O TOMTO vie málokto: Rôzne druhy CIBULE nemožno použiť do všetkého!

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-04 22:00:00

Máte pocit, že vás cibuľa nemá už čím prekvapiť? Omyl! Existuje niekoľko druhov, pričom každá sa hodí na niečo iné. Základom je žltá cibuľa, no stretnúť sa môžete aj s červenou či bielou.

Máloktorá gazdiná si vie predstaviť svoju kuchyňu bez tejto zeleniny. Pokojne možno povedať, že cibuľa je jednou z povinných ingrediencií v každej domácnosti, uvádza sa food.ndtv.com. Používa sa takmer vo všetkých pokrmoch. Je mimoriadne všestranná a hoci ide o bežnú potravinu, málokto vie, každá jedna odroda cibule by sa mala používať inak. 

Žltá cibuľa

Ide o ''ťažného koňa'' všetkých druhov cibuliek. Žltá cibuľa je vhodná na všetky druhy varení. Má silnú chuť s jemným náznakom sladkosti. Napriek tomu, že je skvelá na karamelizáciu, neodporúča sa jesť ju v surovom stave.

Červená cibuľa

Vyznačuje sa korenistou a štipľavejšou chuťou a na rozdiel od žltej odrody, je skvelá na konzumáciu v surovom stave. Červená cibuľa sa zvyčajne pridáva do sendvičov, hamburgerov a šalátov, ale môže sa tiež variť. Ocenia ju grilmajstri. Ak ju dáte do ľadu, budete mať k dispozícii extra chrumkavé občerstvenie. 

Biela cibuľa

Najjemnejšia cibuľa s menšou pachuťou. Keďže je chrumkavá a sladšia, najlepšia je surová. Biela cibuľa sa zvyčajne nachádza v salsa omáčkach, latinsko-amerických jedlách alebo, ako príloha k jedlu.

Výhody zeleniny

  • Cibuľa môže byť dobrá pre vaše srdce - je známe, že v surovom stave znižuje produkciu zlého cholesterolu (LDL) a udržuje srdce v lepšej kondícii.
  • Funguje aj ako budovateľ imunity - surová cibuľa obsahuje vitamín C spolu s fytochemikáliami, ktoré to majú na svedomí.
  • Pomôže pri nádche - stačí vyskúšať zmes cibuľovej šťavy a medu. Verí sa, že je účinná pri bežnom prechladnutí a alergiách.

  • Čerstvo nasekaná cibuľa má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.
  • Cibuľa robí zázraky pre vaše vlasy a vašu pokožkou.
  • Žuvanie surovej cibule pomáha pri odstraňovaní zbytočných baktérií, ktoré môžu mať za následok kazenie zubov a ďasien.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina zdravie cibuľa

2023-01-04 22:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia