Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Populárna DIÉTA, ktorá by vás mohla stáť život: Za prísľubom rýchleho CHUDNUTIA je omyl

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Celé roky sa o tom hovorí, no jednoznačná odpoveď nikde. Je horší tuk alebo cukor? Vedci sa na to bližšie pozreli a preskúmali, čo by mohlo mať zlý dopad na ľudské zdravie.

Koncom 20. storočia a začiatkom roku 2000 bol tuk hanobený kvôli jeho spojitosti so srdcovými chorobami a vysokým cholesterolom. Výskumy však potom upozornili na cukor ako na nepriateľa, pričom vysokotučné diéty vrátane keto si zase od vedeckej komunity zaslúžili pochvalu. Jedna štúdia však chcela do toho vniesť viac svetla a preskúmala, ktorá môže zabiť človeka rýchlejšie - diéta s vysokým obsahom tukov alebo tá so sacharidmi, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Menej tukov alebo sacharidov? 

Výskumníci zistili, že nízkotučná strava môže znížiť riziko úmrtia každý rok až o 34 percent. Nízkosacharidové diéty zase naopak zvýšili riziko úmrtnosti až o 38 percent.

"Naše výsledky podporujú dôležitosť dodržiavania zdravej nízkotučnej diéty s menším množstvom nasýtených tukov, čo sa týka prevencie úmrtnosti zo všetkých príčin medzi ľuďmi stredného a staršieho veku," napísali vedci. „V tejto štúdii bola zaznamenaná nižšia celková úmrtnosť, redukcia tuku má tak zdravotné prínosy a prináša pevné zdravie. Výsledky boli podobné tým z niekoľkých predchádzajúcich rozsiahlych štúdií, ktoré tiež navrhli zníženie nasýtených tukov v strave."

Výskumníci z Harvardskej univerzity v Cambridge, Massachusetts a Tulane University v New Orleans v Louisiane sa vo svojom výskume, zverejnenom v časopise Journal of Internal Medicine, spojili s čínskymi vedcami. Zhromaždili údaje z 90. rokov minulého storočia o 371 159 Američanoch, ktorí mali na začiatku štúdie vek v rozmedzí 50 až 71 rokov.

Pomocou štúdie NIH-AARP Diet and Health Study, ktorá sa začala v roku 1995 a sledovala súvislosť medzi stravou a chronickými chorobami u starších ľudí, hľadali odborníci súvislosti medzi stravou a dĺžkou života. V prieskume sa pýtali účastníkov, ako často jedia 124 rôznych potravín. Pomocou týchto informácií vypočítali, ako často každý z nich jedol sacharidy a tuky.

Populárna DIÉTA, ktorá by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Účastníci boli rozdelení do skupín, pričom 20 percent, ktorí jedli najmenej sacharidov, bolo zaradených do kontrolnej skupiny v porovnaní s 20 percentami, ktorých strava obsahovala najviac sacharidov. Ďalej kategorizovali ľudí ako tých, ktorí jedia „zdravú“ alebo „nezdravú“ nízkotučnú alebo nízkosacharidovú stravu na základe toho, či prijímali potraviny z „vysoko“ alebo „nízko“ kvalitných zdrojov. Napríklad človek na nízkotučnej diéte, ktorý jedol veľa chudého mäsa a zeleniny, bol na „zdravej“ strave, zatiaľ čo niekto, kto dával prednosť rafinovaným cukrom a spracovaným potravinám, bol považovaný za toho, kto preferoval „nezdravú“ stravu.

Vedci odhalili, že ľudia, ktorí jedli nízkotučnú stravu, či už zdravú alebo nie, mali výrazne zníženú pravdepodobnosť skorej smrti – v porovnaní s ľuďmi na diéte s vysokým obsahom tukov. Riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny sa každý rok znížilo o 21 percent u ľudí na akomkoľvek type nízkotučnej diéty. Ak išlo o zdravú výživu, riziko kleslo o 34 percent. Ľudia s nezdravou nízkotučnou stravou mali znížené riziko úmrtnosti o osem percent v porovnaní s rovesníkmi s nezdravou stravou s vysokým obsahom tukov.

Iné to je však v prípade nízkosacharidovej stravy, ktorá je podľa vedcov cestou ku skorej smrti. Ľudia na keto diéte mali o 28 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny v porovnaní s ich rovesníkmi s vysokým obsahom sacharidov. Účastníci nezdravej diéty s nízkym obsahom sacharidov mali zvýšené riziko úmrtnosti o 38 percent každý rok.

Niektoré škodia, iné pomáhajú

Nízkotučné diéty sú už dlho obľúbené u tých, ktorí sa snažia schudnúť a zlepšiť si celkové zdravie. Zvyčajne sú zamerané na konzumáciu ovocia, zeleniny a chudého ovocia, pričom sú vylúčené mastné oleje. Nasýtené a trans-tuky sú zase prezentované ako škodlivé, ktorým sa treba vyhnúť. Nachádzajú sa hlavne v červenom mäse, masle, syre a plnotučnom mlieku. Ide o bežný typ tukov vyskytujúcich sa v spracovaných a vyprážaných potravinách. 

Na druhej strane, existujú aj zdravé tuky, ktoré by mali byť súčasťou jedálnička. Medzi ne patria mononenasýtené a polynenasýtené tuky, ktoré nájdeme v olivovom oleji, rybách a orechoch. Tieto tuky pomáhajú udržiavať hladinu cholesterolu a podporujú zdravie mozgu.

Populárnymi sa stali ketogénne diéty, ktoré výrazne obmedzujú množstvo uhľohydrátov, namiesto ktorých ľudia jedia viac bielkovín a tukov. Ľudia na keto upustia od cukru, chleba a škrobovej zeleniny, ako sú zemiaky a brokolica, a iných potravín s vysokým obsahom sacharidov. Namiesto toho ich strava pozostáva z mäsa, vajec, mliečnych výrobkov a zelenej listovej zeleniny. Hoci má táto diéta veľa podporovateľov, mnohí sa k nej vyjadrujú skepticky.

V každom prípade sa poraďte so svojím lekárom. O ketogénnej diéte sa hovorí, že ak s ňou niekto chce začať, mal by ju robiť správnym spôsobom. Iba vtedy funguje a nehrozia vážne následky. 

Viac o téme: ZdravieStravaDiétySacharidy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9