O TOMTO vie málokto: Rôzne druhy CIBULE nemožno použiť do všetkého!
Máte pocit, že vás cibuľa nemá už čím prekvapiť? Omyl! Existuje niekoľko druhov, pričom každá sa hodí na niečo iné. Základom je žltá cibuľa, no stretnúť sa môžete aj s červenou či bielou.
Máloktorá gazdiná si vie predstaviť svoju kuchyňu bez tejto zeleniny. Pokojne možno povedať, že cibuľa je jednou z povinných ingrediencií v každej domácnosti, uvádza sa food.ndtv.com. Používa sa takmer vo všetkých pokrmoch. Je mimoriadne všestranná a hoci ide o bežnú potravinu, málokto vie, každá jedna odroda cibule by sa mala používať inak.
Žltá cibuľa
Ide o ''ťažného koňa'' všetkých druhov cibuliek. Žltá cibuľa je vhodná na všetky druhy varení. Má silnú chuť s jemným náznakom sladkosti. Napriek tomu, že je skvelá na karamelizáciu, neodporúča sa jesť ju v surovom stave.
Červená cibuľa
Vyznačuje sa korenistou a štipľavejšou chuťou a na rozdiel od žltej odrody, je skvelá na konzumáciu v surovom stave. Červená cibuľa sa zvyčajne pridáva do sendvičov, hamburgerov a šalátov, ale môže sa tiež variť. Ocenia ju grilmajstri. Ak ju dáte do ľadu, budete mať k dispozícii extra chrumkavé občerstvenie.
Biela cibuľa
Najjemnejšia cibuľa s menšou pachuťou. Keďže je chrumkavá a sladšia, najlepšia je surová. Biela cibuľa sa zvyčajne nachádza v salsa omáčkach, latinsko-amerických jedlách alebo, ako príloha k jedlu.
Výhody zeleniny
- Cibuľa môže byť dobrá pre vaše srdce - je známe, že v surovom stave znižuje produkciu zlého cholesterolu (LDL) a udržuje srdce v lepšej kondícii.
- Funguje aj ako budovateľ imunity - surová cibuľa obsahuje vitamín C spolu s fytochemikáliami, ktoré to majú na svedomí.
- Pomôže pri nádche - stačí vyskúšať zmes cibuľovej šťavy a medu. Verí sa, že je účinná pri bežnom prechladnutí a alergiách.
- Čerstvo nasekaná cibuľa má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.
- Cibuľa robí zázraky pre vaše vlasy a vašu pokožkou.
- Žuvanie surovej cibule pomáha pri odstraňovaní zbytočných baktérií, ktoré môžu mať za následok kazenie zubov a ďasien.
Fotogaléria
zelenina zdravie cibuľa