Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NÁPOJE, ktoré vyženú ZÁPAL z tela von: Ich SILA vás ochráni pred CHOROBAMI

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zápal v tele je prirodzený proces, ktorý v organizme prebieha neustále. Väčšinou si telo dokáže pomôcť samo, problém však nastáva vtedy, keď sa zmení na chronický a spustí rad ochorení. Pomôcť môžu lieky, ale aj jedlo a nápoje, ktoré konzumujete.

V prípade protizápalovej diéty je dobré sústrediť sa nielen na potraviny! Podľa niekoľkých odborníkov záleží tiež na tom, čo sa nachádza vo vašom pohári, ako sa uvádza na livestrog.com. Ktoré nápoje podľa nich pomáhajú bojovať proti zápalu?

1. Vývar z kostí

Vývar je obľúbená tekutina, ktorá sa pripravuje pomalým varením kostí, zeleniny a korenia. Obsahuje množstvo živín, vitamínov, minerálov, kolagénu a elektrolytov. Aminokyseliny, nachádzajúce sa v kostnom vývare, ako je glycín a arganín, pôsobia v tele ako silné protizápalové látky.

2. Ovsené mlieko

„Ukázalo sa, že konzumácia ovsa má protizápalové účinky,“ uviedla výživová poradkyňa Amy Gorinová.

Výskum odhalil, že typ rozpustnej vlákniny nazývanej beta-glukán, ktorý nájdete v ovsenom mlieku, je spojený s nižším rizikom zápalu a srdcových chorôb, ako aj s rizikom cukrovky typu 2 a kožných ochorení.

3. Káva

Káva je plná antioxidantov a polyfenolov. Tieto zlúčeniny sú spojené s nižšími úrovňami zápalov a chronických ochorení. Pitie kávy má podľa odborníkov silné protizápalové účinky.

NÁPOJE, ktoré vyženú ZÁPAL
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Zelený čaj

Existuje toľko druhov čaju a každý sa môže pochváliť svojimi jedinečnými výhodami! Zelený čaj je už dlho známy svojimi protizápalovými účinkami na telo vďaka vysokému obsahu polyfenolov. Pôsobí cez črevá, kdeďže zlepšuje zdravie črevného mikrobiómu.

5. Zázvorový čaj

„Zázvorový čaj je nápoj bez kofeínu, ktorý môže pôsobiť proti zápalu," tvrdí dietologička Kayley Myersová.

Je to preto, že zázvor skrýva v sebe rastlinné zlúčeniny, ako sú gingeroly, ktoré majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

6. Šťava zo sliviek

Polyfenoly v šťave zo sliviek chránia pred zápalom, najmä pokiaľ ide o zdravotné stavy súvisiace s vekom. Navyše je plná zdraviu prospešných antioxidantov. Konzumácia sliviek je spojená s ochranou pred zápalom, ktorý vedie k strate kostnej hmoty.

7. Voda

Vodu by ste nemali nikdy podceňovať. Byť primerane hydratovaní je nesmierne dôležité z mnohých dôvodov, vrátane boja so zápalom. Voda je nevyhnutná na to, aby sme boli schopní eliminovať odpad a toxíny z tela. Dehydratácia môže viesť k zápalu a zhoršeniu zápalových stavov, ako je artritída.

NÁPOJE, ktoré vyženú ZÁPAL
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Zlaté mlieko

„Môj obľúbený protizápalový nápoj je latté so zlatým mliekom z kurkumy,“ hovorí dietológ Trent Orfanos.

Aktívna zložka kurkumy sa nazýva kurkumín, ktorý má podľa neho priaznivé účinky pri zápaloch. Ukázalo sa, že zlepšuje symptómy zápalových stavov, ako je osteoartritída, zápalové ochorenie čriev a psoriáza.

Iné spôsoby zníženia zápalu v tele

Pomáha celková zmena životného štýlu, úprava stravy, cvičenie a dostatok spánku. Keď je kvalitný a dostatočný, udržiava imunitný systém zdravý a znižuje chronický zápal. V jedálničku klaďte dôraz na protizápalové potraviny. Patrí sem najmä farebné ovocie, zelenina, strukoviny a vláknina. Taktiež pravidelne cvičte, aby ste udržali zápal na uzde.

Viac o téme: ZdravieZápalNápojeChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9