Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neviete sa zbaviť HLIENU, ktorý vám UPCHÁVA hrdlo i pľúca? Tieto domáce TIPY prinesú ÚĽAVU!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Za hromadením hlienu môže byť prechladnutie, chrípka i alergia. Často býva nepríjemným až frustrujúcim príznakom a dôvodom prebdených nocí. Čo ho môže pomôcť uvoľniť?

Hlien je zdravý, tvorí ochrannú výstelku v určitých častiach tela. Tieto oblasti chráni pred vysychaním a zabráni tak vstupu útočníkov vrátane vírusov a baktérií. Avšak, keď sa hlien nadmerne hromadí, ide už o problém. Zvyčajne sú za tým infekcie, alergie a fajčenie. Čo robiť podľa medicalnewstoday.com, aby ste sa ho zbavili?

1. Udržujte vzduch vlhký

Suchý vzduch dráždi nos a hrdlo, čo spôsobuje, že sa tvorí viac hlienu ako lubrikantu. Umiestnenie zvlhčovača studenej hmly do spálne môže podporiť lepší spánok tým, že udrží nos čistý a zabráni bolesti v krku.

2. Pite veľa tekutín

Telo potrebuje zostať hydratované, aby hlien nebol taký hustý. Keď je človek prechladnutý, pitie väčšieho množstva tekutín môže zriediť hlien a pomôcť odvodniť dutiny. Ocenia to aj ľudia so sezónnymi alergiami. 

3. Na tvár naneste teplú vlhkú handričku

Teplá, mokrá žinka môže byť upokojujúcim domácim liekom na bolesť hlavy z upchatých dutín. Inhalácia cez vlhkú handričku je rýchly spôsob, ako vrátiť vlhkosť do nosa a hrdla. Teplo pomôže zmierniť bolesť a tlak.

Neviete sa zbaviť HLIENU,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Hlavu držte vyvýšenú

Ak je to v neznesiteľnom stave, môže pomôcť spánok s hlavou podopretou na niekoľkých vankúšoch alebo na polohovateľnom kresle. ŽIadny vankúš pod hlavou môže zvýšiť pocit nepohodlia - akoby sa vám hlien hromadil v zadnej časti hrdla. 

5. Nepotláčajte kašeľ

Môže byť lákavé použiť supresíva, keď pociťujete otravný kašeľ plný hlienu. Kašeľ je však spôsob, ako dostať zo seba sekréty z pľúc a hrdla, ktoré zadržiava telo. Sirupy proti kašľu používajte s mierou, ak vôbec.

6. Neprehĺtajte 

Keď hlien stúpa z pľúc do hrdla, telo sa ho snaží odstrániť. Vypľuť ho je zdravšie ako prehltnúť.

7. Použite soľný nosový sprej

Soľný sprej môže vyčistiť hlien a alergény z nosa a dutín. Hľadajte sterilné spreje obsahujúce iba chlorid sodný. 

8. Kloktajte slanú vodu

Slaná voda môže upokojiť podráždené hrdlo a pomôže vyčistiť zvyškový hlien. Môžete pridať jednu čajovú lyžičku soli do pohára teplej vody a kloktať niekoľkokrát denne.

Neviete sa zbaviť HLIENU,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

9. Použite eukalyptus

Odborníci už roky používajú eukalyptové produkty na potlačenie kašľa a redukciu hlienu. Ľudia si ich väčšinou aplikujú priamo na hrudník. Môžete tiež pridať niekoľko kvapiek eukalyptového oleja do difuzéra alebo teplého kúpeľa, aby pomohla vyčistiť nos.

10. Vyhnite sa fajčeniu

Týka sa to i pasévneho fajčenia. V oboch prípadoch to podporuje tvorbu hlienu v tele. 

11. Minimalizujte používanie dekongestantov

Zatiaľ čo vysušujú sekréty a môžu zmierniť nádchu, dekongestanty môžu sťažiť zbavenie sa hlienu.

12. Udržujte alergie na uzde

Sezónne alergie môžu viesť k nádche alebo upchatému nosu, ako aj k nadmernému hlienu.

13. Vyhnite sa dráždivým látkam

Chemikálie, vône a znečistenie môžu dráždiť nos, hrdlo a dolné dýchacie cesty, čo spôsobuje, že telo produkuje viac hlienu.

14. Sledujte reakcie na potraviny

Niektoré potraviny môžu spôsobiť reakcie, ktoré napodobňujú sezónne alergie. Môžu vám tiecť z nosa, bude vás svrbieť, čo vedie k nadmernému hlienu. Zaznamenajte si potraviny, ktoré vyvolávajú zvýšenie hlienu.

15. Vyhýbajte sa alkoholu a kofeínu

Obe látky vedú k dehydratácii, ak ich človek konzumuje v nadmernom množstve. Ak bojujete s hlienom, pite veľa teplých nápojov bez kofeínu. 

Neviete sa zbaviť HLIENU,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

16. Dajte si horúci kúpeľ alebo sprchu

Čas strávený v kúpeľni naplnenej parou pomôže uvoľniť a vyčistiť hlieny v nose a hrdle. 

17. Nepreháňajte to s vysmrkaním sa

Môže byť lákavé pokračovať v smrkaní, kým nevyjde hustý hlien. Ak však budete príliš tlačiť, hrozí poškodenie dutín, čo vedie k bolesti, tlaku a infekcii.

18. Jedzte veľa ovocia

Strava bohatá na ovocie a prípadne sójovú vlákninu môže viesť k menšiemu počtu respiračných problémov, ktoré súvisia s hlienom.

19. Vyhýbajte sa jedlám, ktoré spôsobujú kyslý reflux

Kyslý reflux môže viesť k zvýšeniu hlienu. Ľudia náchylní na pálenie záhy by sa mali vyhýbať spúšťacím potravinám a mali by sa informovať u lekára, aká leičba je pre nich správna. 

Viac o téme: ZdravieLiečbaHlieny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9