Ako sa RÝCHLEJŠIE spamätať z následkov ALKOHOLU? Takto NEUTRPÍ hlava ani pečeň

Zdroj: gettyimages.com
2023-04-30 06:00:00

Viete si predstaviť, že by ste si dali pred nočným záťahom do ulíc tabletku, ktorá by zabránila opici a odstránila nepriaznivé dôsledky pitia alkoholu? Vyzerá to tak, že to nemusí byť len sen.

Užívanie probiotickej pilulky pred nočným záťahom by mohlo zabrániť rannej opici a odvrátiť trvalé nepriaznivé účinky alkoholu, ako tvrdia akademici. Prišli na to vedci testami na myšiach. Tabletka je plná dobrých črevných baktérií, podobne ako niektoré jogurty, informuje studyfinds.org. Ide presnejšie o geneticky upravenú pilulku, ktorá síce nebola testovaná na ľuďoch, no "chváli" sa obsahom enzýmu, ktorý dokázateľne rozkladá alkohol v tele. Človek sa vďaka tomu neopije. 

Účinky probiotika

Pokusy na myšiach odhalili, že hlodavcom, ktorým podali probiotikum, absorbovali menej alkoholu. Dokonca sa rýchlejšie spamätali z následkov alkoholu. Výsledky dodali vedcom z Čínskej akadémie vied nádej, že povedú k novému zázračnému lieku na opilosť. Tiež veria, že probiotiká by sa v budúcnosti mohli použiť na zníženie poškodenia pečene a čriev spôsobeného práve alkoholom.

V časopise Microbiology Spectrum výskumníci opísali, ako geneticky vytvorili probiotikum na expresiu enzýmu dehydrogenázy u myší. Reguluje, ako telo premieňa alkohol na látku zvanú acetaldehyd, ktorý sa uvoľňuje pri pití alkoholu. Acetaldehyd spôsobuje pocity opice tým, že sa hromadí v pečeni, čo spôsobuje súvisiace bolesti hlavy a nevoľnosť.

Predchádzajúce štúdie na myšiach ukázali, že špecifický typ enzýmu, nazývaný ADH1B, môže urýchliť vnútorný rozklad alkoholu. Tento prístup sa však zatiaľ nepreukázal ako bezpečný u ľudí. Pri hľadaní bezpečnejšej metódy výskumníci použili probiotický lactococcus lactis - baktériu často používanú pri fermentácii - a naklonovali do nej ADH1B.

Pri testovaní na troch skupinách s piatimi myšami bola každá z nich vystavená rôznym hladinám alkoholu. Myši bez probiotík, kontrolná skupina, vykazovali známky opitosti už za 20 minút po požití alkoholu. Keď boli položené na chrbát, nedokázali sa postaviť späť na nohy. Ale z myší, ktoré dostali probiotikum s exprimovaným ľudským ADH1B, bola polovica z nich stále schopná sa postaviť a to aj viac ako hodinu po užití alkoholu. Štvrtina vôbec nestratila túto schopnosť.

Ďalšie testy ukázali, že dve hodiny po expozícii hladina alkoholu v krvi v kontrolnej skupine naďalej stúpala, zatiaľ čo u myší, ktoré boli liečené probiotikami, začala klesať. Výskumníci zistili, že liečené myši vykazovali nižšie hladiny lipidov a triglyceridov - typov tukov - v ich pečeni, čo naznačuje, že probiotikum by mohlo zmierniť poškodenie orgánu spôsobené alkoholom.

Budú sa skúmať účinky na ľuďoch

Probiotikum ešte nebolo testované na ľuďoch, no vedci predpovedajú, že ak bude mať rovnaký účinok, môže predstavovať nový spôsob, ako znížiť zdravotné problémy spôsobené alkoholom, ale aj problémy s pečeňou.

Meng Dong, postdoktorandský výskumník na Inštitúte zoológie Čínskej akadémie vied, ktorý pracoval na štúdii, povedal: „Veríme, že geneticky upravené probiotiká poskytnú nové spôsoby na liečbu ochorení pečene.“

Vedci, ktorí stoja za recenzovanou štúdiou, v súčasnosti budú skúmať, či sa účinky modifikovaných probiotík pozorované na myšiach vzťahujú aj na ľudí.

„Sme nadšení zo zlepšenia rekombinantných probiotík pri akútnom alkoholovom poškodení pečene a čriev,“ povedali.

Tabletka na trhu

Jedna švédska spoločnosť minulý rok vo Veľkej Británii uviedla na trh svoju vlastnú „pilulku na liečbu opice“. Spoločnosť tvrdí, že je vedecky dokázané, že doplnok naozaj zabraňuje opitosti. Užívatelia sú poučení, aby užili dve pilulky 30 minút pred pitím. Tabletka obsahuje baktérie schopné odbúrať väčšinu alkoholu v tele skôr, ako sa dostane do pečene. Výskum ukazuje, že keď pečeň rozkladá alkohol, uvoľňuje do tela toxíny, ktoré spúšťajú imunitnú odpoveď.

Nadmerná konzumácia zabíja

Poprední odborníci sa už desaťročia hádajú o škodlivosti mierneho pitia. Štúdie naznačujú, že pohár vína alebo pollitra piva denne môže odvrátiť množstvo chorôb, zatiaľ čo iní tvrdia, že aj mierne pitie je nebezpečné. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že nadmerná konzumácia alkoholu zabije každý rok 3 milióny ľudí na celom svete.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol zdravie prevencia pečeň ranná opica

2023-04-30 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia