Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Je vaša TÚŽBA po SEXE na bode mrazu? Koledujete si o vážny PROBLÉM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Týka sa to drsnejšieho pohlavia! Existuje totiž možná spojitosť medzi zníženým záujmom o sex a úmrtnosťou. Minimálne by za tým mohli byť zdravotné problémy.

Údaje pochádzajú od 20 969 ľudí (8 558 mužov a 12 411 žien) vo veku 40 rokov alebo starších, ktorí absolvovali každoročné zdravotné prehliadky počas šiestich rokov v Jamagate, horskej oblasti Japonska známej svojimi horúcimi prameňmi, chrámami a prírodnými krásami. Štúdia bola publikovaná v časopise PLOS One.

Túžba po sexe a úmrtnosť

Tím vedcov z Yamagatskej univerzity sa zameral na úroveň sexuálneho záujmu účastníkov, ktorí to uviedli na začiatku v dotazníku a potom v následnom prieskume vykonanom po rokoch, ako sa uvádza na sciencealert.com.  Z pôvodných 20 969 subjektov v tom čase zomrelo 503. Vedci zistili, že úmrtnosť na rakovinu a úmrtnosť zo všetkých príčin boli výrazne vyššie u mužov, ktorí hlásili nedostatok sexuálneho záujmu. Táto asociácia platila aj vtedy, keď skontrolovali faktory vrátane veku, hypertenzie, cukrovky, fajčenia, konzumácie alkoholu, BMI, vzdelania, rodinného stavu, frekvencie smiechu a psychiky.

„Aj keď sa sexuálna aktivita a sexuálna spokojnosť považujú za prínos pre psychické zdravie a pohodu u starších skupín, súvislosť medzi sexuálnym záujmom a dlhovekosťou nebola ešte skúmaná,“ píšu vedci. "Táto štúdia je prvou, ktorá prospektívne skúma asociácie medzi sexuálnym záujmom a úmrtnosťou zo všetkých príčin a kardiovaskulárnou a rakovinovou úmrtnosťou."

Podľa štúdie ženy častejšie hlásili nedostatok sexuálnej túžby ako muži – išlo o 16 percent účastníčok vo vzorke v porovnaní s 8 percentami mužských dobrovoľníkov. Na druhej strane, štúdia nenašla významnú súvislosť medzi nižším libidom a úmrtnosťou u žien ako aj u mužov. Išlo o čisto pozorovaciu štúdiu. Vedci naznačujú, že nedostatok sexuálneho záujmu medzi mužmi by mohol súvisieť s „nezdravým životným štýlom“. 

Je vaša TÚŽBA po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Ak predpokladáme, že sexuálna túžba súvisí s pozitívnymi psychologickými faktormi," píšu, "neprítomnosť záujmu môže ovplyvniť celý rad zápalových, neuroendokrinných a imunitných reakcií."

Nevýhody štúdie

Hoci je potrebný ešte ďalší výskum, už len odhalenie potenciálnej súvislosti je dôležitým krokom. 

Je však potrebné zdôrazniť, že nedostatok záujmu o sex u osoby bol určený na základne otázky v úvodom dotazníku:  "Máte v súčasnosti záujem o opačné pohlavie?" Hoci každý hneď chápe, o čo ide, vylučuje tých, ktorých priťahuje niekto rovnakého pohlavia, ako uznávajú odborníci. Každý, kto odpovedal "nie", bol automaticky definovaný ako osoba bez záujmu o sex. Buducú výskum by preto mal zohľadniť ľudí, ktorí majú záujem o rovnaké pohlavie. Súčasťou prieskumu tiež neboli lieky, ktoré účastnícu užívajú, a ktoré by mohli ovplyvniť sexuálne funkcie a dlhovekosť. 

Isté je, že udržiavanie sexuálneho záujmu môže mať pozitívny vplyv na dlhovekosť. Sexuálna túžba je normálna a prirodzená a malo by sa o nej šíriť väčšie povedomie u staršej populácie v Japonsku. Krajina je však dobre známa väčšími predsudkami o sexe ako v západnom svete. 

Viac o téme: ZdravieSexúmrtnosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9