Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Môže RAKOVINA zabiť človeka už za 24 HODÍN? Skutočný PRÍBEH o chorobe, takto sa môže UKÁZAŤ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí sa ju boja čo i len vysloviť. Ide o postrach ľudí na celom svete. Niektoré formy rakoviny sú dokonca tak agresívne, že vezmú ľudský život už po niekoľkých hodinách od diagnostiky.

Vedela by o tom rozprávať zdrvená rodina 16-ročného Kyla Limpera, ktorý zomrel už na druhý deň, ako mu lekári diagnostikovali leukémiu. Jeho najbližší uviedli, že nemal žiadne predchádzajúce varovné signály. Keď bola rakovina diagnostikovaná, jeho orgány postupne zlyhávali a v priebehu niekoľkých hodín zomrel. Jediné, čo sa s chlapcom, ktorý vášnivo športoval, v posledných dňoch udialo bolo, že sa sťažoval na bolesť chrbta, no lekári na urgente nič nezistili. Keď ho však rodičia priviezli do nemocnice po pár dňoch, nevládal už stáť na nohách, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Čo sa deje v tele?

„Niektorí pacienti môžu zomrieť na leukémiu do 24 hodín od diagnózy. Je to z toho dôvodu, lebo rakovina má tendenciu rýchlo rásť. Taktiež ju zvyknú lekári zachytiť neskoro, keď je už rozšírená,“ konštatoval doktor Arif Kamal.

Ako dodal, zatiaľ nie je jasné, aký typ rakoviny Kyle mal, ale dva najbežnejšie typy u mladých ľudí sú akútna myeloidná leukémia (AML) a akútna lymfoblastická leukémia (ALL).

„Pri týchto rakovinách začnú biele krvinky nekontrolovane rásť vo vnútri tela pred tým, ako sa rozšíria do krvných ciev a životne dôležitých orgánov,“ objasnil Kamal.

 Podľa neho choroba rýchlo postupuje aj preto, že zdedí schopnosť bielych krviniek rýchlo sa množiť, k čomu dochádza vtedy, keď bojujú s infekciami . Medzi bežné príznaky, že sa v tele niečo deje patrí vyčerpanosť, únava, či neúmyselné chudnutie. Ako doktor Kamal uviedol, pri niektorých typoch leukémie, ako je tá chronická, môžu pacienti trpieť chorobou mesiace alebo dokonca roky bez toho, aby mali nejaké prejavy.

Môže RAKOVINA zabiť človeka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Normálny počet bielych krviniek je od 4 500 do 11 000 na mikroliter krvi. Pri leukémii môže toto číslo narásť aj za týždeň na viac ako 200 000 bielych krviniek na mikroliter. Podľa doktora Kamala za smrť Kyla mohla neskorá diagnostika a premnoženie rakovinových buniek, ktoré zabránili správnemu fungovaniu životne dôležitých orgánov ako je srdce, pečeň, obličky a pľúca. Hoci bolesť chrbta nie je typickým príznakom rakoviny, môže byť spôsobená rakovinovými bielymi krvinkami, ktoré tvoria hmotu v blízkosti nervov alebo kĺbov v mieche, čo spúšťa symptómy.

Začalo to bolesťou chrbta

Mladík sa zdal dovtedy zdravý a bol vášnivým hráčom amerického futbalu, zápasil a bol skvelý v atletike. Ale po tom, čo si zahral basketbalový zápas, odišiel z ihriska s tým, že ho bolí chrbát. Jeho rodičia ho vzali na urgent, no lekári mu nič nezistili. Rodina dostala odporúčanie, že sa majú vrátiť, ak bolesť nebude ustupovať. „No, za pár dní sa nedokázal ani postaviť,“ opísal posledné dni chlapca jeho otec. Po prevoze do nemocnice mu diagnostikovali leukémiu a rodičom oznámili, že jeho orgány zlyhávajú. Zomrel do 24 hodín od stanovenia diagnózy.

Príznaky leukémie

  • únava
  • vyčerpanosť
  • dýchavičnosť
  • bledá pokožka
  • ľahko sa tvoriace modriny
  • krvácanie, ktoré nejde zastaviť
  • nevysvetliteľná strata alebo prírastok hmotnosti
  • nedostatok chuti do jedla
  • bolesť brucha
  • nevoľnosť
  • opuchy
  • bolesti hlavy
Viac o téme: ZdravieLeukémiaRakovinaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9