Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muž sa OTRÁVIL z jedenia CEREÁLIÍ: Odniesla si to jeho PEČEŇ, upozornenie pre ľudí!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nič by sa nemalo preháňať a to isté sa týka aj populárneho raňajkového jedla. Svoje už o tom vie 51-ročný muž, ktorého láska k miske cereálií sa premenila na peklo a boj o život.

Muž si poškodil pečeň z prejedania sa cereálií na raňajky. Nevedomky si zvýšil hladinu feritínu, pričom si otrávil pečeňové bunky, ako sa píše na express.co.uk.

Problémy s orgánom

Pre niektorých je ťažké predstaviť si začiatok dňa bez misky cereálií. Avšak, aj s obilninami sa to dá prehnať, pričom následky môžu byť katastrofálne. Päťdesiatjedenročný Chris Kirk z Upper Beeding neďaleko Brightonu zaplatil vysokú cenu za svoju lásku k cereáliám. Zvykol si ich dať vtedy, ak nestíhal uvariť večeru alebo počas prestávky na obed. To ešte netušil, čo sa stane o pár týždňov. Chris sa predávkoval železom a vážne tak ohrozil svoje zdravie. 

Po tom, čo jedával približne dve misky kukuričných lupienkov denne a prešlo 5 rokov, počas ktorých bojoval so zdravotnými problémami, mu lekári konečne zistili diagnózu. 

51-ročný muž vysvetlil: „Začali ma veľmi svrbieť ruky a nohy, nemohol som spať, mal som nízku hladinu energie a keďže som nedávno prestal fajčiť, trochu som pribral. Lekár mi urobil rutinný krvný test. Výsledky ukázali, že mám problém s pečeňou. Povedali mi, aby som sa vrátil o šesť mesiacov, a keď mi spravili rovnaký test, stav mojej pečene sa ešte viac zhoršil. Doktor povedal, že sa počká ďalší polrok, a ak bude problém pretrvávať, pôjdem k špecialistovi. Potom však prišiel covid."

Muž sa OTRÁVIL z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Obmedzenia spôsobené pandémiou znamenali, že Chris sa nemohol dohodnúť na návšteve u praktického lekára, ktorý by riešil jeho zdravotný stav.

„Mal som šťastie, že som mal od svojho zamestnávateľa základnú súkromnú zdravotnú starostlivosť, a tak som si objednal krvný test,“ vysvetlil. „Keďže som pracoval v domove dôchodcov, stačilo mi sadu odovzdať sestričke a tá mi urobila odber krvi. Potom som poslal vzorku do laboratória poštou a čakal na výsledky.“

Problém s názvom feritín

Chris informoval praktických lekárov o výsledkoch svojich predchádzajúcich testov. Spomína, ako sa doteraz predpokladalo, že nadváha a v rámci kategórie obezity bola príčinou jeho poškodenia pečene. Ukázalo sa však, že jeho hmotnosť nebola problémom.

Po vykonaní vpodrobných vyšetrení vrátane vplyvu alkoholu, problémov s imunitným systémom a potenciálu otravy ťažkými kovmi, každý test ukázal biomarkery v normálnom rozsahu, s výnimkou feritínu, ktorý pri každej kontrole zaznamenal vyššie ako priemerné hodnotenie. Feritín je proteín, ktorý ukladá železo v ľudských bunkách. Krvný test na feritín môže zistiť, či dostávate príliš veľa alebo príliš málo železa.

Chris pokračoval: „Jeden z praktických lekárov povedal, že som neustále vykazoval vysoké hladiny feritínu, a že sa zvyšovali zakaždým, keď bolo vykonané vyšetrenie. Odporučili mi, aby som sa porozprával so svojím lekárom. Tomu som opísal, že mám rovnaký problém už päť rokov. Povedal mi, aby som zo stravy odstránil železo."

Z hypochondra zdravý človek

Kvôli vysokému množstvu obilnín, ktoré obsahovalo 100 percent odporúčanej dennej dávky železa, Chrisova pečeň ukladala príliš veľa tohto minerálu a otrávila jeho pečeňové bunky, za čo mohla jeho láska ku kukuričným lupienkom. Po ich vysadení a odstránení iných potravín bohatých na železo, ako je špenát, už netrpí nepríjemnými príznakmi a jeho hladiny feritínu sú späť na normálnej úrovni.

Muž sa OTRÁVIL z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Keďže som bol pribratý, všetci si mysleli, že mám cirhózu pečene spôsobenú obezitou, takže ma nebrali vážne," dodal Chris. "Cítil som sa ako hypochonder, ktorý neustále hľadá svoje symptómy a podstupuje toľko testov."

Chris povedal, že je to prvýkrát za viac ako päť rokov, čo sa cítil zdravý a dokonca začal chudnúť. Keďže jeho symptómy mu bránili vo viacerých záľubách, konečne sa vracia k činnostiam, ktoré tak miluje vrátane kutilstva a záhradníctva. Chytil druhý dych a s manželkou plánuje odísť do dôchodku na Shetlandské ostrovy.

Doktor Sihame Benmira z Medichecks komentoval Chrisovu situáciu: „Chrisov prípad je poľutovaniahodný, no väčšina ľudí, ktorí konzumujú obohatené cereálie, pravdepodobne nezažije žiadne predávkovanie sa vitamínmi alebo minerálmi. Otrava železom závisí od toho, koľko minerálu človek prijíma, ale aj od iných faktorov, vrátane zdravotných problémov a tiež užívania liekov."

Sledujte štítky na obaloch

Hoci konzumácia obohatených obilnín môže pomôcť predchádzať nedostatku živín, je dôležité sledovať etikety na výrobkoch, keďže mnohé z nich majú vysoký obsah pridaného cukru a rafinovaných uhľohydrátov. Preto je najlepšie vybrať si obilniny s nízkym obsahom cukru a vysokým obsahom vlákniny a zamerať sa na mierny príjem. Alebo jesť celé, nespracované potraviny ako sú vajcia alebo ovsené vločky.

Doktor Benmira pokračuje: „Železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík v tele. NHS odporúča denný príjem 8,7 mg pre mužov a 14,8 mg pre ženy, hoci niektorí jedinci môžu potrebovať viac železa. Vo všeobecnosti je nepravdepodobné, že by suplementácia železa 17 mg alebo menej denne spôsobila nejaké škody. Našťastie väčšina ľudí získa potrebný minerál vyváženou a rozmanitou stravou. Medzi dobré zdroje železa patrí červené mäso, fazuľa, orechy a obohatené raňajkové cereálie. Príliš veľa železa však môže spôsobiť zápchu, nevoľnosť a bolesti žalúdka, ako aj problémy s pečeňou."

Odborník zdvíha varovný prst a upozorňuje, že veľké množstvo železa v tele môže viesť k vysokým hladinám feritínu v krvi. Vysoké hladiny feritínu však môžu súvisieť aj s infekciou alebo zápalom v tele, problémami s pečeňou, obličkami a štítnou žľazou, vysokým krvným tlakom, cukrovkou, vysokým indexom telesnej hmotnosti, ako aj nadmerným pitím alkoholu.

Viac o téme: ZdravieCereálie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9