Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

8 NAJHORŠÍCH diét pre rok 2023: O CHUDNUTÍ môžete len SNÍVAŤ!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každý rok milióny ľudí na svete držia diéty. Napríklad podľa jedného prieskumu v roku 2021 minuli Američania viac ako 72 miliárd dolárov na produkty na chudnutie! Avšak ani tie najpopulárnejšie diéty nemusia byť zárukou úspechu.

Niektoré môžu dokonca spôsobiť viac škody ako úžitku. Podľa výskumu „Cureus“ zo septembra 2020 sa diéta spája s rozvojom porúch príjmu potravy, depresiou a podráždenosťou. Navyše, opakované chudnutie a opätovné priberanie súvisí so zvýšeným rizikom cukrovky a zaťažením srdca, informuje livestrong.com.

Aj preto pravidelne vychádzajú na internete rôzne zoznamy diét, v ktorých odborníci hodnotia ich plusy i mínusy. Jedným z nich je každoročný rebríček najlepších diét z U.S. News & World Report, ktorý analyzuje módne diéty, ako aj stravovacie plány podľa špecialistov na zdravie. Historicky po prvýkrát U.S News zahrnul niektoré z najhorších diét na chudnutie ako spôsob, ako odradiť ľudí od ich vyskúšania. 

Ak chcete v roku 2023 zdravo schudnúť, určite sa im vyhnite. 

1. GAPS Diéta

Ide o skratku "Gut and Psychology Syndrome“.  Diéta zdôrazňuje súvislosť medzi vaším tráviacim systémom a mozgom. Na rozdiel od iných diét je jej cieľom pomôcť zlepšiť zdravie čriev prostredníctvom stravy, doplnkov stravy, detoxikácie a zmeny životného štýlu. Aj keď rastie záujem o spojenie medzi zdravím čriev a hmotnosťou, neexistujú presvedčivé dôkazy podporujúce akýkoľvek spôsob, ako zlepšiť zdravie čriev pri chudnutí.

8 NAJHORŠÍCH diét pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aby toho nebolo málo, môže byť ťažké dodržiavať túto prísnu eliminačnú diétu. Zahŕňa totiž obmedzenie výživných potravín ako sú obilniny, mliečne výroby, niektoré strukoviny a škrobovú zeleninu.

2. Diéta AIP

Autoimunitná protokolová diéta (tiež známa ako autoimunitná paleo diéta) je rozšírením paleo diéty, ktorej cieľom je znížiť zápal a zmierniť symptómy autoimunitných porúch a ochorení čriev, podľa štúdie z novembra 2017 v ‌Inflammatory Bowel Diseases‌.

Cieľom AIP diéty je pomôcť presne určiť potravinové alergie a intolerancie odstránením rôznych potravín, vrátane zeleniny ako je baklažán, paradajka, obilnín, mliečnych výrobkov, vajec, strukovín, orechov a semien. Namiesto toho sa plán zameriava na mäso z orgánov, vývar z kostí a fermentované potraviny a oleje.

Keďže diéta zahŕňa prísne vylúčenie potravín, chudnutie môže byť vedľajším produktom, hoci to zďaleka nie je najlepší spôsob, ako zhodiť kilá. Skutočným cieľom diéty je identifikovať intolerancie a alergie, ale skôr, ako ju vyskúšate, mali by ste sa porozprávať so svojím lekárom alebo dietológom.

3. Kyslá alkalická diéta

Naznačuje, že konzumácia kyselinotvorných potravín, ako je hovädzie mäso, môže podľa U.S News & World Report vyviesť z rovnováhy vaše pH, čo má za následok celkové zlé zdravie. Keďže neustále pridávame kyslé potraviny do našich systémov, naše telá sú príliš zaneprázdnené odstraňovaním kyslosti na podporu dobrého zdravia, ako naznačuje diéta.

Táto diéta je obzvlášť náročná, pretože si vyžaduje výber potravín, ktoré sú buď neutrálne alebo zásadité (7 až 14 na stupnici pH). Vo všeobecnosti to zahŕňa vylúčenie mäsa, hydiny, mliečnych výrobkov a obilnín a namiesto toho sa treba zamerať na zdravé tuky, ovocie, zeleninu a strukoviny.

Rovnako ako ostatné diéty na tomto zozname, môže viesť k zvýšeniu chuti do jedla alebo prejedaniu. Nehovoriac o tom, že plánovať, nakupovať a pripravovať jedlá, ktoré zodpovedajú parametrom pH, môže byť časovo náročné.

8 NAJHORŠÍCH diét pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Dukanova diéta

Podľa U.S. News & World Report sa Dukanova diéta zameriava skôr na príjem bielkovín ako na kalórie ako na kľúč k chudnutiu. Rovnako ako Atkinsonova a keto diéta, aj táto je založená na myšlienke, že zníženie sacharidov núti vaše telo spaľovať tuk. Na rozdiel od iných nízkosacharidových režimov sa však Dukan zameriava skôr na zvýšenie spotreby bielkovín.

