Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ALZHEIMEROVA choroba môže DRIEMAŤ v tele celé DESAŤROČIA: Toto ju ODHALÍ v PREDSTIHU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak je niekomu diagnostikovaná Alzheimerova choroba, vo veľkej väčšine prípadov je to po viditeľných príznakoch, ako je napr. strata pamäti. Odborníci však vedia chorobu odhaliť oveľa skôr!

Výskumníci dokážu odhaliť „toxické“ malé agregáty konkrétneho proteínu v krvi jedincov s chorobou, ako aj tých, ktorí nevykazovali žiadne známky kognitívnej poruchy v čase odobratia vzorky krvi. Tento krvný test zachytáva oligoméry, alebo malé nesprávne zložené agregáty amyloidového beta proteínu, o ktorom vedci tvrdia, že je spúšťačom Alzheimerovej choroby, informuje sciencedaily.com.

Choroba bez príznakov

Výskum ukázal, že Alzheimerova choroba v nás dokáže driemať celé roky, dokonca až desaťročia, než sa objavia prvé kognitívne príznaky. Všetko sa to začína amyloidnými beta proteínmi, ktoré sa nesprávne skladajú a zhlukujú a vytvárajú malé agregáty nazývané oligoméry. V priebehu času prostredníctvom procesu, ktorý sa vedci stále snažia pochopiť, sa predpokladá, že tieto "toxické" oligoméry amyloidu beta sa vyvinú až do vzniku Alzheimerovej choroby.

Špeciálny test s výsledkami

Tím vedený výskumníkmi z Washingtonskej univerzity vyvinul laboratórny test, ktorý dokáže merať hladiny amyloidných beta oligomérov vo vzorkách krvi. Ako uvádzajú v článku publikovanom v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, ich test – známy pod skratkou SOBA – dokázal odhaliť oligoméry v krvi pacientov s Alzheimerovou chorobou, hoci nie u väčšiny účastníkov kontrolnej skupiny, nevykazujúcich žiadne známky kognitívnej poruchy v čase odberu. SOBA detekovala oligoméry v krvi 11 jedincov z kontrolnej skupiny. U všetkých bola po rokoch diagnostikovaná mierna kognitívna porucha alebo patológia mozgu v súlade s Alzheimerovou chorobou. SOBA tak zistila toxické oligoméry skôr, ako sa objavili symptómy.

ALZHEIMEROVA choroba môže DRIEMAŤ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Lekári a výskumníci chceli spoľahlivý diagnostický test na Alzheimerovu chorobu - a nielen test, ktorý potvrdí diagnózu, ale taký, ktorý dokáže odhaliť príznaky choroby ešte pred tým, ako dôjde ku kognitívnej poruche,“ povedala vedúca autorka Valerie Daggettová, profesorka bioinžinierstva UW a členka fakulty UW Molecular Engineering & Sciences Institute.

Pomôže aj pri odhalení iných chorôb

Tím testoval SOBA (test viazania rozpustného oligoméru) na vzorkách krvi od 310 účastníkov, ktorí sprístupnili svoje krvné vzorky a niektoré svoje lekárske záznamy pre výskum Alzheimerovej choroby. V čase odobratia vzoriek krvi boli bez známok akejkoľvek kognitívnej poruchy, Alzheimerovej choroby alebo inej formy demencie. SOBA detekovala oligoméry v krvi jedincov s miernou kognitívnou poruchou a stredne ťažkou až ťažkou Alzheimerovou chorobou. Taktiež ich odhalila u spomínaných členov kontrolnej skupiny, u ktorých sa podľa záznamov neskôr vyvinula mierna kognitívna porucha.

Táto metóda by mohla pomôcť pri diagnostike a liečbe mnohých ďalších chorôb. SOBA sa dá totiž ľahko modifikovať na detekciu toxických oligomérov iného typu proteínu spojeného s Parkinsonovou chorobou a demenciou s Lewyho telieskami.

"Zisťujeme, že mnohé ľudské choroby sú spojené s akumuláciou toxických oligomérov," povedala Daggettová. "Nielen Alzheimerova choroba, ale aj Parkinsonova choroba, cukrovka 2. typu a ďalšie. Dúfame, že táto metóda môže pomôcť pri diagnostike a liečbe mnohých ďalších chorôb s "chybným zložením bielkovín”."

Viac o téme: ZdravieKrvKrvný testAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9