Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jedna z bežných CHÝB, ktorá NIČÍ vaše zuby: Toto už so zubnou kefkou NEROBTE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Tak bežná každodenná rutina! O to väčší dôvod, prečo sa nad ňou nikto nepozastaví. Ak ste však majiteľmi elektrickej zubnej kefky, mali by ste si dávať pozor na jednu vec.

Zubná lekárka Anna Petersonová využila sociálnu sieť TikTok na upozornenie pre tých, ktorí majú elektrickú zubnú kefku, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Hoci nejde o zľú voľbu, je nutné vedieť, ako ju správne používať. Mnohí si totiž myslia, že všetku prácu urobia za nich, a že oni nemusia spraviť nič navyše. Však preto sú elektrické, aby uľahčili prácu. Chyba!

Radšej pomaly a dôkladne

Odborníčka sa priznala, že je skôr za používanie klasických kefiek za zuby. Používanie tej elektrickej prirovnala k autu, ktoré ide do autoumyvárne. 

„Predstavte si, že ste odviezli svoje auto do autoumyvárne. Ak by ste rýchlo prešli cez autoumyvárku, je jasné, že vaše auto nebude dôkladne čisté. V prípade, že by ste tam strávili viac času, bolo by o niečo čistejšie. Ak tam zaparkujete svoje auto a necháte po ňom niekoľkokrát prejsť štetinami v autoumyvárni, váš tátoš bude veľmi čistý," vysvetľuje Petersonová. 

Ako povedala, toto je ten istý princíp, na ktorý treba myslieť a zrealizovať ho pri používaní elektrickej zubnej kefky.

"Choďte na to pomalšie, nech kefka spraví svoju prácu," dodala. 

Jedna z bežných CHÝB,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jemne, nie silno!

Iný odborník už dávnejšie varoval, že je dobré vyhnúť sa príliš silnému čisteniu zubov, pretože by to mohlo spôsobiť viac škody ako úžitku.

Podľa zubného lekára Dr Alfonsa Rao je nevyhnutné nájsť rovnováhu medzi efektívnym čistením zubov a nevyvíjaním príliš veľkého tlaku. Inak hrozia škodlivé účinky v podobe poškodenia povrchu skloviny zubov.

„Cieľom pri čistení zubov je odstrániť akýkoľvek povlak na 24 hodín, ktorý sa môže vytvoriť. Dá sa to urobiť jemným masírovaním zubov a ďasien. Príliš silné čistenie zubov môže poškodiť mäkké tkanivá a povrch zubov. Treba použiť len jemný tlak," dodal odborník. 

Jeho upozornenia sú ozvenou komentárov zubárky a doktorky Hannah Kinsellovej, ktorá povedala, že spôsob, akým si čistíte zuby, môže ovplyvniť ich zdravie i belosť.

Namiesto agresívneho čistenia zubov tvrdým úchopom a silným tlačením – čo môže byť prirodzená reakcia – skúste držať zubnú kefku na úplnom konci a použiť ju, ako keby ste držali pero. Zníži sa tým tlak na kefku a zuby, čím budú ochránené pred poškodením. Aj to prispeje k belším zubom," radí zubárka. 

Viac o téme: Zubná kefkaČistenieZdraviePrevenciaZubná hygiena
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9