Dukanova diéta môže viesť ku krátkodobému úbytku hmotnosti. Aj keď môžete jesť neobmedzené množstvo bielkovín a zeleniny, všetky ostatné skupiny potravín sú buď obmedzené, alebo úplne vylúčené. Na základe kritérií U.S News táto diéta sľubuje chudnutie v nezdravom a nereálnom časovom horizonte.

5. Diéta Whole30

Diéta Whole30 tvrdí, že pomáha eliminovať chute, zlepšuje energiu a spánok a podporuje chudnutie. Jej súčasťou je vylúčenie pridaného cukru, alkoholu, obilnín, strukovín, mliečnych výrobkov, siričitanov a pečiva na 30 dní. Po uplynutí tohto obdobia môžu účastníci pomaly znovu zaviesť určité skupiny potravín s cieľom zistiť, ktoré z nich im spôsobujú zlepšenie alebo zhoršenie stavu.

Hoci diéta Whole30 nie je obzvlášť nebezpečná, je obmedzujúca a vyžaduje si vysokú úroveň odhodlania skutočne „pracovať“ na sebe, uvádza U.S. News & World Report. Dodržiavanie Whole30 si vyžaduje denné plánovanie a prípravu jedla, aby ste mohli úspešne identifikovať, ktoré potraviny fungujú a ktoré nie pre vaše telo. Táto úroveň odhodlania je však pre mnohých príliš veľká.

6. Diéta plodnosti

Jej cieľom je podporovať celkové reprodukčné zdravie. Zvýšením príjmu zdravých tukov, celých zŕn a rastlinných bielkovín, zatiaľ čo obmedzíte rafinované sacharidy a červené mäso. Údajne tým môžete zvýšiť svoje šance na otehotnenie.

Chudnutie môže byť niekedy vedľajším účinkom diéty, pretože má nižší obsah sacharidov. Ale hoci sa táto diéta vo všeobecnosti ľahko dodržiava, podľa Harvard Health Publishing neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by naznačoval, že môže skutočne zlepšiť vašu plodnosť alebo schopnosť otehotnieť.

7. Diéta s glykemickým indexom

Zatiaľ čo kyslá zásaditá diéta odporúča konzumáciu jedál podľa úrovne pH, diéta s glykemickým indexom podporuje výber potravín na základe hladín cukru v krvi, podľa Mayo Clinic.

8 NAJHORŠÍCH diét pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Glykemický index je stupnica, ktorá podľa Mayo Clinic zoraďuje potraviny bohaté na sacharidy podľa ich účinku na hladinu cukru v krvi. Cieľom diéty s glykemickým indexom je teda uprednostňovať sacharidy, pri ktorých je menej pravdepodobné, že spôsobia prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi.

Rovnako ako u väčšiny diét na tomto zozname môže byť strata hmotnosti vedľajším účinkom, pretože podľa Mayo Clinic zahŕňa zníženie množstva potravín s vysokým obsahom cukru, hoci neexistuje žiadny dôkaz, že skutočne schudnete. Navyše, existuje veľa zdravého ovocia (ako melón a banán), ktoré sú na horných priečkach stupnice glykemického indexu.

8. Sirtfood diéta

Sirtfood Diet je trojtýždňový stravovací plán, ktorý je rozdelený do dvoch fáz. Prvá fáza zahŕňa zníženie celkového množstva kalórií na sedem dní a zvýšenie príjmu zelenej šťavy spolu s ďalšími diétne schválenými potravinami, ako sú ovocie a vlašské orechy.

Druhá fáza trvá dva týždne bez špecifických obmedzení kalórií. Počas tejto doby jete asi tri jedlá sirtfood (ako zelený čaj, kel a čučoriedky, ktoré údajne aktivujú sirtuíny, bielkoviny, ktoré niektoré výskumy spájajú s reguláciou zápalu a spaľovaním tukov) spolu s jedným zeleným džúsom denne.

Aj keď táto diéta podporuje množstvo potravín bohatých na živiny, podporuje aj dosť reštriktívny stravovací plán, ktorý vylučuje množstvo iných výživných potravín. Hoci môžete zaznamenať počiatočnú stratu hmotnosti v dôsledku zníženia kalórií, z dlhodobého hľadiska je to dosť neudržateľná rutina.

Ak chcete dodržiavať stravovací plán v novom roku, je dôležité spolupracovať s odborníkom, ktorý vám pomôže na ceste za zdravším "ja". To je ten najideálnejší spôsob, ako schudnúť.

Viac o téme: ZdravieChudnutieDiéty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9