Podporí spánok i chudnutie: Jediná SITUÁCIA, kedy by ste sa mali VYHNÚŤ jedeniu TVAROHU!

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-04 06:00:00

Podporuje celkové zdravie a keď si ho dáte na večeru, budete spať ako bábätko. Upravuje metabolizmus, krvotvorbu, podporuje nervový systém. V jednom prípade by ste si však mali na konzumáciu tvarohu dať pozor!

Tvaroh má množstvo skvelých vlastností. Používa sa v kuchyni, kde sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Zamilujú si ho milovníci sladkých aj slaných pokrmov. Využitie nájde aj v kozmetike, vyrábajú sa z neho masky a zábaly.

Táto potravina vyniká obsahom vitamínov a minerálov, nájdeme v ňom kyselinu listovú, omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, betakarotén, riboflavín, draslík, horčík, vápnik aj zinok. Ako sa píše na food.ndtv.com, má priaznivý vplyv na obehový systém a napomáha pri vyprázdňovaní. Ak ho človek pravidelne konzumuje, udržiava si zdravé kosti, zuby, či nechty. Podporuje tiež imunitný systém a zatočí s úzkosťou a napätím. Mohlo by sa zdať, že ide o zdravú a úplne bezpečnú potravinu. Napriek tomu existuje situácia, kedy by ste sa mu mali radšej vyhnúť. 

Zhorší príznaky choroby

Podľa ajurvédskeho odborníka Ashutosha Gautama tvaroh zvyšuje sekréciu zo žliaz a tiež množstvo hlienu, čo má negatívny vplyv na celkové zdravie tela.

„Nadmerné hromadenie hlienu môže zhoršiť infekcie dýchacích ciest, astmu, nádchu a kašeľ najmä v zime. Preto je najlepšie vyhnúť sa jeho konzumácii v tomto období a hlavne večer,“ konštatoval Gautama.

Aj odborníčka na výživu Neha Ranglaniová radí svojim klientom, aby sa v zime radšej vyhýbali mliečnym výrobkom, ak sú prechladnutí.

"Mliečne výrobky zahlieňujú a choroba môže hlien ešte viac zhustiť, a tak podráždiť boľavé hrdlo ešte viac,“ poznamenala odborníčka.

Patrí do teplejších jedál

Na druhej strane niektoré vlastnosti tvarohu môžu skutočne poskytnúť úľavu od bolesti.

„Jogurt je obohatený o probiotiká a zinok, ktoré sú nápomocné pri posilňovaní imunity,“ tvrdí odborník na výživu Mickey Rubin.

Podľa neho zinok dokáže skrátiť trvanie príznakov nachladnutia, ak človek užíva aspoň 75 miligramov denne.  Aj odborníčka na výživu Rupali Dattaová je presvedčená, že tvaroh sa môže jesť aj v zime, ak sa to s ním nepreháňa a dodržujú sa isté pravidlá.

„V zimnom období by sa nemali konzumovať potraviny s nízkou teplotou, pretože telo musí pracovať dvakrát tak tvrdo, aby ich zohrialo na telesnú teplotu,“ konštatovala.

Ak si teda chcete podľa nej dopriať tvaroh, mali by ste ho najskôr nechať zohriať na izbovú teplotu, alebo ho konzumovať rozmixovaný či pridaný do teplejších jedál.

„Vyhnete sa tak zhoršeniu príznakov nádchy a kašľa. Po obede ho však radšej nejedzte,“ radí Dattaová.

Ako dodala, kľúčom k zdraviu je striedmosť.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba tvaroh

2023-01-04 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia