NECHUTNÁ prísada v CHLEBE: Skrytá INGREDIENCIA, ktorá predlžuje trvanlivosť!

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-30 06:00:00

Droždie, múka a voda už dávno nie sú jedinými prísadami, z ktorých sa pripravuje chlieb. Soľ a umelé konzervanty sa stali bežným prídavkom v pečive, ktorý predlžuje jeho trvanlivosť. Dokonca sa doň pridáva i jedna šokujúca zložka.

Väčšina ľudí si v obchode kupuje celozrnný či biely chlieb a jediná vec, ktorá ich zaujíma, je čerstvosť. Vegánska influencerka Renee Starkeyová však varuje, že niektoré bochníky chleba v určitých krajinách obsahujú také zložky, ktoré by nikdy nikoho ani len nenapadli. Údajne sa majú postarať o predĺženie trvanlivosti, ako sa píše na dailystar.co.uk.

Bez zmienky na etikete

Vraj to už mnohí milovníci pečiva odhalili a nestačia sa čudovať. Niektoré totiž môžu obsahovať stopy ľudských vlasov. Vegánka vysvetlila niečo o skrytej ingrediencii na sociálnej sieti, čím rozprúdila búrlivú konverzáciu. 

"L-cysteín v chlebových výrobkoch sa väčšinou získava z ľudských vlasov, kačacieho peria a srsti ošípaných. Používa sa na predĺženie trvanlivosti mnohých výrobkov," tvrdí žena. 

Hoci v zozname zložiek zobrazenom na potravine nie je žiadna zmienka o ľudských vlasoch (alebo akýchkoľvek iných vlasoch), ako ďalej pokračuje, nie je vraj povinné uvádzať zložku, ktorá tvorí inú zložku. Táto správa spôsobila u mnohých jej sledovateľov poriadny šok. Napríklad jeden sa priznal, že odteraz sa vyhýba chlebu. 

Nemusí ísť o nezmysel, keďže na niečo podobné už upozornila štúdia z roku 2016. Podľa nej by sa v chlebe mohli nachádzať stopy ľudských vlasov. 

Prirodzená látka

L-cysteín je aminokyselina, ktorá sa prirodzene nachádza v našom tele, no používa sa aj na predĺženie trvanlivosti určitých produktov – vrátane chleba. Aminokyselina môže byť „syntetizovaná“ z ľudských vlasov, aby pomohla zachovať potravinové produkty. BBC uvádza, že L-cysteín môže pochádzať aj z kačacieho a kuracieho peria. Zaujímavé je, že podľa predpisov Agentúry pre potravinové štandardy v Európe sa môžu používať iba produkty L-cysteínu vyrobené z kačacieho a kuracieho peria.

Fotogaléria


Tagy:
chlieb zdravie potravina

2023-01-30 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia