Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemôžete spávať? Jednoduchý a nenáročný TRIK, ktorý je ÚČINNEJŠÍ ako MELATONÍN

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pritúľte sa! Tentokrát však nie k partnerovi, ale k jednej veci, vďaka ktorej rýchlejšie zaspíte a celkovo si oddýchnete lepšie, ako keby ste do seba mali dávať tabletky melatonínu.

Údaje z februára 2022 z Journal of the American Medical Association naznačujú, že za posledných 20 rokov sa používanie doplnkov melatonínu na podporu zdravého spánku zvýšilo až o 478 %, píše sa na thehealthy.com. Ak ste sa už niekedy obrátili na tento spánkový hormón vo forme piluliek, zrejme viete, že skutočne pomáha.

Pomôcka ako riešenie

Napriek tomu sa môžu vyskytnúť situácie, kedy ani melatonín nezaberá. Našťastie, nová štúdia našla iné, spoľahlivejšie a hlavne prirodzenejšie riešenie, ako sa bez problémov ponoriť do ríši snov. Začiatkom tohto mesiaca sa švédski vedci podelili o svoje zistenie, že ďalšia čoraz populárnejšia spánková pomôcka bola prekvapivo účinná pri spúšťaní uvoľňovania melatonínu v tele.

V štúdii z októbra 2022, ktorá bola publikovaná v Journal of Sleep Research, bolo 26 mužov a žien požiadaných, aby spali jednu noc s prikrývkou a druhú bez nej. Po meraní hladín troch hormónov v slinách účastníkov (melatonín, oxytocín a kortizol) štúdia dospela k záveru, že hladiny melatonínu sa zvýšili o pôsobivých 32 %, keď účastníci spali s prikrývkou.

Doplnok melatonínu nie je vždy najlepším spôsobom

Melatonín je hormón, ktorý mozog uvoľňuje, keď je vystavený tme, pričom pomáha pri regulácii vášho cirkadiánneho rytmu, aby ste zaspali. Existujú však faktory, ktoré ovplyvňujú jeho produkciu. Napríklad jedna nemecká štúdia z roku 2012 publikovaná v časopise Scientific World Journal poukázala na to, že sekrécia melatonínu klesá s vekom, ako aj u mnohých jedincov, ktorí trpia chorobami, vrátane demencie, cukrovky 2. typu a niektorých druhov rakovín.

Nemôžete spávať? Jednoduchý a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Johns Hopkins Medicine tiež poukazuje na to, že životný štýl môže ovplyvniť produkciu melatonínu v tele. Návyky ako používanie technológií a jedenie tesne pred spaním môžu tiež sťažiť telu produkciu hormónu a zaspávanie.

Avšak, čo sa týka účinnosti tohto spánkového hormónu, veda je stále mladá. Faktom ale je, že doplnky melatonínu sa vyrábajú synteticky. Podľa usmernení Americkej akadémie spánkovej medicíny a Americkej vysokej školy lekárov neexistuje dostatok dôkazov o prospešnosti užívania melatonínu pre chronickú nespavosť. Niektorí lekári hovoria, že vaše melatonínové receptory môžu znecitlivieť pri dôslednom užívaní hormónu a výskum dokonca ukazuje, že môže vyvolať depresiu.

Navyše, podľa Sleep Foundation, niektoré doplnky melatonínu obsahujú menej melatonínu alebo dokonca viac (až 500%), ako uvádza štítok. Užívanie príliš veľkého množstva hormónu môže mať za následok nežiaduce vedľajšie účinky, ako sú bolesti hlavy, zmeny krvného tlaku, ospalosť alebo vracanie alebo iné súvisiace účinky.

Ako ho prirodzene zvýšiť?

Podľa Sleep Foundation sú prikrývky známe tým, že poskytujú simuláciu hlbokého tlaku. To znamená, že kontrolovaný tlak z váhy prikrývky môže pomôcť upokojiť váš nervový systém, znížiť úzkosť a zvýšiť kvalitu spánku. Dokonca vám môžu pomôcť rýchlejšie zaspať, keď sa v noci cítite nepokojne.

Sleep Foundation má ďalšie vysvetlenie, prečo môže prikrývka podporiť spánok: „Vraví sa, že ťažšie prikrývky fungujú rovnako, ako zavinovanie pomáha novorodencom cítiť sa pohodlne a bezpečne. Za zmienku stojí jedna zaujímavá poznámka. Vedci, ktorí viedli švédsku štúdiu, naznačujú, že, aby bola prikrývka účinná, mala by tvoriť približne 12 % telesnej hmotnosti jednotlivca."

Viac o téme: ZdravieSpánokMelatonín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9