Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pred SPÁNKOM spravte TOTO: Koniec PREBDENÝM nociam a slabému oddychu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Modré svetlo vyžarujúce z mobilu by mohlo spôsobiť rakovinu mozgu. S týmto tvrdením sa už zrejme stretol takmer každý. Aj preto treba dať mobil čo najďalej od seba, kým spíte. Alebo je to nezmysel?

Nemusíte mať obavy, mobilný telefón vám v noci alebo počas denných hodín "neusmaží" mozog, ako sa píše na livestrong.com. Na druhej strane, po nasledujúcom zistení zrejme aj tak budete chcieť odložiť telefón do inej miestnosti pred tým, než zhasnete svetlo. 

Bez rizika 

Mobilné telefóny vyžarujú modré žiarenie, ktoré má údajne potenciál zvýšiť riziko rakoviny. V skutočnosti však nie je až také nebezpečné. Iné to je v prípade ionizujúceho žiarenia, ktoré vychádza z röntgenových lúčov a radónu, ktoré môže vyvolať poškodenie DNA, čo následne zvýši riziko rakoviny.

Žiarenie vyžarované z mobilných telefónov, nazývané rádiofrekvenčné žiarenie, je však neionizujúce, čo znamená, že nespôsobuje poškodenie DNA, uvádza National Cancer Institute (NCI). Navyše, telefón nie je jediný zdroj tohto žiarenia vo vašom každodennom živote. Rádiofrekvenčné žiarenie vyžarujú aj rádiové a televízne signály, mikrovlnné rúry a Wi-Fi. To je len zlomok z nich.

Hoci nemožno s istotou potvrdiť, či spánok s mobilným telefónom blízko hlavy zvyšuje pravdepodobnosť rakoviny hlavy alebo krku, podľa odborníkou existujú solídne dôkazy, ktoré potvrdzujú, že to tak nie je. 

„Zrealizovali sme veľké metaanalýzy, aby sme našli dôkaz, či existuje vzťah medzi mobilnými telefónmi a rakovinou, ale žiadny z nich to nepotvrdil,“ hovorí Stephanie Weissová, primárka oddelenia neurologickej onkológie Fox Chase Cancer Center vo Philadelphii. "Nie je žiadny dôvod veriť, že mobilné telefóny spôsobujú rakovinu.”

Pred SPÁNKOM spravte TOTO:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dlhý zoznam veľkých organizácií, ktoré preskúmali dôkazy, tiež uvádzajú, že používanie mobilného telefónu je bezpečné. Medzi ne patrí Food & Drug Administration, Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb a Federálna komisia pre komunikáciu.

Zlý spánok ako daň

Fakt, že sa nemusíte báť rakoviny mozgu však ešte neznamená, že oddych s telefónom pri uchu je dobrý nápad. Už niekoľkokrát bolo dokázané spojenie používania telefónu s horším spánkom. Jeho používanie pred oddychom môže sťažiť zaspávanie vďaka kombinácii modrého svetla potláčajúceho melatonín a stimulujúceho obsahu. Tu sa však problémy nekončia. 

„Náhle pípnutie, bzučanie alebo iný zvuk vychádzajúci z vášho mobilného telefónu stačí na to, aby vás prebral zo spánku,“ hovorí Peter A. Fotinakes, lekársky riaditeľ Centra pre poruchy spánku v nemocnici Providence St. Joseph v okrese Orange v Kalifornii. "Ak telefón signalizuje prichádzajúci hovor alebo textovú správu, môžete byť nútení úplne sa zobudiť, aby ste odpovedali. Ak sa rozhodnete neodpovedať, aj tak zrejme budete ležať v posteli a premýšľať, kto vám volá alebo píše SMS o 2:00.”

V každom prípade váš odpočinok bol narušený, čo znižuje kvalitu vášho spánku. Podľa jednej štúdie z októbra 2018 v PLOS One, vás telefón v miestnosti, v ktorej spíte, pripraví približne o 48 minút oddychu. Aby bol spánok kvalitný, najlepšie je nechať telefón mimo spálne.  

Viac o téme: Mobilný telefónZdravieSpánok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9