Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NAJLEPŠIE spôsoby, ako sa zbaviť ZAPÁLENÝCH očí bez lekára: Úľava DOMA na počkanie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je nepravdepodobné, že by poškodili zrak, i doteraz jednoduché činnosti s nimi len ťažko zvládnete. Opuchnuté, začervenané, boľavé oči vedia poriadne potrápiť. Ako s nimi skoncovať v prostredí domova?

Konjunktivitída, ako sa odborne zápal oka nazýva, sa týka bielej časti oka a vnútra očných viečok, ako sa píše na livestrong.com

„Spúšťačom môže byť vírus, baktéria, alergén, alebo cudzie teleso ako je prach,“ konštatovala oftalmologička Sezen Karakusová.

Čo za tým môže byť?

Liečba podľa nej závisí od toho, čo ju spustilo. 

  • Vírusové ochorenie - Podľa správy z mája 2022 v National Library of Medicine je 80 percent prípadov infekčnej konjunktivitídy vírusových. „Je vysoko nákazlivé, ale často nedostatočne diagnostikované, pretože pripomína alergickú reakciu,“ poznamenala Karakusová. Symptómy zahŕňajú začervenané oči, slzenie a podráždenie. Zvyčajne začína v jednom oku a potom sa prenesie aj do druhého.
  • Bakteriálne ochorenie - spája sa s hustým bielym, žltým alebo zeleným výtokom, ktorý môže zlepiť mihalnice. Je menej infekčné ako vírusové a zvyčajne sa šíri iba priamym kontaktom.
  • Alergia - alergická konjunktivitída nie je nákazlivá, je výsledkom vystavenia sa vonkajším alergénom. Je podobná ako vírusový zápal a zahŕňa aj intenzívne svrbenie. Symptómy začínajú v oboch očiach súčasne.

Toto sú podľa Karakusovej najlepšie spôsoby, ako sa zbaviť zápalu spojiviek:

1. Použite umelé slzy

Zvlhčujúce očné kvapky pomáhajú zmierniť svrbenie, začervenanie a nepohodlie pri všetkých druhoch konjunktivitídy. Umelé slzy poskytujú bariéru pred alergénmi a ponúkajú úľavu od suchosti. Používajte ich aj štyrikrát denne, kým príznaky úplne nezmiznú.

NAJLEPŠIE spôsoby, ako sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Ochlaďte si oči

Upokojte svoje podráždené oči vychladenou maskou na oči.

„Odstránite tak bolesť i opuch, zmierni sa aj svrbenie," uviedla Karakusová.

Studený obklad je podľa nej jedným z najúčinnejších spôsobov, ako uľaviť od bolesti.

3. Vyhnite sa alergénom

Máte alergickú reakciu? Vyhnite sa sa všetkému, na čo sú vaše oči citlivé. Ak je na príčine prach, často vysávajte a používajte prachovku. Zatvorenie okien vám pomôže zabrániť vdychovaniu peľu a spór plesní.

4. Aplikujte očné kvapky s antihistaminikami

Keď umelé slzy nezaberajú, siahnite po antihistaminikách.

„Voľne predajné antihistamínové očné kvapky riešia začervenanie a svrbenie a ich použitie je bezpečné, dokonca aj počas celého roka," tvrdí oftalmologička Karakusová.

5. Vypnite počítač

Podľa štúdie Clinical Oftalmology zo septembra 2021 je používanie digitálnej obrazovky spojené so syndrómom suchého oka.

„Vaše oči budú potrebovať viac odpočinku, ak máte konjunktivitídu," uviedla  Karakusová.

Vyhnite sa práci na počítači alebo čítaniu na obrazovke, ak vás pritom štípu, alebo režú oči.  

6. Vyskúšajte očné kvapky na zmiernenie začervenania

Keď máte infekciu v oku, krvné cievy sa rozšíria, čo spôsobí, že sa oko zmení na ružové alebo červené. Očné kvapky, ktoré sľubujú odstránenie začervenania, zvyčajne obsahujú dekongestant, ktorý dočasne stiahne krvné cievy.

„Kvapky na zmiernenie začervenania môžu účinkovať rýchlo, ale nemali by sa používať viac ako tri po sebe nasledujúce dni, inak sa oči stanú od nich závislými," povedala Karakusová.

Vírusový alebo bakteriálny zápal je zvyčajne spôsobený dotykom nečistých rúk, ktoré sa dotkli kontaminovaného povrchu. Alergická konjunktivitída je vyvolaná alergiami na životné prostredie.

Ako dlho je oko nákazlivé?

Závisí to od kmeňa vírusu alebo baktérií, ktoré to spôsobili.

„Väčšina vírusov je nákazlivá jeden týždeň, no v niektorých prípadoch to môže trvať aj dva," poznamenala Karakusová.

Bakteriálny zápal sa neprenáša ľahko, zvyčajne vyžaduje priamy kontakt. Alergia nákazlivá nie je.

NAJLEPŠIE spôsoby, ako sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7 tipov, ako zabrániť šíreniu

  • Umývajte si ruky často po dobu 20 sekúnd, alebo používajte dezinfekčný prostriedok na ruky. Nedotýkajte sa očí.
  • Denne čistite povrchy, ktorých sa často dotýkate. Patria sem vodovodné batérie, vypínače, dvierka na skrinkách a zásuvkách, kľučky dverí, záchodové dosky a zábradlia schodov.
  • Vyhoďte použité vreckovky. Vírusové oko je spojené s intenzívnym slzením. Nepoužívajte znovu vreckovky, ktorými ste si pretreli oko, ani nenechávajte špinavé vreckovky na stole.
  • Siahnite po papierovej utierke. Po umytí tváre si osušte pokožku jednorazovou papierovou utierkou, ktorú potom vyhodíte.
  • Obliečku na vankúš meňte každý deň. Prať by ste mali aj plachty a uteráky.
  • Vyhoďte očný make-up a štetce. Zaobstarajte si nové.
  • Prestaňte používať kontaktné šošovky. ‌Po odznení infekcie ich nahraďte novými a vymeňte aj puzdro aj roztok na šošovky.

Čo ak má dieťa zapálené oči?

U detí je podráždené oko zvyčajne sprevádzané infekciou horných dýchacích ciest vrátane horúčky a nádchy. Vo väčšine prípadov by mala stačiť domáca liečba studenými obkladmi. Pokojne vyskúšajte aj umelé slzy.

„Ak sa príznaky zhoršujú, je potrebné navštíviť očného lekára,“ konštatovala Karakusová.

Iné príčiny červených očí

Nie za každým problémom očí je zápal spojiviek. Silná bolesť, zhoršujúce sa videnie, opuch a začervenanie môžu naznačovať iný stav. Ak používate kontaktné šošovky a vidíte na rohovke bielu alebo sivú škvrnu sprevádzanú extrémnym nepríjemným pocitom v očiach, môžete mať infekciu rohovky. Na vine môže byť aj jačmeň na oku. Môže spôsobiť začervenanie, citlivosť očí aj zmeny videnia.

Viac o téme: ZdravieOčiPrevenciaČervvené oči
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9