závislosť na jedle. Van Tulleken je toho názoru, že rovnako drogy alebo alkohol, aj tieto jedlá môžu byť rovnako návykové.

„Donedávna väčšina vedcov verila tomu, že nie je šanca, aby bolo jedlo návykové. Z vlastnej skúsenosti viem, že som mal silný pocit závislosti hlavne v prípade niektorých ultraspracovaných jedál, ktoré sa predávajú v rôznych stánkoch a obchodoch na uliciach,“ priznáva sa odborník. 

Je smutné, čo dokáže jedlo spraviť s mozgom už za 4 týždne. Navyše, toto isté sa deje aj u vyvíjajúceho sa mozgu u detí! Jeden výskum zistil, že niektoré potraviny, vrátane ultra spracovanej pizze, čokolády, zemiakových lupienkov a koláčov, môžu vyvolávať chute, stratu kontroly a neschopnosť obmedziť konzumáciu jedál.

Potraviny s vysokým obsahom uhľohydrátov a tukov (ako mnohé ultraspracované potraviny) môžu spustiť centrá mozgu zodpovedné za odmenu, emócie a motiváciu. Štúdia naznačuje, že čím častejšie zažívate odmenu z jedla, tým viac musíte skonzumovať, aby ste si udržali rovnaký pôžitok.

Hoci sa strava s vysokým obsahom ultraspracovaných potravín neodporúča, podľa dietológa Ro Huntrissa je nepravdepodobné, že by ich príležitostná konzumácia ohrozila zdravie. Všetko je to o rovnováhe. 

Viac o téme: ZdravieTeloPrevenciaUltraspracované jedlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9