Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

BURINA s veľkým potenciálom pre OBLIČKY: Táto tráva ODSTRÁNI prebytočné TEKUTINY z tela

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci vyzerá ako obyčajná tráva, v skutočnosti má protizápalové, diuretické a antioxidačné vlastnosti. Je plný minerálnych solí, ale aj mastných kyselín a antioxidantov. Poznáme ho z vybraných slov zo základnej školy. Zoznámte sa s ním bližšie!

Pýr je trvácna rastlina, ktorá rastie na záhradách, poliach, lúkach aj popri cestách. Jeho podzemok je plazivý a zbiera sa na výrobu domácich liekov a liečivých doplnkov v kombinácii s inými rastlinami. Obsahuje glykozidy, draselné soli a fruktány, ktoré majú pozitívne zdravotné vlastnosti. V tradičnej medicíne sa používa ako doplnok na zlepšenie zdravia obličiek a metabolizmu, ako sa uvádza na steptohealth.com. Čo dokáže spraviť s ľudským telom? 

Zdravé obličky

Samozrejme, pri chorobách obličiek by mal o zdravotnom stave a liečbe rozhodnúť špecialista. Pýr však môže byť prvou pomocou, keď prepuknú prvé problémy. Vyniká totiž antioxidačnými a diuretickými účinkami. Podporuje vylučovanie prebytočnej kyseliny močovej a znižuje riziko uretritídy, cystitídy a prostatitídy.

Bojuje so zadržiavaním tekutín

Štúdia vykonaná na potkanoch, publikovaná v časopise Research Journal of Pharmacy and Technology, hovorí o diuretickom potenciáli pýru. Rastlina sa už stovky rokov používa ako stimulant na elimináciu zadržiavaných tekutín v tele. Podporuje liečbu opuchov, ktoré sa zhoršujú nadbytkom tekutín.

Znižuje krvný tlak a prejavy cukrovky

Ako doplnková pomoc sa pýr používa na prevenciu cukrovky a vysokého krvného tlaku. Pripisujú sa mu hypoglykemické vlastnosti, ktoré podporujú znižovanie vysokej hladiny glukózy v krvi. Na druhej strane, jeho diuretický účinok a antioxidanty môžu pomôcť kontrolovať krvný tlak.

BURINA s veľkým potenciálom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie zdravotné využitie

Vďaka svojim diuretickým a protizápalovým vlastnostiam sa lieky z pýru používajú na zmiernenie príznakov artritídy a reumatického zápalu. Fenolové kyseliny a flavonoidy, ktoré sa v ňom nachádzajú, podporujú kolagenézu, čo mu dáva potenciál ako prostriedok na hojenie rán.

Vďaka obsahu draslíka pomáha zase pri regenerácii svalov, úľaví od únavy a od kŕčov. Jeho protizápalové a diuretické vlastnosti sú spojené s ochranou pečene. Na tento účel sa často pridáva do prípravkov s inými rastlinami, ako je pestrec mariánsky, zemedym lekársky a zemežlč menšia. Jeho nálev sa často používa na rehydratáciu organizmu a doplnenie minerálov.

Riziká

Pre väčšinu zdravých dospelých sú výrobky z pýru bezpečné a dobre tolerované. Konzumácia príliš veľkého množstva však môže byť škodlivá. Vyhnúť by sa mu mali tehotné a dojčiace ženy a na správne dávkovanie by mali dbať ľudia, ktorí trpia na ochorenia srdca a pečene. Rastlina môže spôsobiť interakcie s inými liekmi, čo môže zvýšiť alebo znížiť ich účinok.

Dávkovanie a spôsob konzumácie

Nadzemné časti rastliny obsahujú toxíny, ktoré môžu spôsobiť intoxikáciu. Z tohto dôvodu sa môže použiť iba podzemok. V tekutej forme, alebo tinktúre sa odporúča užívať 30 kvapiek denne zriedených vo vode alebo šťave. Je tiež dostupný v práškovej forme, pričom do šálky 250 mililitrov sa pridávajú 3 gramy. Odvary sa môžu užívať samostatne alebo v kombinácii s inými močopudnými rastlinami.

Viac o téme: RastlinaBylinaZdraviePýr
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9