Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

RIZIKO srdcového ochorenia možno zistiť z OČÍ: PREDPOVEĎ 10 rokov pred ÚMRTÍM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Riziko straty zraku je následkom problémov s krvným obehom. Tie vedia spôsobiť zhrubnutie krvných ciev v sietnici. Skenovanie vnútra oka by tak mohlo predpovedať riziko predčasnej smrti!

Vedci vyvinuli program AI, ktorý dokáže rozpoznať včasné varovné príznaky srdcového problému. Funguje na princípe merania hrúbky drobných tepien a žíl v zadnej časti oka, o ktorých sa predpokladá, že obsahujú kľúčové informácie o zdraví srdca, ako sa píše na dailymail.co.uk. Problémy s krvným obehom môžu spôsobiť zhrubnutie krvných ciev v sietnici, čo môže viesť k strate zraku bez liečby. Metóda bola odhalená v štúdii v British Journal of Ophthalmology.

V štúdii s 88 000 Britmi dokázala predpovedať 54 percent prípadov infarktu a mŕtvice a 58 percent úmrtí na srdcové choroby. Lekári uviedli, že test ponúka alternatívu, ktorá je „neinvazívna“ a dá sa použiť na kontrolu zdravia srdca počas pravidelných očných kontrol.

V súčasnosti neexistujú žiadne limity, ako často má človek absolvovať vyšetrenia na srdcové choroby. Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúčajú, aby všetci starší ako 20 rokov absolvovali testy na cholesterol každých 5 rokov. Navrhujú aj priebežné testy krvného tlaku a hladiny glukózy v krvi každé tri roky. Testy sa zvyčajne vykonávajú s prihliadnutím na vek, pohlavie, fajčenie a krvný tlak, aby sa určilo riziko srdcového ochorenia. Lekári tiež sledujú hladinu cholesterolu, takže vyžadujú krvný test.

RIZIKO srdcového ochorenia možno
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vykoná tisíce meraní krvných ciev

Nová metóda využívala zobrazovanie vaskulatúry sietnice, ktoré fotografuje zadnú časť oka a zobrazuje krvné cievy spolu s optickým nervom. Metódu používajú lekári na kontrolu porúch, ako sú degenerácie sietnice a glaukóm, pri ktorom je poškodený zrakový nerv. Vyvinuli počítačový program, ktorý dokáže čítať skeny a vykonať tisíce meraní šírky krvných ciev cez sietnicu. Potom ich analyzuje, aby zistil, či zhustli. Výsledky sa potom použijú spolu s vekom, stavom fajčenia a anamnézou osoby na odhad rizika úmrtia na srdcové choroby.

Výsledky ukázali, že v britskej vzorke algoritmus predpovedal 191 úmrtí na srdcové choroby, ale bolo zaznamenaných 327 (s presnosťou 58 percent). Odhaduje sa tiež, že v skupine bude 454 prípadov mŕtvice alebo srdcového infarktu a bolo zaznamenaných 839 (54 percent). Sledovanie britskej vzorky bolo v priemere asi sedem rokov po počiatočnom očnom vyšetrení.

Algoritmus bol testovaný aj na samostatnej skupine 7 400 pacientov v Európe vo veku od 48 do 92 rokov. Zistilo sa 50 percent z 201 zaznamenaných úmrtí na srdcové choroby a 48 percent mozgových príhod a infarktov zaznamenaných počas obdobia približne deviatich rokov.

Doktorka a epidemiologička Alicja Rudnicka spolu so svojim tímom dodala, že poskytuje lepšiu predpoveď rizika srdcových chorôb ako súčasné metódy. 

Viac o téme: ZdravieOčiPrevenciaSrdcové ochorenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9