Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OPRAVÍ bunky poškodené po INFARKTE: Známy hormón dokáže NAPRAVIŤ zlomené srdce

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hormón oxytocín vzniká počas intímnych chvíľ, vytvára príjemné pocity napr. z umenia alebo cvičenia, ale aj vtedy, keď sa zamilujeme. Jeho účinky však netreba podceňovať, dokonca má schopnosť fixovať bunky zlomeného srdca.

Keď niekto utrpí infarkt, srdcové kardiomyocéty umožňujúce jeho kontrakcie, začnú odumierať vo veľkých množstvách. Ide o špecializované bunky, ktoré sa nedokážu samé dopĺňať. Vedecké zistenia odhalili, že oxytocín stimuluje kmeňové bunky vo vonkajšej vrstve srdca, ktoré prechádzajú do jeho strednej časti a menia sa na kardiomyocéty, ako sa píše na eurekalert.org. Zistenia boli publikované v časopise Frontiers in Cell and Developmental Biology.

Tieto výsledky sa ukázali u zebričiek – rybičiek a ľudských buniek v laboratóriu. Existuje však nádej, že jedného dňa bude hormón lásky súčasťou liečby, zameranej na regeneráciu ľudského srdca po infarkte.

Vedúci autor štúdie Dr Aitor Aguirre a odborný asistent biológie na Michiganskej štátnej univerzite uviedol: „Oxytocín dokáže aktivovať mechanizmy opravy srdca v poranených srdciach u zebričiek a ľudských bunkových kultúr, čím sa otvárajú dvere novým terapiám na regeneráciu srdca u ľudí.“

Vylieči srdce? 

Kardiomyocéty zvyčajne odumierajú vo veľkom počte a nedajú sa opätovne doplniť. Predošlý výskum však naznačil, že niektoré bunky vo vonkajšej vrstve srdce majú schopnosť preprogramovania. Tento proces vedie k tomu, že sa z nich stanú provizórne kardiomyocéty. U ľudí to však nie je možné. Vedci preto preskúmali, čo je za jedinečnou schopnosťou zebričiek, ktorá spočíva vo vlastnej regenerácií orgánov vrátane mozgu, kostí i kože. Hoci netrpia infarktmi, mnoho predátorov si s radosťou uhryzne z ich orgánu vrátane srdca. Zebričky si však dokážu zregenerovať až štvrtinu orgánu vďaka množstvu kardiomyocétov a iných buniek, ktoré je možné preprogramovať.

OPRAVÍ bunky poškodené po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci rovnako objavili, že hladina oxytocínu u nich v mozgu vzrástla až 20-krát do troch dní po zranení srdca. Proces taktiež ukázal, že hormón lásky má priamy podiel na procese liečby srdca. Podobný účinok bol zaznamenaný na ľudskom tkanive v skúmavke.

„Oxytocín má na klinikách bežné využitie, no z iných dôvodov. Jeho použitie na liečbu srdca je výnimočné. Aj keď je regenerácia srdca len čiastočná, prínosy pre pacientov môžu byť obrovské,“ hovorí doktor Aguirre.

Budúca záchrana po infarkte

Je to teda jasné. Stručne povedané, oxytocín, neuropeptid známy ako hormón lásky, je schopný aktivovať mechanizmy opravy srdca v poranených srdciach u zebričiek a ľudských bunkových kultúrach. To by mohlo znamenať vývoj nových spôsobov liečby v budúcnosti, ktoré by podporili regeneráciu srdca u ľudí.

Ďalšími krokmi vedcov bude skúmanie účinku oxytocínu u ľudí po poranení srdca. Prirodzene produkovaný hormón má v tele krátkodobú životnosť, čo znamená, že môžu byť potrebné dlhšie trvajúce oxytocínové lieky. Oxytocín sa bežne používa na stimuláciu či zlepšenie kontrakcií počas pôrodu, ako aj na zmiernenie krvácania po pôrode.

Viac o téme: SrdceZdravieHormónOxytocín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9